Világbajnokok egymás ellen • SportTV

Világbajnokok egymás ellen

2018. 03. 23. 08:55    
Olvasási idő: 3 perc

A március végi FIFA-napokat minden vb-résztvevő csapat – s persze azok is, akik nem harcolták ki az oroszországi indulási jogot – felkészülési mérkőzésekre szánja. Az általunk péntek este közvetítendő két meccsen fellép három európai világbajnok és egy roppant erős dél-amerikai válogatott is.

NÉMETORSZÁG–SPANYOLORSZÁG

A címvédő világbajnok elődjét, a 2010-es vb-aranyérmest fogadja az esztendő első találkozóján. Mindkét együttes parádés formában van, jelentős veretlenségi sorozatot építettek fel. Mindketten az Eb-n szenvedték el legutóbbi vereségüket, a németek azóta 21 mérkőzést (16 győzelem, 5 döntetlen), a spanyolok 16 meccset (12 siker, 4 iksz) zártak anélkül, hogy fejet kellett volna hajtaniuk valamely más válogatott előtt. (Az ötmérkőzésnyi különbség éppen a Konföderációs Kupa, amelyet a németek B-csapatukkal nyertek meg, a franciák meg nem vettek részt rajta.) Saját vb-csoportját a Nationalelf tökéletes, százszázalékos mérleggel zárta, a furia roja is csupán egy meccset adott döntetlenre, az olaszok elleni idegenbeli találkozót. Természetesen, ahogyan az illik, a két szakvezető agyba-főbe dicsérte az ellenfél csapatát a meccs előtt, ebből aligha lehet bármiféle következtetést levonni a mérkőzés kimenetelére. A két együttes örökmérlege is meglehetősen kiegyenlített (22–9–6–7, a németeknek), legutóbb 2014 őszén játszottak Vigóban, akkor a friss világbajnok németek a 89. percben szerzett Kroos-góllal győztek 1–0-ra. (Archív fotónkon ezt a gólt ünneplik a Nationalelf tagjai.) Az akkori kezdők közül a német csapatban csupán ketten – Kroos, Müller – kezdenek most is Düsseldorfban, a spanyolból meg hárman (Sergio Ramos, Piqué, Isco), a cserepadon pedig a hazaiaknál Rüdiger és Khedira, a vendégeknél Azpilicueta foglal helyet – ha helyt adunk a Kicker feltételezett összeállításainak. Azaz a Balaídosban cserékkel együtt pályára lépő 30 játékosból csupán 8-an szerepelnek a jelenlegi keretekben is. A hazai pálya előnye egy kicsivel több esélyt ad a németeknek, mindazonáltal senki sem lepődne meg, ha mindkét csapat veretlenségi szériája megmaradna az Esprit Arenában lejátszott 90-egynéhány perc után is.

FRANCIAORSZÁG–KOLUMBIA

A franciák selejtezős csoportelsősége „dadogott” ugyan – csak az utolsó fordulóban véglegesítették vb-részvételüket – , a szakértők azonban a világbajnoki címre esélyes öt-hat csapat közé sorolják a kékeket. Ami a kolumbiaiakat illeti, az ő bejutásuk is „last minute-siker” volt, az utolsó játéknapon Limában játszottak 1–1-et, ezzel ők egyenes ágon jutottak ki a vb-ra, házigazdáik pdig pótselejtezős helyen végeztek és azon harcolták ki a 32-es döntős tagságot. A sorsolás aztán a peruiakat éppen a franciák csoportjába sorolta – alighanem ezért is hívták meg a gallok éppen Falcaóékat a Stade de France-ba, hogy dél-amerikai stílusú ellenféllel gyakorolhassanak. José Pekerman csapata egyébként eléggé „elsőkerék-meghajtású”, azaz erősségét elsősorban kiváló támadó középpályásai és csatárai – James, Falcao, Bacca – adják. Ehhez képest meglepő, hogy 21 góljukkal csak a 6. legeredményesebbek voltak a dél-amerikai selejtezőkben, a kiesett Chile és Ecuador is többször talált a kapuba náluk. A végül is sikerrel záruló selejtezőket egy félsikeres ázsiai túra követte novemberben, Dél-Koreától meglepő vereséget (1–2) szenvedett a csapat, Kínát viszont simán legyőzte 4–0-ra.
Didier Deschamps együttese a hazai pályán elbukott Eb-döntő óta mindössze kétszer kapott ki, a spanyoloktól felkészülési meccsen és a svédektől vb-selejtezőn – ezt a hátrányt kellett ledolgozni aztán – , közben nagy győzelmeket is aratott. Novemberben idegenben remizett a németekkel, úgy hogy a világbajnoknak csak a 93. percben sikerült egyenlítenie. A keretnek három újonca van, Areola kapus és a középső védő Kimpembé a PSG-ből, valamint Wissam Ben Yedder, a Sevilla „BL-hőse”. Rajta kívül hárman vannak a Barcelonából, ketten az Atléticóból és Varane a Realból, azaz a 24-es keret közel egyharmada a LaLigából érkezik. A PSG-ből pedig a két újoncon kívül Rabiot és Mbappé is kerettag. A Ligue1-ból a PSG-seken kívül Mandanda és Thauvin a Matseille-ből, Lemar a Monacóból kerettag, azaz a játékosok alig egyharmada hazai, a többiek légiósok. A legtöbbszörös válogatott a csapatkapitány kapus Hugo Lloris (Tottenham), aki pénteken 95-ödször szerepelhet a csapatban, azaz vélhetően a vébén lesz majd századszor válogatott, amely határt hetedikként érheti el honfitársai közül. (A hatodik a jelenlegi szövetségi kaptány, Deschamps a maga 103 szereplésével.)

(Sport TV)

Vb-felkészülési mérkőzések. Sport1 20:30 Németország–Spanyolország (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: Hegyi Iván); Sport2 21:00 Franciaország–Kolumbia (kommentátor: Farkas Norbert)