City: Bázelben a város becsületéért • SportTV

City: Bázelben a város becsületéért

2018. 02. 13. 07:54    
Olvasási idő: 2 perc

Fura előzményű mérkőzésen szerepel kedd este a Man City a St. Jakob Parkban. Az európai kupahistória során a svájci együttes eddig 28 mérkőzést vívott már más angol csapatokkal – a Citynek az FCB lesz az első helvét ellenfele a kupaporondon…

Abba a 28-ba persze az UEFA beszámította a kétes értékű Intertotó-kupa-meccseket is (és nem számította be szakmailag megkérdőjelezhetetlen VVK-t és EVK-t), ám a lényeg nem ez, hanem hogy a hét Basel-győzelem (mellette 8 remi, 13 vereség a mérleg) olyan csapatok ellen született meg, mint (időrendben) a Sheffield Wednesday, a Middlesbrough, a Man United (kétszer is!), a Chelsea (kétszer is!) és a Liverpool, azaz nem kevesebb mint három angol BEK-/BL-győztest sikerült megvernie már. Ráadásul az MU ellen az egyik olyan sorsdöntő siker volt 2011-ben a csoportkör utolsó forduójában, amellyel a piros-kékek továbbléptek, a vörös ördögök meg – csoportutolsóként – kiestek.
A másik véglet viszont, hogy az Aston Villát, a Newcastle-t, a Blackburnt, a Fulhamet, a Tottenhamet és az Arsenalt nem sikerült legyűrnie a Baselnek. Persze a Polgároknak (Citizens – a City egyik beceneve) nem tisztük a városi kurázsi védelme, de a helvétek 12. angol ellenfeleként abszolút nyerési eséllyel lépnek pályára a St. Jakob Parkban. Pep Guardiola előző állomáshelyein – Barcelona, München – már az első esztendőben „bekezdett” (Katalóniában tripla, Bajorországban dupla), most azért egy év kellett, hogy a Cityt is saját képére formálja, de úgy tűnik, jó úton jár. Együttese nem kevesebb mint négy fronton is harcban áll, döntős a Ligakupában, áll az FA-kupában, utcahosszal vezeti a Premier League-et és most a BL-ben is folytatja szereplését. A legjellemzőbb talán Sergio Agüero esete. „Kun” a Pep-korszak első néhány hónapjában alig lépett pályára (sok sérülésről szóltak a hírek, utólag nehezen kikövetkeztethető, ebből mennyi volt az igazi és mennyi a kamu), aztán beállt a sorba, szinte mindig kezdett és ontja a gólokat. Most már ott tartunk, hogy Guardiola úgy áradozik róla, mint közel egy évtizede egy másik pöttöm argentinról.
Egy üres hely biztosan marad kedd este a St. Jakob díszpáholyában, egy névre szóló ülés. Roger Federeré, a világ valaha volt legjobb teniszjátékosának más dolga akadt, ismét harcba száll a világelsőségért Rotterdamban. Viszont az beszédes, hogy a szokásos esti időpontban kedden még nem lép fel az Ahoy-sportcsarnokban, csak szerdán kezd. Van egy olyan érzésünk, Roger megértette a másik wimbledoni bajnokkal, Richard Krajicek tornaigazgatóval, hogy neki kedd este – ha már nem lehet ott Bázelben – a tévékészülék előtt van a helye…

(Sport TV)

Sport1 20:00 FC Basel–Manchester City BL-nyolcaddöntő, első mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs, Puhl Sándor); Sport1 22:45 összefoglaló a Juventus FC–Tottenham Hotspur BL-nyolcaddöntőről (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Kemenes Szabolcs, Puhl Sándor)