A kékek exedzőjük ellen készülnek • SportTV

A kékek exedzőjük ellen készülnek

2018. 04. 22. 08:30    
Olvasási idő: 3 perc

Két spanyol bajnoki és egy FA-kupameccs szerepel vasárnapi kínálatunkban is. A második FA-kupadöntőben is két korábbi győztes szerepel, a trófeát 7-szer elhódító Chelsea és az 1976-ban a legjobbak bizonyuló Southampton. A LaLigából viszont egy kiesőjelölt (Las Palmas) meccse mellett egy olyan összecsapást tűztünk műsorra, amelyben egy ősztől BL-induló együttes egy nagy valószínűséggel Európa-ligában induló csapattal küzd meg.

CHELSEA–SOUTHAMPTON

Első ránézésre jelentőős a különbség a két csapat közt, de speciális körülmények között ez el-eltünedezhet. Míg az összes tétmeccset figyelembe véve a londoniak másfélszer több alkalommal nyertek (43 a 26-cal szemben), addig az FA-kupában eddigi 8 összecsapásukból csupán egyetlenegyet nyertek meg a déliek 4 sikerével szemben (3 iksz mellett). A másik oldalról viszont támpontot ad legutóbbi bajnokijuk, amely nem oly rég volt, egész pontosan 8 napja. Akkor a Soton egy óra után hazai pályán két góllal vezetett, ám a kékek 9 perc alatt berámoltak egy hármast (Giroud 2 és Hazard), megfordítván a meccset. A két együttes már említett kupamúltjában akad egy közös elem: mindketten nyertek már kupadöntőt a szombaton rekordként a 20. alkalommal a fináléba jutó Manchester United ellen. (A Soton egyetlen fellépáse alkalmával, 1976-ban, a Chelsea meg 2007-ben.) Most is megtennék – csak éppen a másikon keresztül vezet az útjuk ismételten a Wembleybe. Ebben az esetben a londoniak annak az edzőnek, José Mourinhónak a csapatával kerülnének szembe, aki a modern kori sikerkorszak első nagy eredményeit elérte a klubbal.
„Az egymást követő második döntő egymás után nagyszerű lenne a szurkolóinknak. Nem az én feladatom megítélni a szezonunkat. Nekem azon kell dolgoznom, hogy átadjam a lelkesedésemet a csapatnak. Néha jól sikerül, máskor meg nem annyira” – mpndta Antonio Conte, a fővárosiak jelenlegi mestere, aki tavaly elbukta a döntőt csapatával a Chelsea ellen (1–2). Ha netán most is így járna – vagy még a döntőig sem jutna el – , bizton megítélik a munkáját azok, akiknek a tisztük…

LAS PALMAS–ALAVÉS

A kanári-szigetiek nagy valószínűséggel alig több mint egy hónapig első osztályúak még. Aztán vár rájuk az ABC Liga, azaz a másodosztály, amelyből jött tavalyelőtt nyáron az Alavés, amelynek viszont sikerült másodszor is a megragadás az elitben. A Las Palmas, amely legutóbbi hét bajnokijából hatot elveszített, most már alighanem arra hajt, hogy szurkolóinak adjon még emlékbe egy (vagy két) élvonalbeli győzelmet. Az Alavés, amely négy eddigi idegenbeli győzelméből hármat a táblázaton előtte álló csapat ellen aratott, most a Levante után végre megvetne egy másik mögötte állót is. A pakliban benne vagy egy iksz is – ha lehet azért inkább több gólos legyen!
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 11 mérk.–2 Las Palmas-győz.–3 dönt.–6 Alavés-győz./9–19-es gólkül.; Las Palmasban: 5–2–2–1/7–8; a 2016–17. idényben: Vitoriában 1–1, Las Palmasban 1–3, ebben a bajnokságban Vitoriában 0–2.)

ATLÉTICO MADRID–BETIS

Az Atleti a hétközi San Sebastian-i nagy vereséggel le is számolhatott amúgy is halvány bajnoki reményeivel. Kérdés, ha már fix BL-indulás megvan, mennyire fontos a dobogó második helye, főként ha még egy megszerezhető trófea még ott van a csapat előtt. Ez az Európa-liga, amelyért az elődöntőben csütörtökön egy londoni meccs vár Simeone tanítványaira az Arsenal ellen. Noha az argentin mágus nem nagy híve a rotációnak, s kerete sem túl bő – még a szezon közben is távoztak játékosai – , nem énne megleoú, ha erősen tartalékos csapatot küldene fel a pályára a Metropolitanóban. Ez növeli a szezon egyik meglepetéscsapatának, a Betisnek az esélyeit. Quique Setien mester – az egykori Atlético-játékos remek munkát végzett Andalúziában, amelynek könnyen eurokupa-szereplés lehet a gyümölcse. A Real Betis előnye 7 pont a Getaflével szemben az El-szereplést jelentő helyen, s ha netán nyerni tudna Madridban is, az ősztől bizonyosan eurokupa-meccseket rendezhetnek a Venito Villamarínban. Amúgy a két együttes jubileumi mérkőzést vív: ez lesz a 100. találkozásuk a LaLigában.
(A két csapat élvonalbeli mérlege: 99 mérk.–50 Atlético-győz.–22 dönt.–27 Betis-győz./169–110-es gólkül.; Madridban: 49–30–13–6/102–46; a 2016–17. idényben: Madridban 1–0, Sevillában 1–1, ebben a bajnokságban Sevillában 1–0.)

(Sport TV)

FA-KUPA, elődöntő. Sport1 16:00 Chelsea FC–Southampton FC (kommentátor: Faragó Richard); LALIGA, 34. forduló. Sport2 18:30 UD Las Palmas–Deportivo Alavés (kommentátor: Farkas Norbert); Sport1 20:45 Atlético Madrid–Real Betis Balompié (kommentátor: Farkas Norbert, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Puhl Sándor)