Két hely kiadó a DFB-kupában • SportTV

Két hely kiadó a DFB-kupában

2018. 02. 07. 08:37    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden az FC Bayern habkönnyen, a Leverkusen 42 éves átkot megtörve foglalta el helyét a DFB-kupa 2017–18. évi elődöntőjében. Ott várják két társukat, amelyek a Frankfurt–Mainz és a Schalke–Wolfsburg párosításból jutnak el melléjük.

A kora esti mérkőzés résztvevői közül a Frankfurt a jóval eredményesebb kupaszereplő, az Eintracht sorozat 11-szeres elődöntőse, hatszoros döntőse, négyszeres győztese, igaz, legutóbb 1988-ban hódította el a serleget. (Az a döntő a magyar futballszurkolók számára is emlékezetes, egy bizonyos Détári Lajos nevű futballista miatt…). Tavaly is a döntőig menetelt, s ezt most is megkísérli.
Ellenfele, a Mainz viszont egyetlen egyszer járt csak az elődöntőben, 2009-ben, amikor a Leverkusentől hosszabbításban szenvedett vereséget. „Ez nem a Bundesliga, ez kupaküzdelem. Szeretnénk eljutni Berlinig. Az első kupameccstől kezdve ez a cél lebeg a szemünk előtt” – mondta Sandro Wolf, a mainziak mestere. Ez pedig nem volt valami könnyű út. A negyedosztályú Lüneburg elleni idegenbeli 3–1 után otthon csak hosszabbításban sikerült legyűrni 3–2-re a másodvonalbeli Holstein Kielt, a nyolcaddöntőben pedig félidőbeli 0–1 után nehezen 3–1-re fordítani a Stuttgart ellen.
A Frankfurt kupamenetelése egy fokkal könnyebb ellenfeleken keresztül zajlott, az első és második körben regionalligás csapatot kellett felülmúlnia (Emdtebrück és Schweinfurt 3–0 és 4–0, mindkettő idegenben), majd a nyolcaddöntőben a másodosztályú Heidenheimet csak hosszabbításban sikerül térdre kényszeríteni.
A Bundesligában az Eintracht áll (sokkal) jobban, 6. helyezett 33 ponttal, szemben az osztályozós helyen szerénykedő, 20 pontot gyűjtő Mainzcal. (Erre utalt Wolf megjegyzése a Bundesliga-kupa szembeállításról.). Bajnokijukon október 27-én 1­1-et játszottak, ugyancsak a Commerzbank Arenában, ahol csütörtökön is összecsapnak.
A két csapat eddig egyetlenegyszer találkozott a nemzeti kupában. 1986-ban a 2. fordulóban Mainzban hosszabbításban nyert 1–0-ra az Eintracht, a győztes gólt a 98. percben szerezte meg Reinhold Jessi.

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Az esti párosítás, a Schalke–Wolfsburg kupamúltja sem túl bő, mindössze három találkozót számlál. Közös jellemzőjük, hogy egyik sem ért véget 90 perc alatt. 1970-ben Wolfsburgban 2–2-t játszottak, majd az akkori szabályok szerint megismételt mérkőzés következett, ez Gelsenkirchenben 1–1-gyel végződött a 120 perc alatt, a 11-es párbaj 10 kísérletéből 6 (!) kimaradt, végül 3-1-re a Schalke nyert. 2008.ban viszont a nyolcaddöntőben Wolfsburgban 1–1 után sokkal jobban rúgták a 11-eseket, egyedül a vendégek szerb válogatottja, Mladen Krsztajics hibázott, a VfL mind az öt rúgója betalált, így 5-3-mal a zöld-fehérek mentek tovább.
A Schalke ebben a kupakiírásban a BFC Dynamo (2–0) és a Wehen (2–0) ellen idegenben nyert, a z 1. FC Kölbnt otthon győzte le (1–0). A Wolfsburg viszont még nem kapott gólt! A negyedik ligás Norderstedtet 1–0-ra győzte le idegenben, a Hannovert ugyanennyire otthon, a nyolcaddöntőben aztán Nürnbergben gól nélküli 90 perc után Uduokhai és Daidavi is betalált, ezzel a VfL gólkülönbsége jelenleg 4–0 a kupában. A két csapat a Bundesligában október 28-án mérkőzött meg a Veltins Arenában, akkor a kékek a 43. perctől a 90.-ig vezettek Bentaleb 11-esével, az utolsó percben viszont a Wolfsburg belga válogatott csatára, Divock Origi egyenlíteni tudott.

DFB-KUPA NEGYEDDÖNTŐ. Sport2 18:30 SG Eintracht Frankfurt–FSV Mainz 05 (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 20:45 FC Schalke 04–VfL Wolfsburg (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)