Ronaldo a csúcsok csúcsa • SportTV

Ronaldo a csúcsok csúcsa

2018. 04. 05. 08:17    
Olvasási idő: 4 perc

Cristiano Ronaldo saját gólcsúcsait döntögeti – a BL abszolút rekordja, és playoff-szakasz csúcsa mellett az idénybeli legjobb teljesítményét is meghaladni látszik…

+ Cristiano Ronaldo duplájával 120 góllal vezeti a BEK-/BL-örökranglistát, 59 gólt szerzett a kieséses szakaszban és 14 góllal az első a 2017–18. évi góllistán. Az idényrekord 17, ezt ugyancsak a portugál zseni állította fel négy éve, viszont most még biztosan egy, vélhetően 3, de lehet, hogy négy meccse is hátravan ebben a sorozatban.
o Az ötszörös aranylabdás az első, aki 10 egymást követő BL-meccse mindegyikén betalált a kapuba. A korábbi csúcstartó Ruud van Nistelrooy volt, aki a 2002–03-as kiírásban 9-es gólsorozatot ért el még a Manchester United színeiben.
= CR7 már másodszor állította be az egyazon ellenféllel szemben elért BL-gólok rekordját. Ezt Messi állította fel az Arsenalnak lőtt 9 góljával, amit Ronaldo korábban a Bayern, most a Juventus ellen állított be. (Egyébként eddig mind a 6 BL-meccsén lőtt legalább egy gólt a torinóiaknak.)
+ Még egy rekord (-beállítás) a portugáltól: 95. győztes mérkőzését játszotta a Bajnokok Ligájában, ezzel egy másik ex Real-sztár, Iker Casillas csúcsát állította be.
o Korábban 199 alkalommal nyert egy csapat idegenben 3–0-ra kieséses európai kupamérkőzésen – egyik sem esett ki a visszavágón a hazai mérkőzésen.
= Ronaldo a 166. másodpercben elért találata a leggyorsabb gólt volt, amelyet a Juventus valaha a BL-ben hazai találkozón kapott. Egyszersmind a leggyorsabb volt CR7 BL-találatai közü lis, a második leggyorsabbat is Buffonnak lőtte, 2013. október 23-án, csoportmérkőzésen.
+ A Real a 2016. április 26-i Man City elleni 0–0-s elődöntő óta minden egyes BL-mérkőzésén elért legalább egy gólt. Ez 24 mérkőzéses sorozat, de még jócskán elmarad ugyancsak a Real 34-esétől, amelyet 2011 és 2014 között produkált az együttes a milliomos elitligában.
o Sergio Ramos 36. sárga lapjával “behozta” Paul Scholes-t – ők ketten a Bajnokok Ligája legtöbb lappal büntetett játékosai. A spanyol válogatott csapatkapitánya felnőtt karrierje 222. sárgáját kapta meg, ebből 165-öt a spanyol bajnokságban, 36-ot a BL-ben, 21-et a spanyol válogatottban mutattak fel a bírók neki.
= Marcelo csupán a 7. BL-gólját szerezte meg Torinóban, idegenben ezelőtt legutóbb 2015.februr 18-án Gelsenkirchenben a Schalke kapujába talált be.
+ A Juventus új stadonjában 178 tétmérkőzéséből korábban csupán 6-ot veszített el (legyőzői: Inter, Sampdoria, Bayern, Fiorentina, Udinese, Lazio), az elmúlt 75-ből pedig csupán a másodikat most a Real Madrid ellen.
o Az olasz rekordbajnok legutóbb hazai pályán 1999-ben az elődöntőben kapott otthon 3 gólt a Man Unitedtől (2-3). Az a Manchester utána el is hódította a serleget.
= A Juve mindössze harmadszor kapott ki otthon 3 góllal európai kupahistóriája során. Először 2003. február 25-én a Manchester Unitedtől 3–0-ra a Delle Alipban, másodszor 2009. december 8-án a Bayerntől 4–1-re az Olimpico di Torinóban, harmadszor pedig most a Realtól 3–0-ra a Juventus Stadionban.
+ Az FC Bayern lett az első német csapat, amely idegenben le tudta győzni a Sevillát. Az andalúziaiak az ezt megelőző 11 hazai európai kupamérkőzésükön nem szenvedtek vereséget német klubtól.
o Thomas Müller 65. győztes BL-mérkőzésén szerepelt, ezzel beállította Philipp Lahm (szintén Bayern München) német csúcsát.
= Jesús Navas a harmadik Sevilla-játékos – az első spanyol – , aki öngólt vétett BL-métkőzérn. Két elődje a szerb Dragutinovics (2009, az Unirea ellen) és a francia Adil Rami (2015, a Man City ellen).
+ A Sevilla öngóljának kedvezményezettje a Bayern a harmadik legtöbb “ajándék gólt” (12) kapta az ellenfelektől, a Real Madrid (15) és a Chelsea (13) mögött. A Barcelona ez idénybeli, rekordot jelentő 5 öngólból kapott találattal lassan zárkózik fel ezen a listán!
o A Sevilla mindössze kétszer nyert eurokupameccset idegenben hazai vereség után: 2011-ben az Európa-ligában a Porto ellen hazai 1–2 után 1–0-ra és 2014-ben városi rivális Betis ellen ugyancsak az El-ben 0–2 után 2–0-ra. (Azután megnyerte a 11-es párbajt is, s végül a kupát is elnyerte a döntőben ugyancsak 11-esekkel diadalmaskodva a Benfica ellen.)
= Mohamed Szalah a hazai csapatok leggyorsabb gólját szerezte az idei BL-negyeddöntőben. Az egyiptomi csatár idénybeli 47. mérkőzésén 42. gólját érte el a Poolban és az egyiptomi válogatottban.

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

+ Pep Guardiola Cityje és Jürgen Klopp Poolja az idény három tétmeccsén 15 gólt lőtt egymásnak A manchesteri bajnokin 5–0-ra nyert a City, a liverpooli visszavágón 4–3-ra a Pool, s most a BL-ben az Anfield Roadon ugyancsak hazai siker született 3–0-val.

o Klopp az első edző, akinek a csapatai hat tétmérkőzéstt is megnyertek Guardiola együttesei ellen.
= A Man City egyetlenegy kapura tartó lövést sem produkált a Pool ellen. A legutóbbi ilyen mérkőzése 2016. október 26-án a Man United ellen volt a Citynek a Ligakupában – akkor már Guardiola és Mourinho ült a két városi rivális kispadján.
+ Gerard Piqué 12. góljával – megelőzve a 11-11 gólos Sergio Ramost és Panuccit – feljött a BL örök hátvéd-góllövőlistájának a 3. helyére, a 16 találatos Roberto Carlos és a 15 gólos Iván Helguera mögé.
o Edin Dzeko 46. BL-meccsén 14. gólját szerezte. Ezektól egy tucatot lőtt csoportmeccsen, egyet nyolcaddöntőben és most az elsőt a negyeddöntőben. Ebben a fázisban ő az első bonyák futballista, aki a kapuba talált.
= Luis Suárez 2017. március 8. után lőtt újra gólt a BL-ben (akkor PSG ellen talált be) – gólcsendje több mint 10 mérkőzésesre sikeredett, összesen 392 napig tartott.
+ A Barcelona csupán három gólt kapott ebben a BL-kiírásban – ez a legkevesebb a playoff-szakaszt elérő 16 csapat közül.
o Andrés Iniesta 21. negyeddöntős mérkőzését játszotta a Bajnokok Ligájában, ezzel utolérte az ugyanennyiszer szereplő Ryan Giggset és régi barátját, Xavi Hernándezt.
= A Barca idénybeli BL-góllövőlistáját Lionel Messi vezeti 6 találattal, utána az ellenfelek öngóljai (5) következnek.
+ A Roma a negyedik csapat a BL története során, amely egy mérkőzésen két öngólt is szerez. Az ezt megelőző ilyent a Galatasaray produkálta 2015 szeptemberében az Asztana ellen.

(Sport TV)