A spanyol BL-esek bajnoki napja • SportTV

A spanyol BL-esek bajnoki napja

2018. 03. 18. 08:36    
Olvasási idő: 5 perc

Ezúttal hat meccsel jelentkezünk a két nívós sorozatból, a LaLigából és az FA-kupából. Fellép mindhárom spanyol BL-negyeddöntős – meg a jelenlegi második helyezett –, a legrégibb kupasorozatban pedig összecsap a legutóbbi két angol bajnokcsapat.

LEGANÉS–SEVILLA

Különös helyzetben van a Sevilla, amely egyfelől a múlt héten gyakorlatilag elveszítette az esélyét a következő BL-kiírásra, majd négy napra rá nagy bravúrral bejutott az idei sorozat negyeddöntőjébe. Csak éppen a sors(olás) a Bayern dobta ellenfélül, melynek nemcsak a hírneve és a múltja hatalmas, hanem a jelenlegi csapat játékereje is – nem úgy mint az MU-é… A bajnokságban csak egy elképesztő győzelmi sorozat (figyelem, a következő ellenfél a Barca lesz…) és a Real/Valencia több botlása is kellene a negyedik helyhez, erre azért vajmi kevés az esély. Ettől persze a Leganést illene legyőzni Montella csapatának, még Madridban is…
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 3 mérkőzés–0 Leganés-győz.­–2 dönt.–1 Sevilla-győz./4–6-os gólkül.; Madridban: 1–0–0–1/2–3; a 2016–17. idényben: Madridban 2–3, Sevillában 1–1, ebben a bajnokságban Sevillában 1–2.)

BARCELONA–AHLETIC BILBAO

A Barca egyelőre esélyes a triplázásra, amelyet eddig az európai nagy klubok közül csak neki sikerült kétszer is véghez vinnie: a bajnoki cím, a nemzeti kupagyőzelen és a BEK/BL megnyerése jelentené a szuperhármast. Ez sikerült 2009-ben Guardiola, 2015-ben Luis Enrique vezérletével a katalánoknak és most akár Valverde első évében is összejöhet. A mester persze lépésenként haladna, ahogy a mérkőzés előtti sajtóértekezleten elmondott szavaiból kiviláglik.”Akár optimista, akár pesszimista vagy, hinned kell abban, amit csinálsz. Persze ha valaki a szezon elején felajánlotta volna nekünk, hogy március közepén így állunk, akár a vérünkkel is aláírtuk volna. Most azonban az Athletickel kell szembenéznünk, amely veszélyes ellenfél annak ellenére, hogy kizúgott az Európa-ligából és jelenleg a táblázat alsó felében foglal helyet. E pillanatban nyolc ponttal vagyunk az Atlético előtt, amely ugyancsak nyolccal vezet au európai kupahelyen állók előtt, így igen fontos három pont a tét a számunkra. Mot a visszaszámlálás időszakában vagyunk, tíz bajnoki van hátra és áprilisban igencsak kemény meccsek várnak majd ránk.”
Az újságírók persze rákérdeztek a BL-sorsolásról alkotott véleméynére is. „Szerettünk volna más országok csapatával játszani és a spanyolokat elkerülni, ez most sikerült. Szurkolóink szerint kaphattunk volna nehezebb ellenfelet is, de szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy azzal a csapattal játszunk, amelyik a csoportkörben az Chelsea-t és az Atléticót is megelőzte. Márpedig azt tudjuk, ezek milyen erős csapatok, így kell tekintenünk az őket megelőző Romára is.”
Végezetül örömét fejezte ki, hogy André Gomest egyre jobban méltányolja a Barca közönsége is. A portugál a múlt héten elismerte, milyen nehéz azt a nyomást elviselnie, hogy a világ egyik legjobb csapatában játszik. „Most jól megy neki, a közönség vele tart és támogatja. Ez jó neki, de pozitívan kell gondolkodnia és cselekednie Andrének, egyszóval: előre kell lépnie.”
Érdemes ideírni egy statisztikai tényt: a két csapat legutóbbi kilenc bajnokiját egyaránt megnyerte a Barcelona, 22–3-as gólkülönbséggel, a legutóbbi öt találkozón pedig még gólt sem kapott a baszkoktól…
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 173 mérk.–86 Barcelona-győz.­–28 dönt.–59 Athletic-győz./332–253-as gólkül.; a Barca pályaválasztásával: 86–60–19–7/204–90; a 2016–17. idényben: Bilbaóban 1–0, Barcelonában 2–0, ebben a bajnokságban Bilbaóban 2–0.)

VILLARREAL–ATLÉTICO MADRID

Három számszakilag fontos adat kívánkozik a meccs elé. Ebben a bajnokságban az Atleti kerek 20 ponttal gyűjtött több pontot a Villarrealnál. A matracosok legutóbb 2014 áprilisában, azaz közel négy éve tudták legyőzni a sárga tengerelattjárót (meg is nyerték rá bő egy hónappal a LaLigát!…). Ugyanakkor gólzivatart felesleges várni a mérkőzéstől: a legutóbbi 10 összecsapás közül egyetlenegyen született csupán kettőnél több gól: a Villarreal 2016 decemberében 3–0-ra tudta legyőzni a már akkor is Diego Simeone vezette fővárosikakat. Ha tényleg kevés gól esik (most is…), az inkább azt elővételezi, hogy az Atleti nagy sorozata folytatódik. Merthogy tudjuk: a madridiak az 1–0-s győzelmek nagymesterei, immáron jó néhány esztendeje…(A két csapat élvonalbeli mérlege: 31 mérk.–12 Villarreal-győz.­–8 dönt.–11 At. Madrid-győz./44–42-es gólkül.; Villarrealban: 15–8–4–3/26–16; a 2016–17. idényben: Villarrealban 3–0, Madridban 1–0, ebben a bajnokságban Madridban 1–1.)

REAL MADRID–GIRONA

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Egy megbízható honlap statisztikája alapján összesen négy olyan csapat van a földkerekségen, amelyek ellen a Real Madrid nulla %-os, azaz az összes mérkőzését elveszítette. Ez az „összes” konkrétan egy, mind a négyen egyszer játszottak a királyi gárdával és azon a meccsen le is győzték. Hárman kupamérkőzésen, kettő nemzetközin (Boca Juniors, világkupa-mérkőzés, Aberdeen FC, KEK-döntő), egy hazai kupameccsen (Toledo, Copa del Rey). Marad egyetlenegy, amely a LaLigában verte meg egyből egyszer a Real Madridot, az abszolút újonc Girona, amly ősszel hazai pályán 2–1-re győzte le a bajnokot. Van egy olyan érzésünk, ez a négyes szám vasárnap késő este háromra fog csökkenni, s a spanyol bajnokságban nem marad százszázalékos együttes a Madrid ellen.
Az újságíróké makacs fajta: miután százegyszer elutasította Zidane a választ Neymar-ügyben, százkettedszer is nekiszegezték a kérdést, ezúttal a Girona-meccs sajtótájékoztatóján. A mester végre megkönyörült rajtuk: „Az emberek azt mondanak, amit akarnak, a játékosok is azt mondanak amit akarnak, én meg ugyanazt mondom: nem beszélek olyan játékosról, aki nem az enyém”, Ez eddig még a régi. De a következő kérdésre, Neymar játéka kompatibilis-e a BBC-hez, végre mondott valamit: „Nem tudom, a jó játékosok bármely csapatban és bármely pozícióban képesek játszani.” Értse ki-ki, ahogy akarja… Aztán áttért a Girona-meccsre: „A bajnokság nagyon versenyképes, nincsenek kis csapatok. Ellenfelünk jó csapat, láttuk, mit csinált és mit csinál, a legfontosabb viszont, hogy mi mire leszünk képesek. Jól dolgoztunk a héten, várakozásokkal tekintünk a mérkőzés elé. A Real elvileg friss, hiszen hét közben nem kellett játszania. Minden a játékosoktól függ, néhány játékosnak nehéz lesz újra játszani a ligában. Ez az én feladatom, hogy minden játékos azt gondolja, minden mérkőzés fontos, ami a feladtunk, hogy újra feljebb lépjünk, az Atlético előttünk van. Dani Carvajal ugyan azt mondta, nehéz a bajnokságban motiváltnak lenni, de végül is minden játékos játszani akar. A Marca előzetese szerint a már felépült Modric és Bale a kispadon kezd, a pályára lépő tizenegy megegyezik az Eibar elleni múlt heti kezdővel.

FA-KUPA

Vasárnapra marad a mezőny egyetlen nem Premier League-csapatának, a Wigannek a fellépése. A Wigan hazai pályán, a SW Stadionban fogadja az élvonal 18. helyezettjét, a Southampton FC-t. Noha a házigazdának a feljutás, a vendégeknek a bennmaradás a fontosabbik célja, még a kupában játszhatnak egy parázs kis negyeddöntőt. Wigan igazi óriás-ölő, azaz pontosabban Man City-ölő, öt éven belül harmadszor verte ki, illetve el a kékeket a kupában. Kérdés, a Soton ellen képes lesz-e ugyanilyen teljesítményre.
Az esti mérkőzés a rangosabb., hiszem 2016 Premier League-bajnoka, a Leicester City fogadja 2017 Premier League-bajnokát, a Chelsea-t. A rókák a bajnoki címet követő idényben csak a 12.-ek lettek, ebben a szezonban viszont ismét a felsőház tagjai, azaz az első tízen belül vannak. A londoniak a héten búcsúztak a BL-től, és roppant nehéz dolguk lesz, ha oda akarnak férni a négybe, hogy ősztől is indulhassanak. A bajnokságban már lejátszotta a két csapat mindkét mérkőzését, Leicesterben 2–1-re nyerni tudott a Chelsea, a Stamford Bridge-en gól nélkül végeztek. Az előznányk tehát a Conte-csapat sikerét sejtetik, de a kupa – mint tudjuk – más kávéház. A bajnoksághoz és a nemzetközi kupákhoz képest egyaránt más.

(Sport TV)

LALIGA, 29. forduló. Sport1 11:45 CD Leganés–Sevilla FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 16:00 FC Barcelona–Athletic Bilbao (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 18:30 Villarreal CF–Atlético Madrid (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 20:30 Real Madrid–Girona FC (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs)
FA-KUPA, negyeddöntő. Sport2 14:30 Wigan Athletic–Southampton FC (kommentátor: Matuz Krisztián); Sport 17:30 Leicester City–Chelsea FC (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)