A veteránok összecsapnak • SportTV

A veteránok összecsapnak

2018. 03. 15. 10:02    
Olvasási idő: 3 perc

Talán a harmadik és az ötödik összecsapás emelkedik ki a nottinghami Motorpoint Arenában sorra kerülő 7. forduló programjából. Előbbin a múltkori fordulóban K.O.-győzelmet arató Mensur Suljovic csap össze a talán legjobb formában lévő dartsossal, a világbajnok Rob Crosszal, az utóbbit a mezőny két legidősebb tagja és egyben legtöbbszörös PL-résztvevője játssza egymással.

A küzdelem egyre élesedik, hiszen négy forduló múlva a két leggyengébb játékos kiesik és a második körben már csak nyolcan folytatják tovább. A 3. és a 10.helyezett között mindössze 4 pont a különbség a táblázaton, azaz szinte minden győzelemnek egyre nagyobb a jelentősége.

A nyitó találkozón a múlt héten először vereséget szenvedő, de a vezető pozícióját megtartó Michael Smith az eddigi fordulókban többnyire gyengélkedő Peter Wright ellen lép pódiumra. A skót eddig duplaannyi alkalommal verte meg az angolt, mint ahányszor kikapott tőle. Igaz, legutóbbi mérkőzésüket Smith nyerte meg, már az idén.

Ezután Simon Whitlock próbál meg javítani katasztrofális mérlegén Daryl Gurney ellen. Az északír 11–2-re vezet az ausztrál ellen, a legutóbbi hat találkozójukat sorozatban megnyerte, beleértve a World Grand Prix októberi döntőjét is. „Simon és én jó barátok vagyunk, nagyon várom a meccsünket. Minden egyes mérkőzést nagyon várok, hiszen régóta szerettem volna a PL-ben játszani. Ha nem élvezeed a közönség teremtette hangulatot, mint múltkor Leedsben vagy mint ami Norttinghamben vár ránk, akkor ne is dartsozzál” – lelkesedett a négy újonc egyike, Daryl Gurney.

A harmadik párban a múlt héten a második győzelmét aratta (kiütéseset, 7–1-re döngölte el Wrightot) Mensur Suljovic, most a szintén jó passzban lévő, sorozatban háromszor győztes világbajnok Rob Cross ellen mérkőzik. „Az első meccseken még nem voltam kész, de az utolsó kettőn már jól éreztem magam. Örülök, hogy a PL-ben játszhatom, ez a világ legjobb versenye. A múlt heti meccsem ragyogóan sikerült, így nyerhettem ennyire” – így Suljovic. „Mensur nagyszerűen játszik és én már alig várom a meccsünket. Egy kicsit lassabb, egy kicsit furcsább, mint a többi játékos, de fantasztikus versenyző. Sokszor együtt utazunk és nem egyszer együtt is edzünk. Az átlagai most jobbak, legutóbb kikaptam tőle, most vissza akarok vágni” – dicsérte ellenfelét Cross, aki tapintatosan elhallgatja, hogy az a bizonyos legutóbbi vereség az első volt a párharcukban, az azt megelőző mind az 5 mérkőzésükön ő bizonyult a jobbnak.

A negyedik mérkőzésen a címvédő, világelső és immáron a PL-ben is újra listavezető Michael van Gerwen kedvenc ellenfelei egyikével, Gerwyn Price-szal játszik, akit eddigi egytucat mérkőzésük mindegyikén legyőzött! „Nagyszerű a mérlegem Gerwyn ellen, de ettől még nem bizonyos, hogy ismét nyerek. Minden győzelem fontos és meg kell győzödnöm róla, hogy megfelelően felkészültem Gerwynre. Néhány napot pihentem, mert nem játszottam a hétvégén és jól is érzem magam” – nyilatkozta MVG.

Fotó: Lawrence Lustig/PDC

Fotó: Lawrence Lustig/PDC

A végén csattan az ostor: a záró mérkőzést a mezőny doyenje és vicedoyenje, a PL-t korábban egyaránt megnyerő Raymond van Barneveld és Gary Anderson csap össze. A skót megnyerte az UK Opent, a múlt héten ikszelt Gurneyvel a PL-ben, majd a hétvégén két Players Championship-selejtezőt is megnyert. „Eddig nem voltam kellően összeszedett a Premier League-ben. Az elmúlt hetekben másutt jól ment a játék és ezt meg is akarom tartani, de még sok van a végéig. Még négy vagy öt hét van az ítélet napjáig, tovább szeretnék élni a tornán” – mondta Anderson. A holland 7–5-re nyert a múlt héten Price ellen és csak rosszabb leg-különbségével szorul Cross mögé az 5. helyre. „Minden héten nagy a nyomás és ezt nehéz elviselni. Hétről hére a világ legjobb játékosait kell legyőznöd, ehhez állandó koncentrálásra van szükség. A legkisebb oda nem figyelést sem engedheted meg magadnak” – filozofált Van Barneveld, aki az összmérleget tekintve némi mínuszban, a PL-ben viszont kicsi pluszban van Garyvel szemben. Korábban kétszer is remiztek ebben a bajnokságban – nem elképzelhetetlen egy harmadik iksz sem a nottinghami ütközetük végkifejleteként.

(Sport TV)

A 7. JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Michael SMITH–Peter WRIGHT (Örökmérleg: 18 mérkőzés, 6 Smith-győzelem, 12 Wright-győz. Legutóbbi mérkőzés: Smith–Wright 6–3, 2018. febr. 2., UK Open selejtező, elődöntő. A Premier League-ben: 1 mérk., 1 Wright-győz. Legutóbbi PL-mérk.: Wright–Smith 7–2, 2016. febr. 4., csoportkör)

Simon WHITLOCK–Daryl GURNEY (Öm.: 13 m., 2 Whitlock-gy., 11 Gurney-gy. Legutóbbi mérk.: Gurney–Whitlock 6–3, 2017. nov. 4., World Series of Darts döntő, nyolcaddöntő. A PL-ben: – )

Mensur SULJOVIC–Rob CROSS (Öm.: 5 mérk., 1 Suljovic-gy., 5 Cross-gy. Legutóbbi mérk.: Suljovic–Cross 10–8, 2018. jan. 28., The Masters negyeddöntő. A PL-ben: – )

Gerwyn PRICE–Michael van GERWEN (Öm.: 12 m., 0 Price-gy., 12 Van Gerwen-gy. Legutóbbi mérk.: Van Gerwen–Price 6–3, 2018. febr. 17., Players Championship, Barnsley elődöntő. A PL-ben: – )
Raymond van BARNEVELD–Gary ANDERSON (Öm.: 40 mérk., 17 Van Barneveld-gy., 2 dönt., 21 Anderson-gy. Legutóbbi mérk.: Van Barneveld–Anderson 10–8, 2017. okt. 21., German Darts Masters World Series negyeddöntő. A PL-ben: 14 mérk. 7 Van Barneveld-gy., 2 dönt., 5 Anderson-gy. Legutóbbi PL-mérk.: Anderson–Van Barneveld 7–4, 2017. ápr. 27., csoportkör)

Sport 1 20:00: Darts Premier League, 7. forduló, Nottingham (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, szakkommentátor: Vereczkey Lajos)