Show a show-ban és a félidőben • SportTV

Show a show-ban és a félidőben

2018. 02. 02. 16:15    
Olvasási idő: 5 perc

2018-ban Justin Timberlake lép fel a Halftime Show-ban, aki már járt a félidőben a színpadon, és letépett egy melltartót. Abból botrány lett, de nem csak emiatt emlékezetes egy-egy produkció. Kiragadtuk a legemlékezetesebbeket. Kommentátorunk, Faragó Richard 2007 óta ott van minden Super Bowlon, ő is kiválasztotta a számára két legemlékezetesebb show-t az elmúlt 11 évből, és beszél Prince-ről, illetve Bruce Springsteenről.

Hogy teljes legyen a történeti áttekintés, kezdjük azzal, hogy az 1990-es évekig az egyetemi fúvószenekarok szórakoztatták a nagyérdeműt a félidőben. Kevesebb, mint 30 éve teremtődött meg az a Halftime Show, amiről ma beszélünk, és ami a popkultúra egyik legfontosabb eseménye.

1992: Winter Magic téma; Gloria Estefan, Brian Boitano, Dorothy Hamill
De menjünk csap szép sorjában. 1992-ben volt legutóbb Super Bowl Minneapolisban, ahol többek között Gloria Estefan lépett fel. Az 1992-es téli olimpiára hangolva, ami nem sokkal a döntő után kezdődött és mert mégiscsak az északi Minnesotában rendezték az eseményt oly sok déli, napfényes Super Bowl után, téli hangulatot teremtettek óriás hópelyhekkel, korcsolyázókkal és hóemberekkel. A latinos temperamentumot Gloria Estefan hozta el, aki Kubában született, ő zárta a produkciót. A koncertet közvetítő NBC nézettsége bezuhant, mert a FOX egy sorozat (In Living Color) különleges kiadását időzítette erre az időszakra. Ekkor érezte azt az NFL, hogy lépnie kell.

1993: Michael Jackson
És lépett is. Az igazi áttörés, ami épp egy évvel ezután, 1993-ban történt Los Angelesben. A pop királya, Michael Jackson lépett fel a félidőben. A mai napig hidegrázós, hogy Jackson több mint 2 percig csak áll a színpadon, és a zene csak 2 és fél perc után szólal meg. Ő már akkora sztár volt addigra, hogy nem az hatotta meg, hogy felléphet a Super Bowlon, hanem hogy olyan sok embert érhet el, amennyit mással nem tudna. A Super Bowl maga már akkor is a legnézettebb tv-műsor volt az Egyesült Államokban. Azt találta ki az énekes, hogy ő dönti el, mikor indul ténylegesen a show, és a jel az lesz, hogy leveszi a napszemüvegét, ami több mint két perc (!) helyben állás után történt meg. Szenzációs, hogy előszedték, amint a rendező, Don Mischer azt kiabálja, „Gyerünk Michael, kezd már el!”, és ezt minden operatőr hallotta. Ahogyan írtuk korábban, új szintre lépett a Halftime Show, először fordult elő a történelemben, hogy a félidőt többen nézték a tévében, mint a meccset.
Egy kis doku itt.
Az egész show:

2001: Aerosmith, Britney Spears, az N’Sync, Mary J. Blige és Nelly
A 2018-as produkció miatt a következő állomásunk 2001 lesz, amikor a korszak hatalmas sztárjait sikerült összeverbuválni a Super Bowlra Floridába. Az Aerosmith volt a fő előadó, Britney Spears, az N’Sync, Mary J. Blige és Nelly csatlakozott hozzá, és előadták az akkor éppen listavezető számaikat. Az idei fellépő, Justin Timberlake akkor még rugóhajú fiúbanda-tag volt, és épp Britneyvel járt. Amúgy Ben Stiller, Adam Sandler és Chris Rock is feltűnt a produkcióban. Túl vagyunk a Timberlake I-en.

2002: U2
Ebben az évben New Orleansban többről volt szó, mint puszta szórakoztatásról. A U2-nak azzal kellett megbirkóznia a 2002-es Halftime Show-ban, hogy alig 5 hónappal a 2001. szeptember 11-es terrortámadások után kellett fellépnie az Egyesül Államok legbulisabb 12 percében. A U2 szeptember 11. után másfél hónappal fellépett New Yorkban, a Madison Square Gardenben, és akkor egy projektorral a terrortámadás áldozatainak neveit vetítették ki a zenekar mögé, és ugyanezzel, de sokkal nagyobb volumenben készültek New Orleansban is. A Beautiful day-jel nyitottak, majd a Martin Luther King tiszteletére írt daluk (MLK) és a When the Streets Have No Name következett. Utóbbi kettő közben egy hatalmas vászonra vetítették ki a neveket, ami rendkívül megható volt, és a fellépés végén az ír származású Bono megmutatta, a kabátja bélése egy amerikai zászló. Egyébként ezen a meccsen szerezte Tom Brady és Bill Belichick első bajnoki címét a Patriotsszal.

2004: Jessica Simpson, Janet Jackson, P. Diddy, Nelly, Kid Rock és Justin Timberlake
Komoly névsor, Jessica Simpson, Janet Jackson, P. Diddy, Nelly, Kid Rock, illetve Justin Timberlake ismét. Már két évvel korábban, 2002-ben is Janet Jackson lépett volna fel, de átadta helyét a U2-nak, hogy méltóképpen megemlékezzenek szeptember 11. áldozatairól. Jobban tette talán, mert nemcsak a zenészek miatt marad híres ez a produkció, hanem mert a végén kilátszott Janet Jackson mellbimbója, miután Justin Timberlake letépte róla a melltartót. Óriási botrány lett belőle, az eset óta pár másodperces csúsztatással adják a Halftime Show-t a tévében, és 14 évig tartott Justin Timberlake rehabilitálása, hogy újra szóba kerüljön, mint Halftime Show-fellépő. Ez volt az első Super Bowl, amit láthattak a magyar nézők élőben a Sport1-en, bár a félidei műsor akkor nem került még adásba. Ez volt a Timberlake II.

2005: Paul McCartney
2005-ben, Jacksonville-ben játszotta ugyanaz a két csapat, a New England Patriots és a Philadelphia Eagles a döntőt, mint idén. A félidőben Paul McCartney lépett fel. Az előző évi csapat után biztonsági megoldás volt az igazi úriember McCartney, ráadásul nem tudott olyan számot játszani, amit ne ismert volna mindenki.

2006: The Rolling Stones
Ismét legendás öregfiúk állnak a színpadon. A The Rolling Stones a The Rolling Stones…De ami Mick Jaggerék mellett többek között emlékezetessé teszi ezt a produkciót, az az a színpad, amit 5 perc alatt építettek, az eddigi legnagyobb a Super Bowlok történetében, ráadásul az ikonikus kinyújtott nyelvet formázta. 28 darabból állt, 600 fős személyzet dobta össze a rendelkezésre álló rövid idő alatt.

2007: Prince
Faragó Richard Kovács Sándor társaságában először vett részt a helyszínen a Super Bowlon. Kommentátorunk két Halftime Show-t emel ki, ami lenyűgözte, és az egyik rögtön az első, Miamiban Prince lépett fel a félidőben. Ritkán érzi az ember, hogy egy nyilvánvaló isteni beavatkozás részese. Nos, ez egy ilyen különleges alkalom volt. Az első negyven Super Bowlon nem esett az eső, így Kovács Sanyival nem gondoltuk volna, hogy éppen Floridában fogunk bőrig ázni. Nyilvánvalóan nem örültünk, de amikor Prince a színpadra állt és a lila megvilágításban pompázó stadionban megszólalt a “Purple Rain”, már mindent értettem. Akkor és ott zuhognia kellett az esőnek. Döbbenetes élmény volt, amit életem végéig nem fogok elfelejteni” – mondta nekünk. És valóban, ahogyan az NFL dokumentumfilmjéből kiderül, Prince maga kérte, hogy a Purple Rain alatt szakadjon az eső, és a szervezőknek meg kellett oldaniuk, hogy az egyébként is zárporozó eső még keményebbnek tűnjön. Prince-hez nem csatlakozott más zenész, egyedül jászotta saját számait négy különböző elektromos gitáron, és például Queen, valamint Foo Fighters is szerepelt a repertoárban. Senkit sem érdekelt, hogy csúszott a színpad, a csúcspont kétségtelenül a Purple Rain volt egy valóban lillának ható szakadó esőben.

2009: Bruce Springsteen and the E Street Band
Azután, hogy évekig győzködték, egy nappal a 2008-as Super Bowl után, amin Tom Petty lépett fel, Bruce Springsteen emberei felhívták a Halftime Show rendezőjét, Don Mischert, hogy itt az idő, beszéljünk a Halftime Show-ról. Mischer állítása szerint madarat lehetett volna fogatni vele aznap, annyira boldog volt. Állítólag semmi különössel vagy extra körítéssel nem készültek, hiszen Bruce Springsteen és az E Street Band maga a show. És tényleg, olyan mutatványokat csinált, amiket egy húszéves is megirigyelt volna. De erről beszéljen Faragó Richard, aki látta ezt a bulit: A “Főnök” korábban többször is nemet mondott a felkérésre, de szerencsére ekkor beadta a derekát, és 59 évesen is igazolta, hogy miért számít a zeneipar egyik legnagyobb sztárjának. Látványra semmi különös nem történt, de lehengerlő lendületével Springsteen olyan hatalmas bulit csapott, amit azóta sem tudott senki felülmúlni. Az a 12 perc akkora hatással volt rám, hogy öt hónappal később Bécsbe is kiutaztam, hogy lássam a két és fél órás verziót. Azt sem bántam meg.”

Dokumentumfilm itt.
Teljes egészében:

2015: Katy Perry, Lenny Kravitz és Missy Elliott
A 2015-ös a statisztikák szerint minden idők legnézettebb Halftime Show-ja az Egyesült Államokban, vagyis hivatalosan a legnézettebb élő közvetítése. 118,5 millió ember nézte végig, de volt olyan pillanat, amikor 120,3 millióan ültek a tévé előtt. Nézettebb volt, mint maga a meccs (ami minden idők legnézettebb Super Bowl-ja egyébként 114,4 millió nézővel). A cápatáncosokra is sokan emlékezhetnek.

2017: Lady Gaga
A legutóbbi, 2017-es Halftime Show az NFL szerint minden idők legtöbbször megtekintett zenei fellépése. Ezt a fura jellemzést úgy számolták ki, hogy összeadták a tévés nézettséget, és a megtekintések számát a liga saját platformjain és közösségi csatornáin, ami együttesen 150 milliós adatot ad. A tévében 117,5 millióval a második legnézettebb az előző évi után.

2018: Justin Timberlake
14 év után kapja meg a lehetőséget, hogy fellépjen a világ legnagyobb színpadán. Kíváncsian várjuk, Janet Jackson is feltűnik-e majd Minneapolisban…Ami viszont biztos, hogy a 2017-es Oscaron történő rajtjával már bebizonyította, képes elragadó produkcióra bármilyen közönség és körülmények között. Szerintünk emlékezetes lesz a Timberlake III.
Itt leszögezzük, rengeteg kiváló zenész lépett már fel a Super Bowlok során, és mi mos csak szemezgettünk a legjobbak közül. Bízunk benne, hogy Justin Timberlake koncertjére is sokáig emlékezünk majd. Az biztos, hogy a Sport1-en február 5-én hajnali fél 1-kor kezdődő meccs félidejében élőben meg lehet majd nézni a Halftime Show-t.

(Sport TV)