Véget ér egy korszak a Spursnél? • SportTV

Véget ér egy korszak a Spursnél?

2018. 03. 13. 16:18    
Olvasási idő: 2 perc

Magához képest pocsék szezonja van a San Antonio Spursnek, de különösen az All-Star-hétvége óta szenved. Hétfőn kikapott a Rocketstől, és a legutóbbi 14 meccsén 3-11-es mérleget hozott össze. Véget ért egy korszak vagy Leonard hiánya a sikertelenség kulcsa?

55,2 százalék 67 mérkőzés után. Önmagában ez nem tűnik olyan pocsék mutatónak, de a rendkívül sűrű Nyugati konferenciában ezzel jelenleg csak tízedik a San Antonio Spurs. Mielőtt azonban emiatt kongatnánk a vészharangokat, a konferencia hetedik helyezettjének szinte ugyanolyan a mérlege, mint a Spursnek, illetve a harmadik és tízedik helye között összesen 4 mérkőzés a különbség, ami akár behozható is lenne. Az alapszakasz finisében ezért nyolc csapatnak (Portland, Oklahoma City, New Orleans, Minnesota, LA Clippers, Utah, Denver és San Antonio) minden meccs különösen fontos. Ez a semleges szurkolóknak nagyon jó, jó meccseket várunk ezektől a csapattól, viszont a Spurst és a Nuggetset jelen pillanatban nehéz helyzetbe sodorja (ők a 9. és 10.).
Mivel leírtuk, szoros a mezőny, még harmadik is lehet, azonban nem ez az árulkodó San Antonióban, hanem az, hogy az 1996-97-es szezon óta előszőr negatív lesz az idegenbeli mérlege a csapatnak. Hogy képbe helyezzük az olvasókat, mikor volt ez: Ez volt az a szezon, amikor David Robinson, a csapat első számú embere szinte az egész szezont kihagyta sérülés miatt, továbbá a másik All Star, Sean Elliott is sérülésekkel bajlódott, ezért a Görögországból az NBA-be majdnem 37 évesen visszatérő Dominique Wilkins volt a csapat fő pontfelelőse. Viszont utólag minden bizonnyal áldották ezt a szezont is Texasban, mert ennek az eredménynek köszönhetően draftolhattak elsőként 1997-ben, és Tim Duncant választották, ráadásul Gregg Popovich személyében a szezon közben új edzőt neveztek ki Bob Hill helyére. A többi már történelem, azóta nem hagyott ki rájátszást a csapat, nyert viszont öt bajnoki címet, és 61 százalék volt a legrosszabb eredménye, amit elért…A 61 százalék egyébként matematikailag még meglehet, de ehhez a hátralévő 15 meccsből legalább 13-at meg kell nyernie a csapatnak.
Mi ennek az oka?
– Kawhi Leonard (26 éves), a csapat legjobbja összesen 9 meccsen játszott. Tony Parker is sérüléssel kezdte a szezont, és Rudy Gay is sok meccset hagyott ki. Nem szép ilyet leírni, de a keret sem fiatal, Ginobili 40, Pau Gasol 37, Tony Parker 35, Aldridge 32, Gay 31, Danny Green 30 éves, a jelentősebb időt pályán töltő játékosok közül csak Patty Mills (29), Kyle Anderson (24) és Dejounte Murray (21) nincs még 30.
– Mindezek mellett a mostani eredmény nem is rossz, de azzal nem tudnak mit kezdeni, hogy a mezőny milyen őrületesen sűrű.
Ami bizakodásra ad okot:
– A hátralévő 15 meccsből 10-et otthon játszik a csapat, ahol a mérlege 23-8 ebben a szezonban
– Leonard elméletileg csütörtökön visszatér. Bár ehhez hozzá kell tenni, nehezen tudjuk elképzelni, hogy azonnal az előző szezonban az MVP-szavazás harmadik helyét jelentő formáját láthatjuk. De talán pár meccs után a mi Leonardunk lesz. Mondjuk Popovich azt nyilatkozta, ma (kedden), a houstoni meccs után ül le vele beszélni, és akkor döntenek, hogy csütörtökön rajtra kész lesz-e a kiscsatár. Azt tudni róla, hogy eddig csak 3-3 elleni edzéseket végzett.
– Popovich személye is pozitív. Hiszen ha valaki tudja, mi a megoldás, mikor baj van, az tuti, hogy ő. Sőt, ha véletlenül le is maradnak a rájátszásról, a Spurs az, amely akkor is jót tud draftolni, ha nincs az első tízben a börzén. Leonard 15., Parker 28., Ginobili 57., Anderson 30. pick volt. Van szemük ehhez is.

(Sport TV)