A bajorok és a katalánok „külön utakon” • SportTV

A bajorok és a katalánok „külön utakon”

2018. 04. 17. 10:10    
Olvasási idő: 2 perc

A BL-ben is találkozhattak volna, de nem úgy alakult. A Sport TV-n azonban majdnem egy időben játszanak – a két csatornán külön-külön. Az FC Bayern fennállása 22. német kupadöntőjéért meccsel Leverkusenben, a Barcelona meg 25. spanyol bajnoki címéért tehet meg egy újabb lépést Vigóban.

LEVERKUSEN–FC BAYERN

A Bayern mindenféle honi sorozatban esélyes minden német ellenféllel szemben. Nem csupán rekordbajnok, rekordkupagyőztes is, 18 alkalommal hódította el a trófeát, s emellett volt ég három vesztes fináléja is. Ez nyilvánvalóan torony magasan több a házigazda Bayer három döntőjénél amelyből csak egyet sikerült megnyernie. A két együttes közvetlen egymás elleni kupamérlege is a bajorok számára kedvező. Eddigi öt kupaösszecsapásuk egyaránt már a legjobb nyolc között zajlott, négyszer játszottak a negyed-, most küzdenek majd másodszor az elődöntőben. 1985-ben Leverkusenben (3–1), három évre rá Münchenben (2–0) negyeddöntőt nyert a Bayern, 2003-ban az elődöntőben győztek otthon a bajorok 3–1-re. A 2009-es leverkuseni negyeddöntő hozta a Bayer egyetlen sikerét (4–2). A legszorosabb csatát három esztendeje a BayArenában vívták, a 120 perces gól nélküli küzdelem után a Bayern a 11-esekben 5-3-ra kerekedett felül.
A bajnokságban – amelyet a Bayern már matematikailag is megnyert – mindkét együttes pályáján bajor siker született, egyaránt 3–1-es. A Leverkusen hazai pályán legutóbb 2015 májusában tudta megverni a Bayernt, négy héttel a 11-esekkel elszenvedett kupavereség után. Távoli és közelmúlt, minden Bayern-sikert sugall. A leverkuseniek csak a játék dicsőséges bizonytalanságában bízhatnak…

CELTA VIGO–BARCELONA

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Ebben az idényben negyedszer találkozik a Celta és a Barcelona egymással. Az őszi Camp Nou-bei 2–2 után a kupában is összesorsolták őket egymással. A Balaídosban a katalánok még kissé tartalékosan álltak fel az esztendő első tétmeccsére, az 1–1-es találkozón Arnaiz lőtte a góljukat. A visszavágón már „teljes fegyverzetben”, többek közt Messi duplájával 5–0-as fölényes győzelemmel jutott a nyolcba a Barca. Ez – mármint a teljes fegyverzet – most nem áll Ernesto Valverde rendelkezésére, a két védekező középpályás, Rakitic és Busquets is kidőlt, ezen kívül az állandó kezdők közül nem játszhat Piqué és Iniesta sem. Persze, azon senkisem lepődne meg, ha a négyes valamennyi tagja pályára lépne a szombati kupadöntő előtt. (A „versenysemlegesség” jegyében a Sevilla is kedden játszik La Corunában, azt a mérkőzést felvételről láthatják a német kupameccs után. A két csapat hétvégén esedékes bajnokiját május 9-én játsszák egy időben, a Barca a Villarrealt fogadja, a Sevilla meg a Real Madridot.)
Ami azt illeti, a Barcának leginkább a hátsó sorokat kellene rendbe tennie, mert a Roma elleni fiaskó előtt a Sevilla, azóta meg a Valencia is számos nagy helyzetet alakított ki az egyébként remeklő ter Stegen kapuja előtt, ez pedig az idény korábbi részében egyáltalán nem volt jellemző a Barca védekezésére. Persze, a valószínűleg alkalminak mondható védekezés, főként Busquets és Piqué nélkül aligha lesz mérvadó a kupadöntőre. A Celta csatárai pedig – főként Iago Aspas és Maxi Gómez – elég veszélyesek ahhoz, hogy gondot okozzanak, akár többször is a katalánok kapuja előtt.
A szakértők egyetértenek abban, hogy ez lesz a bajnokjelölt legkomolyabb idegenbeli erőpróbája az idényben. A Balaídosban amúgy három esztendeje, Jérémy Mathieu egyetlen góljával tudott nyerni a Barcelona bajnokin, azóta egy 4–1-es és egy 4–3-as vereséget szenvedett ott, azaz van miért visszavágni.
(Élvonalbeli örökmérlegük: 103 mérk.–20 Celta-győzelem–24 döntetlen–59 Barcelona-győz./118–229-es gólkülönbség; Vigóban: 51–18–13–20/76–88; a 2016–17. évi bajnokságban Vigóban 4–3, Barcelonában 1–5; ebben a bajnokságban Barcelonában 2–2.)

Sport1 20:30 Bayer Leverkusen–Bayern München DFB-kupa-elődöntő (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsovezető: Takács Rita, szakértő: Bognár György); Sport2 21:00 Celta Vigo–FC Barcelona LaLiga Santander, 33. forduló (kommentátor: Farkas Norbert); Sport1 23:00 Deportivo La Coruna–FC Sevilla LaLiga Santander, 33. forduló (felv., kommentátor: Matuz Krisztián)