Nadal: újabb honfitársverés? • SportTV

Nadal: újabb honfitársverés?

2018. 04. 26. 08:04    
Olvasási idő: 2 perc

A spanyol tenisz erejét jelzi, hogy a barcelonai ATP 500-as verseny nyolcaddöntőjébe a hazaiak 7 játékost adnak, mellettük két szlovák és további 7 nemzet egy-egy versenyzője alkotja a teljes mezőnyt. Így aztán nem csoda, hogy két tiszta spanyol párosítás is akad a 3. fordulóban – mindkettő a tévé által közvetített centerpálya, a Pista Rafa Nadalon kerül sorra.

A centerpályára kiírt négy találkozón pályára lép a torna első három kiemeltje. Az első mérkőzésre a szerencsés vesztesből nyolcaddöntőssé előlépő szlovák Jozef Kovalik (a világranglista 146. helyezettje) és a verseny 3. kiemeltje, Dominic Thiem (vlr.: 7. – felső képünkön) lép pályára. A két játékos korábban egyszer mérkőzött meg egymással a touron, az osztrák tavalyelőtt Indian Wellsben két rövidített szettben nyert. (Előtte 2012-ben egy marokkói challenger nyolcaddöntőjében is játszottak, Thiem döntő játszmás sikerével.)
Utánuk következik a jelenlegi No. 1. afrikai teniszező, Malek Dzsaziri (vlr.: 88.) és a 2. kiemelt Grigor Dimitrov (vlr.: 5.). Ők is egyszer játszottak, idén Dubajban a tunéziai döntő szettben győzte le a bolgárt, nagy meglepetést szerezve ezzel, majd egészen az elődöntőig menetelt, és csak a végső győztes Baóutista Aguttól kapott ki.
Ismét a harmadik párba kapott beosztást a szupersztár Rafael Nadal – úgy látszik, neki ez a kedvenc időpontja. A 10-szeres bajnok már sorozatban 38 megszakítás nélküli győztes játszmánál jár a salakpályás idényben, ezt javítaná tovább a honfitárs Guillermo García-López (vlr.: 69.) esetleges újabb szettveszteség nélküli legyőzésével. A nála két évvel idősebb kolléga elleni siker korábban már négyszer megadatott neki, emellett egyszer – 2010-ben, keménypályán a bangkoki elődöntőben három szettben – García-López is nyert. Legelőször egyébként egy spanyol future-tornán játszottak, 16(!) éve, ugyancsak Barcelonában, azt is Nadal nyerte, egy sima és egy rövidített játszmában. A veterán egyébként a viadal korábbi kétszeres győztesét, Nisikorit verte ki, aki az első, vesztes játszma mután sérülés miatt feladta a küzdelmet.

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A záró meccs is hispán házi rangadó, egy másik szerencsés vesztes, Pablo Andújar (vlr.: 153.) küzd meg a nála két évvel fiatalabb, 32 esztendős Roberto Bautista Aguttal (vlr.:15. – képünkön), aki a verseny 8. kiemeltje. Ahhoz képest, hogy milyen idősek (és hogy honfitársak), még sosem játszottak egymással sem a profi körversenyen, sem korábban kisebb vagy korosztályos tornákon.

(Sport TV)

Sport2 11:00 ATP 500 Barcelona, 2. forduló (kommentátor: Matuz Krisztián és Kaplár F. József)