Csúcsrangadó a Camp Nouban • SportTV

Csúcsrangadó a Camp Nouban

2018. 03. 04. 10:34    
Olvasási idő: 2 perc

Három mérkőzést közvetítünk vasárnap a LaLigából, egy „felvezetőt”, a csúcsrangadót és egy „levezetőt”.

LEVANTE–ESPANYOL

A Levante izgalmas hármas viadalban van a bennmaradásért. A Málaga gyakorlatilag már kiesőnk tekinthető, a valenciai csapat a Deporral és a Las Palnasszal meccsel a jövő évi élvonalbeli tagságért. Most éppen a Levante áll bentmaradásra. De minden pontra égetően szüksége van. A vendég Espanyol inkább a nagyokra „specializálja” magát: megverte az Atléticót (egyedül a bajnokságban), a Barcelonát a kupában, s legutóbb a Real Madridot is a LaLigában (érdekességképpen: mindhárom óriást egyaránt 1–0-ra). A kicsik ellen azonban sokszor nem tudja összekapni magát Quique Flores együttese – most meglátjuk, aktuálisan sikerül-e.
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 23 mérk.–7 Levante-győz.­–8 dönt.–8 Espanyol-győz./29–34-es gólkül.; Valenciában: 12–6–5–1/19–14; a 2015–16. idényben: Barcelonában 1–1, Valenciában 2–1, ebben a bajnokságban Barcelonában 0–0.)

BARCELONA–ATLÉTICO MADRID

A helyzet hasonló és különbözik is a két csapat őszi találkozó előttihez viszonyítva. Akkor mindketten veretlenül mentek neki a csúcscsatának – úgy is kerültek ki belőle az 1–1-es düntetlennel. Most a Barcelona már 33 veretlen bajnokinál tart sorozatban, az Atleti pedig az december 22-ei Espanyol elleni csata óta nem talált legyőzőre a LaLigában. Csakhogy akkor a Barca ment neki felmenő ágban a meccsnek, most pedig a matracosok építettek hatmeccsen győzelmi sorozatot, az utóbbi kettőn pedig még Griezmann góllövőkedve is megjött, ami 7 telitalálatban öltött testet. Ugyanakkor bár Simeone megjelenése óta az Atleti mérlege a Barca ellen is sokkal kedvezőbb (meg persze az összes többi csapat ellen is), azt meg kell állapítani: az ő irányításával sem nyert tétmeccset a madridi alakulat a Camp Nouban! A bajnoki címet és a két BL-kiverést is barcelonai döntetlennel érte el csapata, utóbbakihoz persze a hazai győzelmek is kellettek. Az Atlético 2016 februárjában, még a Frank Rijkaard irányította Barcától tudta legutóbb elvinni mindhárom pontot, egy 3–1-es győzelemmel. Az egyik oldalon Fernando Torres – aligha kezd vasárnap –, a hazain Iniesta és Messi maradt meg az akkori csapatokból.
Simeone és Valverde is hangsúlyozta: nem ezen a meccsen dől el a bajnokság sorsa, ám mindketten tudják: nagyon sok múlhat rajta. Valamelyikük szekere nagyot zökkenhet egy vereséggel… Ez az a mérkőzés, amelyen hazai pályán most egy iksz sem lenne kudarc a katalánoknak. Márpedig ők elsősoran győzni tudnak, de a „fontos döntetleneknek” (ld. Chelsea ellen Londonban) is nagymesterei…
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 161 mérk.–72 Barcelona-győz.­–39 dönt.–50 Atlético-győz./315–241-es gólkül.; Barcelonában: 80–48–19–13/195–101; a 2016–17. idényben: Barcelonában 1–1, Madridban 2–1, ebben a bajnokságban Madridban 1–1.)

VALENCIA–BETIS

A Barcelona-meccs – no nem a futball, hanem a Szeged kéziseinek vendégjátéka – miatt negyedórás csúszással adjuk a mérkőzést. A Valencia kemény harcban áll a Reallal jelenleg a dobogó harmadik fokáért. A királyi gárda 4 ponttal előbbre tart, kellen a győzelem a denevéreseknek a versenyben maradáshoz. A Betis ehhez látszólag kelleme ellenfélnek ígérkezik, de csak első rénézésre. A Sevilla elleni városi derbit idegenben nyerte meg úgy, hogy egy ötöst rúgott – igaz, ahhoz nem kellett az andalúz fővárosból kimozdulnia… Amúgy sem veszélytelen idegenben Quique Setien csapata: egy tucat házon kívüli fellépésből a sevillaival együtt ötöt meg tudott nyerni, többek közt ennek is köszönheti 9. helyét a bajnoki táblázaton. A gólképességüket azért átmenthetnék a fiúk az őszről: a Benito Villamarinban 9 gól született…
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 101 mérk.–50 Valencia-győz.­–21 dönt.–30 Betis-győz./174–117-es gólkül.; Valenciában: 50–38–6–6/124–46; a 2016–17. idényben: Valenciában 2–3, Sevillában 0–0, ebben a bajnokságban Sevillában 6–3.)

(Sport TV)

LALIGA, 27. forduló. Sport1 11:45 Levante–Espanyol (kommentátor: Matuz Krisztián, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 15:45 FC Barcelona–Atlético Madrid (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Bognár György, Hegyi Iván és Nyilasi Tibor); Sport1 21:00 Valencia–Betis (csúsztatott felv., komentátor: Matuz Krisztián)