Kezdődjön a háború! • SportTV

Kezdődjön a háború!

2018. 03. 31. 10:45    
Olvasási idő: 3 perc

Szombaton Cardiffban rendezik meg az esztendő egyik legjobban várt bokszmeccsét, amelyen két nehézsúlyú világbajnok csap össze: Anthony Joshua (20-0, 20 K. O.-T. K. O.) az IBF és a WBA, Joseph Parker (24-0, 18) pedig a WBC királyaként lép szorítóba.

Ha csak azt nézzük, hogy 195 szuverén állam van a világon, valamint további 60 függő terület és öt vitatott megítélésű térség (ebből az egyik Koszovó), akkor nagyjából el tudjuk képzelni, mit jelent a bokszvilágnak az Anthony Joshua-Joseph Parker bokszmékőzés, ha azt – a főszervező Eddie Hearn tájékoztatása szerint – 215 területen közvetítik. „Talán ez is mutatja, hogy ma Anthony Joshua az első számú ember a buliban” – jelentette ki Eddie Hearn. A kategóriát figyelembe véve ez biztosan igaz, és mivel jelenleg veszélyben forog a Gennagyij Golovkin-Canelo Alvarez meccs májusi megrendezése (utóbbi doppingvétség miatt elég nagy bajban van), alighanem úgy általában is igaz. A szupersztárok közül Vaszil Lomacsenko vagy Terence Crawford nem tud annyi pénzt és akkora tömeget megmozgatni, mint Joshua, utóbbi még úgyis befutónak tűnik ezen a téren, hogy sohasem bokszolt az Egyesült Államokban.

De ha valaki a legutóbbi három meccsén (Vladimir Klicsko, Carlos Takam és most Parker) ellen összesen 250 ezer szurkolót tud két futballstadionba (előbb a Wembleybe, majd kétszer a cardiffi Principality Stadiumba) csábítani, akkor azért nehéz lenne kétségbe vonni az állítást. Ez különösen akkor lesz igaz, ha a Parker-csata után tényleg átviszik Joshuát Amerikába és ott összehozzák a WBC bajnokával, Deontay Wilderrel. A nehézsúlyban a négy nagy szervezetes rendszerben még senki sem tudott egyszerre birtokolni 4 vb-övet, a remélt Wilder-Joshua csata győztese lehetne az első.
És nem véletlenül nem írjuk azt, hogy Wilder-Parker. Tetszik, nem tetszik, abban a találkozóban sokkal kisebb az izgalmi faktor. Parker új-zélandiként sokkal kevésbé népszerűsíthető (divatos szóval hype-olható) a médiában, nincs meg a világszintű ismertsége, emellett most is az underdog szerepét osztották rá, és így lenne ez a Wilder-csata előtt is. Így meg azért nehéz befutni az Államokban. Még akkor sem, ha ő is képes ilyen látványos K. O.-ra:



Joshuának viszont minden szempontból menne, ráadásul ő is, a promotere is ezt szeretné. Hearn elsőre még azt mondta, augusztusban, New Yorkban Jarrell „Big Baby” Miller lehetne Joshua következő ellenfele (ha utóbbi áprilisban legyőzi Johann Duhaupast), de aztán már felvetette a lehetőségét annak, hogy egyből Wilder jöhet Joshuának. Ennyire előre azért csak Hearn gondolkodik, mert azzal még ő is tisztában van, hogy Joshua jelenleg csak a Parker elleni találkozóval törődik. „Sohasem aggódtunk amiatt, hogy Anthony ne tudna összpontosítani. Talán ő a legjobban koncentráló ember, akit ismerek. A Josep Parker elleni meccsel kapcsolatban tisztában van a kihívásokkal és a kockázatokkal. Csak nem szereti, ha már előzetesen túl nagy a hype. Addig, amíg nem írja alá a Wilder elleni meccs szerződését, nem igazán foglalkozik vele. Addig nem akar beszélni róla, nem akarja népszerűsíteni a meccset. Még akkor sem, ha az a világ legnagyobb bokszmeccse lenne. Ez egészen addig irreleváns a számára, amíg nem nyer szombaton” – fejtegette a promoter.
Eddie Hearn szavait Joshua is megerősítette: „Ezer százalékosan csak egy meccsre összpontosítok. Az emberek sokat beszélnek arról, mi történne, ha AJ találkozik Deontayvel. De az embereknek realistáknak kell maradniuk. Én Joseph Parkerre figyelek, aki élő kihívás. Nem véletlenül bajnok. Ha belenézünk egy kristálygömbbe és azt látjuk, én nyerek, akkor elkezdhetünk beszélni a jövőbeli terveimről. De nekem a jövő csak szombaton kezdődik. Ezért jöttem, nem akarok mással foglalkozni.”

Fotó: twitter.com/ESPNStatsInfo

Fotó: twitter.com/ESPNStatsInfo

Azt pedig okvetlenül jegyezzük meg, a Joshuához hasonlóan tökéletes mérlegű Parker nem áldozati báránynak érkezik Cardiffba. Bunyózott már Angliában (tavaly szeptemberben Hughie Fury ellen pontozással védte meg a világbajnoki övét), védte már meg a világelsőségét (kétszer is), az egyetlen, ami szokatlan lehet a számára, az a legalább 75 ezer üvöltő néző. Ekkora kulissza előtt még sohasem lépett ringbe. Az önbizalma azonban töretlen: „Megvan a sebességem, az erőm, a képzettségem és a technikám ahhoz, hogy meglepetést okozzak. Gyere, Joshua, kezdődjön a háború!”
Szombat este elkezdődik – és alighanem be is fejeződik.

(Sport TV)

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

TYSON ÖRÖKÖSÉT IS KERESIK

Eddig mindössze egy olyan címegyesítő mérkőzést rendeztek nehézsúlyban, amelyen két veretlen ökölvívó találkozott egymással. 1987. augusztus elsején Mike Tyson (30-0) és Tony Tucker (35-0) találkozott egymással Las Vegasban, a tét pedig a WBA, a WBC (ez a kettő volt Tysonnál) és az IBF (ez Tuckeré volt) koronája volt. „Iron Mike” egyhangú (119:111, 118:113, 116:112) pontozással nyert, és az első vitathatatlan nehézsúlyú világbajnok lett Leon Spinks 1978-as sikere óta.

A számok nyelvén

Joshua az egyetlen világbajnok, aki százszázalékos K. O.-T. K. O-mérleggel büszkélkedhet.
A brit bokszoló ötödik alkalommal teszi kockára az IBF, illetve másodszor a WBA nehézsúlyú világbajnoki övét.
Joshua lehet a harmadik nehézsúlyú brit bokszoló, akinek egyidőben három vb-öve van.
Joshua egyeneseinek 30 százaléka célba ér, ami a CombuBox statisztikái szerint a harmadik legmagasabb mutató. Eközben a riválisok menetenként 6,6 alkalommal tudják eltalálni, ami a blegalacsonyabb mutató.
Parker harmadszor próbálja megvédeni a WBO vb-övét.
Parker az első új-zélandi ökölvívó, akinek világbajnoki koronája van.
Parker menetenként 9,8 ütést juttat célba, ami a legalacsonyabb mutató azok közül, akikről a CombuBox ilyen jellegű statisztikát vezet.

A Sport2-n 22 órától élőben közvetítjük az Anthony Joshua-Joseph Parker mérkőzéssel fémjelzett gálát.