Bayern: egy igazi muszáj-győzelem • SportTV

Bayern: egy igazi muszáj-győzelem

2018. 02. 06. 09:57    
Olvasási idő: 2 perc

Egy „fix” és egy – a história alapján – nem annyira fix mérkőzést kínál a német nemzeti kupaküzdelem negyeddöntőjének első napja – mi mindkettőt élőben közvetítjük.

A rekordkupagyőztes Bayern alighanem legnehezebb ellenfelét, a Dortmundot már a nyolcaddöntőben elbúcsúztatta a DFB-kupából, onnan már csak könnyebb ellenfél jöhetett. Ez a könnyebb rivális most az SC Paderborn 07, amely négy évvel ezelőtt még a Bundesligában szerepelt (az azt egyetlen évadot töltötte az élvonalban), azóta azonban visszazuhant a harmadvonalig. Annak a táblázatát azonban jelenleg vezeti, azaz a Bundesliga1 éllovasa látogat a Bundesliga3 listavezetőjéhez. Az esélyek teljesen egyértelműek, Jupp Heynckes azonban óvatos: „Nagy hatással van rám a Paderborn játéka Strukturáltan játszanak, gyorsak, erősek, gyorsan váltanak, kiváló futballistáik vannak.” A 72 éves mester ezzel jelzi, ismeri és tartaja az alapszabályt, aki lebecsüli az elllenfelek, problémákat okoz saját magának.
A Bayern szokott nagy hiányzói, a lábadozó Neuer és Rafinha mellett időlegesen nem számíthat az edző Vidalra és talán Javi Martínezre sem, de az ő hiányukat illik a bajoroknak pótolniuk.
A két együttes korábban az említett év bajnokijain kívül (6–0 és 4–0) egyszer a kupában is összefutott. A 2001–02-es kiírás 1. fordulójában Bielefeldben csaptak össze a Paderborn pályaválasztásával, és az akkor Ottmar Hitzfeld irányította Bayern 5–1-re nyert, ám abban a szezonban csak az elődöntőig jutott el, ahol a Schalke megálltította.

A nap másik összecsapása, a Bayer Leverkusen–Werder Bremen csata jóval kiegyensúlyozottabbnak ígérkezik. Bár ha a Bundesliga bajnoki táblázatára nézünk, tetemes különbséget látunk a két együttes között. A Bayer a 2., a Werder a 15. a tabellán, előbbi 15 ponttal gyűjtött többet, 23-mal több gólt rúgott, igaz, eggyel többet is kapott az északiaknál. Egymás elleni bajnokijukat is a Leverkusen nyerte meg, december 13-én 1–0-ra Alario korai találatával. Ami a korábbi kupaútjukat illeti ebben a kiírásban, a Bayer az első körben csak hosszabbításban gyűrte le idegenben a Karlsruhét (3–0), majd otthon 4–1-re legyőzte az Union Berlint, a nyolcaddöntőben viszont idegenben sikerült túljutnia a Mönchengladbachon (1–0). A Werder is idegenbeli győzelemmel kezdett Würzburgban (3–1), ezt követte két hazai siker a Hoffenheim (1–0), majd a Freiburg (3–2) ellen. Közös kupamúltjuk érdekessége, hogy a hat összecsapást hat különböző kupafázisban rendezték. Az 1. fordulóban 1996-ban Brémában játszottak, akkor 1–1-es 120 perc után 11-esekkel 5–3-ra a Werder nyert; a 2.-ban ugyancsak Brémában ugyancsak a Werder 3–2-re 2004-ben; a 3.-ban még 1976-ban szintén Brémában szintén a Werder 3–0-ra. A negyeddöntőben tavalyelőtt Leverkusenben nyert a Werder 3–1-re, az elődöntőben 1989-ben Leverkusenben a Bremen 2–1-re. Végül – a felsorolás végén talán nem meglepően – egyetlen döntőjüket is Werder nyerte meg 2009-ben Berlinben Mesut Özil góljával. Azaz 6 meccs – 6 brémai siker – az adja meg a meccs különleges zamatát. A Bayernek 42 éves átkot kell megtörnie az elődöntőbe jutáshoz…

(Sport TV)

DFB-KUPA, NEGYEDDÖNTŐ. Sport1 18:15 SC Paderborn–Bayern München (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor: Hajdu Attila); 20:30 Bayer Leverkusen–Werder Bremen (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakkommentátor: Nyilasi Tibor)