Három multigyőztes, egy kakukktojás • SportTV

Három multigyőztes, egy kakukktojás

2018. 04. 13. 09:13    
Olvasási idő: 2 perc

Összesen 26 “BL-győzelem” van édekelve a sorozat pénteki nyoni sorsolásán, amelyben az elődöntő párosítását készítik el. A mezőnyt a 11-szeres BEK-/BL-győztes Real Madrid, a trófeát 5-5 alkalommal elnyerő FC Bayern és Liverpool, valamint az eddigi egyetlen döntőjét elvesztő AS Roma alkotja.

A négy csapatot hatféleképpen sorsolhatják össze, valamennyinek van már előzménye ez európai kupaporondon.
A leggyakoribb párviadal az FC Bayern–Real Madrid krttősé. Eddig 24-szer találkoztak, eredménytípusok szerinti mérlegük azonos: 11-11 győzelem mellett 2 döntetlent számlálnak. A mérkőzésekből 11 volt a ki-ki mérkőzés – 10-et a BEK/BL-ben, egyet a néhai KEK-ben játszottak –, 2 BL-csoportkörös találkozó. A 11 párharcból eggyel a Real a jobb, 6-szor verte ki ellenfelét és ötször maradt alul. Elődöntőben viszont hatszor találkoztak, s itt a németek állnak jobban: négyszer jutottak tovább a döntőbe, s csupán kétszer maradtak alul, legutóbb 2014-ben, amikor a királyi gárda kettős győzelemmel (Madridban 1–1, Münchenben 4–0) ment tovább. Ekkor a trófeát is megszerezte, akárcsak előtte 2000-ben, a bajor együttes viszont a négy megnyert elődöntő után kétszer győzött, kétszer veszített a fináléban.
A következő leggyakoribb duellum a Real Madrid–Roma. Összesen 10-szer játszottak, mindannyiszor már a BL-korszakban, a csatározásokbókl 6 volt csoportkörös és 2 oda-vissza nyolcaddöntő. Összesítésben nagy a madridi fökény, 6 Real-győzelem mellé 1 döntetlen és 3 római siker társul. A két nyolcaddöntő viszont ellentétes végkimenetellel zárult: 2008-ban a Roma nyert mindkét helyszínen 2–1-re, tavalyelőtt a Madrid kétszer 2–0-val vágott vissza.
Hatmérkőzéses az FC Bayern–Roma párharc múltja. A németek 5-ször, az olaszok egyszer nyertek, döntetlen még nem volt. A hat meccsből csak egy volt k.o.-rendszerű, egy másik kupában: az 1985-ös KEK-negyeddöntőben Bayern kettős győzelmmel (3–0, 2–1) ment tovább. A négy BL-csoportkörös mérkőzésből akadt egy nagy különbségű is, 2014 őszén a bajorok az Olimpicóban győztek 7–1-re.
Bayern–Liverpool meccset eddig ötöt rendeztek, ebból kettő kieséses párharc volt, egy közvtlenül kupa sorsáról döntött. Az 1972-es KEK-negyeddöntőben a bajorok voltak a jobbak (0–0, 3–1), az 1981-es BEK-elődöntőben ugyancsak gól nélkül végeztek az Anfielden, az Olimpiai Stadionban elért 1–1 viszont döntőt jelentett a vörösöknek, akik aztán meg is nyerték a Real elleni finálét 1–0-ra. Legutóbb csatájuk 2001-ben Monacóban zajlott, akkor az UEFA-kupa-győztes Pool 1–0-re legyőzve a BEK-bajnok Bayernt hódította el az UEFA Szuperkupáját.
Ugyancsak ötször találkozott egymással az európai kupákban a Liverpool és a Real Madrid. 3-szor a Pool nyert, 2-szer a Real, döntetlen nélkül. Az első meccsük rögtön egy BEK-döntő volt, a már említett 1981-es 1–­0-s. Azután 28 évvel(!) találkoztak újra, akkor is Pool volt a jobb, kettős sikerrel (1–0, 4–0). A 2014-es BL-csoportkörben viszont oda-vissza a Madrid győzött, ugyancsak kapott gól nélkül (3–0 Liverpoolban, 2–0 a Bernabéuban).
Végül ugyancsak 5 meccset számlál Liverpool–Roma duellum históriája, amely ugyancsak döntővel kezdődött: a Liverpool akkor ötödik (azóta kettő volt), a Roma első, s mindmáig egyetlen fináléjával. Amelyet a rómaiak stadionjában játszottak 1984-ben, s amelyet a Pool nyert meg, 1–1 és hosszabbítás után 11-es párbajban. Ezt követte 2001-ben egy Pool-diadal az UEFA-kupa 4. fordulójában (2–0 Rómában, majd 0–1 az Anfielden) , az angol klub a trófeáig vezető útja egyik állomásaként. Ugyanazon az őszön a BL első csoportkörében is megmérkőztek, akkor Rómában gól nélkül végeztek, Liverpoolban meg az angolok nyertek 2–0-ra.

A mi próbasorsolásunkon (Út Kijevben – csütörtökön) Bayern–Liverpool és Real–Roma párosítás jött ki. Hogy a valóságban mi lesz? Nézzék a Sport1-et háromnegyed 1-kor!

(Sport TV)

Sport1 12:45: az UEFA Bajnokok Ligája elődöntőjének sorsolása (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László)