A két legjobb európai csapat az S2-n • SportTV

A két legjobb európai csapat az S2-n

2018. 01. 28. 10:17    
Olvasási idő: 2 perc

Két-két LaLiga- és FA-kupa-mérkőzés fér még pazar kézilabda-kínálatunk mellé pgramunkba. Ezúttal a Sport2-n mutatjuk a kontinens talán két legjobb formában lévő együttesét, délután az angol kupában idegenben a Manchester Cityt, este pedig a spanyol bajnokságban hazai pályán az FC Barcelonát.

LA LIGA

A déli matinémeccs mindkét csapata kötődik a liga két óriásáhpz, no meg a Spanyol Kupákpz. A Leganés–Espanyol találkozó hazai együttese a hét közben a Santiago Bernabéáu Stadionban aratott győzelemmel verte ki a kupából a Real Madridot. A vendég együttes pedig a múlt héten vette el a Barcelona idénybeli veretlenségét – már ha az idénynyitó Szuperkupát nem vesszük ide –, vagy pontosabbab szakította meg a katalánok 24 mérkőzéses veretlen sorozatát. A bajnokságban csupán egy pont választja el őket. A 13. Espanyolnak csupán egy ponttal van kevesebbje az előtte álló Leganésnél, hazai győzelem tehát helycserét is eredményezne a LaLiga táblázatán.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 3 mérkőzés, 2 Leganés-győzelem, 1 Espanyol-győzelem 1–4-es gólkülönbség. Madridban: 1–1–0–0/1–0. A 2016–17. évi bajnokságban: Barcelonában 0–3, Madridban 0–1, ebben az idényben Barcelonában 1–0.)

A ligát szuverén módon uraló Barcelona bajnokijának is van – lehet, némileg erőltetett – köze a Copa del Reyhez: a tavalyi kupadöntős ellenfelét, a Deportivo Alavést fogadja a Camp Nouban. A Barca bajnoki meccskeretében először van ott Philippe Coutinho, aki a csütörtöki kupameccsen úgy szállt be a szupercsapatba, mintha esztendők óta ott játszana. Nincs viszonta baszkok ellen készülődő keretben a megbetegedett André Gomes, valamint a spanyol duó, Denis Suárez és Deulodeu sem. Friss hír még a Barcáról, hogy Piqué hétfőn írja majd alá szerződéshosszabbítását, új kontraktusa 2022-ig szól, kivásárlási ára 500 millió euróra emelkedik. A védő 2004-ben távozott a Barcától a Man Unitedbe, 2008-ban tért vissza, azóta 424 bajnokin lépett pályára a csapatban és 25 trófeát szerzett annak tagjaként.
Az Alavés másfél éve, az elmúlt idény elején még nyeretlen volt Barcelonában, hasonlóan esélytelenként lépett pályára, ám végül hatalmas meglepetésre 2–1-es győzelemmel távozptt onnan.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 25 mérkőzés, 15 Barcelona-győzelem, 5 döntetlen, 5 Alavés-győzelem/63–25-ös gólkülönbség. Barcelonában: 12–9–1–2/39–13. A 2016–17. évi bajnokságban: Barcelonában 1–2, Vitoriában 6–0, ebben az idényben Vitoriában 2–0.)

FA-KUPA

Az angol kupaküzdelem 4. köréból két mérkőzés maradt vasárnapra mindjkettőn olyan csapatok lépnek pályára, amelyek korábban legalább egy alkalommal megnyertél már a fiutballtörténelen legrégibb kupasorozatát. A korábbi Chelsea–Newcastle találkozón teremészetesen a hazaiak a nagy favoritok, Tavaly egészen a döntpig meneteltek, amelyet elveszítettek a fővárosi derbin az Arsenallal szemben. A Newcastle kupamúltja veretes, -jelene annál szerényebb. 6-szor elnyerte ugyan a serleget és 7 veretes fináléja is van a régmúltból, de az legutóbbi öt befejezett kiírásból csak tavaly sikerült egy fordulót mennie, előtte négyszer is az első mérkőzése gyben az utolsó is volt januárban, mi több, a négy meccsen összesen egy gólt elérve pottyant ki a legelején.

A kör utolsó mérkőzésén a bajnokságban nagy fölénnyel vezető Manchester City Cardiffba látogat, a másik Cityhez. A walesi csapat is nyert már FA-kupát – igaz, nem ma, 1927-ben. Guardiola számára alighanem okoz némi tépelődést az Arsenal múlt fordulóbeli és a Liverpool szombati felsülése, amely bizony szoros összefüggést mutat a csapatok kezdő összeállításával. A túlzott, mondhatni nagyképű fiatalítás önmaga ellen fordulhat. Kérdés, hogy a sok tekintetben makacs Pep mester hajlandó-e tanulni nagynevű társai, Wenger és Klopp hibájából, vagy „csakazértis-alapon” erősen rotálja együttesét.

LALIGA 21. forduló. Sport1 11:45 CD Leganés–RCD Espanyol (kommentátor: Farkas Nobert, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:45 FC Barcelona–Deportivo Alavés (kommentátor: Fülöp László)
FA-KUPA, 4. forduló. Sport2 14:30 Chelsea FC–Newcastle United (kommentátor: Fülöp László; Sport2 17:00 Cardiff City–Manchester City (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba);