28 variáció egy témára • SportTV

28 variáció egy témára

2018. 03. 16. 09:24    
Olvasási idő: 2 perc

Manapság egy-egy sorsolás már legalább akkora (média)esemény, mint egy komolyabb rangadó. Így van ez a BL-lel is, amelynek negyeddöntőjét pénteken délben sorsolják ki, a szokott színhelyen, a nyoni UEFA-székház konferenciatermében. A ceremóniához a kijevi BL-döntő nagykövete, Andrij Sevcsenko nyújt majd segítséget.

Közismert, hogy az idei negyeddöntő mezőnyét kiozárólag a négy topbajnokság adja (LaLiga 3, Premier League és Serie A 2-2, Bundesliga 1 csapat). Ebben a körbn már nincs semmiféle megkötés, egy nemzetbeliek és az ebben a kiírásban már korábban megmérkőzők is szembekerülhetnek egymással.
Összesen 28 féle variációban párosulhat egymás mellé két csapatnév. Az UEFA statisztikusai szorgosan kigyűjtötték a korább találkozásokat, ezeknek az érdekességeiből csipegetünk egy kicsinykét.
A nyolc között – a BEK-et is beszámítva – a kupa történetének öt védője (Real Madrid, Bayern, Barcelona, Liverpool és Juventus) képviselteti magát, de a másik három résztvevő is volt korábban európai kupagyőztes: a Sevilla nyert 5 UEFA-kupa/Európa-ligát, a Man City annak idején KEK-et, a Roma meg VVK-t – igaz, ezt az UEFA (helytelenül) nem számítja be statisztikáiba.
A 28 féle párosításból mindössze négy (!) van, amely még korábban sosem fordult elő eurokupákban: a Bayern és a Roma még nem játszott a Sevillával, és a két olasz valamint angol klub sem egymással. A másik végletet, a leggyakoribb párosítást a Bayern és a Real Madrid mondhatja magáénak: a spanyol és a német sztárcsapat nem kevesebb mint 24-szer találkozott már egymással, abszolút kiegyenlített mérleggel (11-11 győzelem, 2 döntetlen).
A lehetséges házirangadók száma a spanyol körre korlátozódik: a Real jobban áll a Barcelonánál (3-3-2) és a Sevillánál is (3-1-0), míg a katalánok eddig eredményesebbek az andalúzoknál (2-1-1). Az összesített mérlege értelemszerűen a 12-szeres BEK/BL- (plusz 2-szeres UEFA-kupa-)győztes Real Madridnak a legjobb: 7 ellenfele közül 5-nél jobb, eggyel (Bayern) ikszre áll, csak a Liverpool ellen negatív a mérlege. Érdekes, hogy a 11-szeres kupagyőztes (5 BEK/BL, 3 KEK, 3 VVK) Barcelona mérlege csak két(!) ellenfelével (ManCity, Sevilla) pozitív, a Romával remire áll, a Reallal, a Bayernnel, a Juvével és a Liverpoollal szemben meg rosszabbul. A Pool viszont a két spanyol gigásznál, a Románál és a Bayernnél is jobb, a Juvénél és a Sevillánál viszont gyengébb összesítésben
Ennyit előzetesen, a sorsolás után, már a konkrét párosítások ismeretében áttekintjük majd a „múlt sugallatát”…

(Sport TV)