Spanyol/angol sztárklubok a színen • SportTV

Spanyol/angol sztárklubok a színen

2018. 03. 17. 08:47    
Olvasási idő: 3 perc

Az FA-kupa a negyeddöntőjénél, a LaLiga a 29. bajnoki fordulónál tart. Mindkét sorozatból két meccset iktattunk a Sport1 programjába, ebbóől három párosításban fellép egy európai nagycsapat, amely kevésbé patinás ellenféllel kerül szembe.

SWANSEA–TOTTENHAM

A két csapat már 46. alkalommal találkozik egymással, az eddigi 45 azonban két sorozatbajn zajlott (40 bajnoki, 4 ligakupa), az FA-kupában ez lesz az első találkozásuk. A Swansea City újjáalakulása – 1970 – óta nem járt a negyeddöntőben, csak a jogelőd Swansea Town szerepelt ott 1964-ben, el is jutott az elődöntőig, a Liverpooltól esett ki. Az idei kupaszereplése különleges, kimerítette a maximális mérkőzésszámot, azaz mind a három eddigi ellenfelét (Wolves, Nott County, Sheffield Wed) csak az újrajátszásban ejtette ki, azonos koreográfiával: idegenbeli iksz után hazai győzelem. A Nottsnak mg egyenesen rúgott egy nyolcast, az első nagyforduló (3rd round proper) óta a legnagyobbb gólkülönbségű győzelmet aratva. A vendég Spurs már nem nyalogatja sebeit a múlt heti fájdalmas BL-kiesés óta, inkább az új feladatokra koncentrál. Legnagyobb gondja Harry Kane kiesése, a gólzsák bokaérülése miatt legkorábban is csak a jövó hónap közepén térhet vissza. Persze, a helyettes sem akárki, Fernando Llorente 2008 óta 24-szer szerepelt a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatottban. Ráadásul jól ismeri az ellenfelet is: tavaly nyáron éppen a Swansea-tól vásárolta meg a Spurs 12.1 millió fontért. A bajnokságban ugyan csak egy gólnál jár, de a Rochdale elleni 6–1-es kupaújrajátszásnál mesterhármast ért el, azaz már jócskán megízlelte az FA-kupagólszerzés ízét…

VALENCIA–ALAVÉS

A Valencia éles harcban áll a Real Madriddal a dobogó harmadik helyéért. A BL-indulást garantáló 4. pozíciót elfoglava 11 pont az előnye a követő Sevillával szemben, azaz Marcelino edző jó úton jár afelé, hogy visszavezesse a Turia-parti gárdát a csúcsligába, ahol lassan két évtizede pazar sikereket ért el. A csapat hazai pályán eddig csupán a Realtól és a Barcától kapott ki, aligha az Alavés iratkozik fel harmadikként erre a listára. A vitoriai újonccsapat ugyancsak 11 pontos előnyben van egy másik vonal, a kiesést jelző fölött, azaz praktikusan meghosszabbította élvonalbeli tagságát. Remélhetőleg az a nyugalom, amely mindkét csapatot jellemzi, most inkább egy jó mérkőzét generál, mint egy óvatoskodó alibifocit 90 percen át.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 23 mérkőzés, 13 Valencia-győzelem, 5 döntetlen, 5 Alavés-győz./47–28-as gólkülönbség. Valenciában: 11–8–1–2/33–10. A 2016–17. évi bajnokságban: Valenciában 2–1, Vitoriában 1–2; ebben a bajnokságban Vitoriában 2–1.)

REAL SOCIEDAD–GETAFE

Ez a párosításlóg ki egy kissé a négyből, mert ebbennincs igazi nagycsapat. Viszont kéz középmezőnybeli küzd meg egymással, amelyeket csak 3 pont választ el egymástól. Így ha a baszkok legyőzik a fővárosiakat, pontszámban be is hozzák őket. A vereségtúl azonban aligha kell tartania a San Sebastian-i gárdának: a Getafe ebben az idényben 13 idegenbeli bajnokijából csupán egyetlenegyet tudott megnyerni.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 19 mérkőzés, 4 Real Sociedad-gy., 7 döntetlen, 8 Getafe-győz./21–20-as gólkülönbség. Madridban: 9/2–5—2/10—7-es gólkülönbség. A 2015–16. évi bajnokságban: Madridban 1—1, San Sebastianban 2–1; ebben a bajnokságban Madridban 1–2.)

MANCHESTER UNITED–BRIGHTON

A Unitednek is fel kell dolgoznia a BL-kiesést, mint a Spursnek, csak éppen számára még frissebb a seb, ráadásul a londoniak az előző kiírás döntősétől kaptak ki, a manchesteriek meg egy olyan csapattól, amely 60 éve járt legutóbb a negyeddöntőben… Mourinho már a múlt héten azt mondta, az elmúlt hetek bajnoki sikerei mit sem érnek, ha kiesnek a Sevillától. Kiestek. Gyógyírnak, talán mentségnek már csak az FA-kupa marad, a legutóbbi idény három trófeája után csak ezzel vigasztalódhat a világszerte több száz milliós MU-tábor, no meg José Mourinho is.
Az aktuális ellenfél. A Brióghton legjobb kupaszereplése is az Unitedhez kötődik: az 1983-as döntőt egymással vívta a két csapat, az MU 4–0-ra győzött. Azóta a Brighton már megjárta a negyedosztályt is, csaknem elveszítette profi státusát, a manchesteriek meg nyertek két BL-t, no meg nem kevesebb mint 7 FA-kupát. A cél nyilvánvaló: a 12. győzelemmel beérni a rekorder Arsenalt, amely most éppen a manchesteriek előző idénybeli útját járva igyekszik az Európa-liga megnyerésével eljutni a BL-be. A Man Utd meg „tavalyi Arsenalt” játszva haladna a kupasiker felé. Egyik terv sikerét sem garantálja senki, de bármelyik – akár mindkettő is – megvalósulhat májusra.

(Sport TV)

FA-KUPA-NEGYEDDÖNTŐ. Sport1 13:00 Swansea City–Tottenham Hotspur (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1 20:30 Manchester United–Brighton & Hove Albion (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Bognár György)
LALIGA SANTANDER, 29. forduló. Sport1 16:00 Valencia CF–CD Alavés (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 18:30 Real Sociedad–Getafe CF (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Bognár György)