Ezért veszélyes a Celtics • SportTV

Ezért veszélyes a Celtics

2018. 04. 29. 14:38    
Olvasási idő: 3 perc

Sokan már-már leírták a Boston Celticst, annyi csapás érte a szezonban, most mégis továbbjutott a playoff első köréből a Milwaukee Bucks ellen, és a Philadelphia 76ers vár rá. De miért nagy dolog ez?

Nem egyszer írtunk róla mi is, szenzációs, ahogyan a Boston Celtics játszik az idén, annak ellenére, hogy mennyi nehézséggel kell megküzdenie. Az első csapás a nyáron szerzett All-Star, Gordon Hayward egész szezonra való elvesztése volt a legelső meccsen. Majd 60 alapszakaszmeccs után a másik nagy nyári igazolástól, Kyrie Irvingtől is elbúcsúztak a szezon hátralévő részére. A Celtics rotációjának egy fontos tagja, Marcus Smart másfél hónapos kihagyása után csak a Milwaukee Bucks elleni párharc második felében volt bevethető. Ennek ellenére szombat este 112-96-ra győzött a Boston Celtics a liga egyik legjobbját, Giannis Antetokounmpót a soraiban tudó Milwaukee Bucks elleni hetedik meccsen, így továbbjutott a második körbe. A meccs előtt pszichés terrort alkalmazott a Celtics, és bevetette Drew Bledsoe-t, vagy ahogy ő fogalmaz, „Az Igazi Bledsoe-t” is a korábban általunk is megírt Bledsoe-Rozier afférra utalva.

Elég jól működött a dolog, mert Terry Rozier lett a meccs embere, 26 pontot dobott, ebből 12-t a negyedik negyedben, kiosztott 9 gólpasszt és 6 lepattanót is szerzett.
Ezzel el is jutottunk a Boston sikereinek egyik kulcsához, kidőlt az All-Star kezdőirányító, és az ő cseréje felnőtt a feladathoz, húzóemberré vált a rájátszásban. Lejátszotta Eric Bledsoe-t a pályáról, 17,6 pont, 6,7 gólpassz, 4,3 lepattanó, 1,1 labdaszerzés került a neve mellé a szériában (Bledsoe ezzel szemben 13,6 pontot, 3,6 gólpasszt, 3,4 lepattanót és 1 labdaszerzést tudott). És annál jobban nem bizonyítja semmi Rozier szerepét, minthogy a két leggyengébb meccsén (9 és 10 pont) kikapott a csapata, és minhármat megnyerte, amin 20 pont felett termelt.
A másik kulcsszereplő Jaylen Brown, akinek amellett, hogy a Bucks jó erőkből álló témadószekciója ellen kellett védekeznie, a támadásokból is jobban kivette a részét. Az alapszakaszhoz képest csaknem 3,5 ponttal szerzett többet meccsenként, és az első kört 17,9-es átlaggal zárta, amivel a második legeredményesebb Celtics-kosaras volt. És ha a hetedik meccsen nem csupán 2 pontra képes, ő lett volna a legjobb ebben a mutatóban.
Nem véletlen, hogy kettejükre külön is kitér az NBA egy videóösszeállítással:

Azonban ez még nem minden, hiszen négy játékos pontátlaga volt a szériában 15-20 pont között, Rozieren és Brownon kívül Al Horfordé (18,1) és Jayson Tatumé (15,4), de Marcus Morris is termelt 13,3-at meccsenként. Brown kétszer legalább 30, egyszer pedig legalább 20 pontot szerzett, továbbá a húszas határt háromszor lépte át a szériában Horford, Rozier és Tatum is, ráadásul ez Marcus Morrisnak is sikerült egyszer. Az is egy fontos szempont, hogy úgy néz ki, ebből az ötösből bármikor bárki előléphet fő pontfelelősnek, tehát a riválisnak nehezebb a Celtics ellen készülnie, mint egy olyan csapat ellen, ahol mindenki tudja, kire épülnek majd a támadások.
Ennek a rendszernek a fő eleme természetesen az edző, Brad Stevens, aki kiválóan rakja helyre a kirakós darabjait akkor is, ha néha rögtönözve egy másik csomaghoz kell nyúlnia egy-egy elemért. Bár Danny Ainge keze is benne van a dologban, mert a csomagokat ő teszi az edző keze alá.
Ezzel az írással nem azt akarjuk kijelenteni, hogy a Boston kiejti majd a Sixerst a rájátszás második körében, de nem lesz könnyű dolguk Embiidéknek, és a pályaelőny is bostoniaknál lesz. Sokan gondolták azt, hogy Irving kidőlése összeroppantja a csapatot, de ez nem így lett, ezért tisztelgünk a Celtics előtt, és ezért gondoljuk, hogy a Philly és a Boston nagyon megizzasztja majd egymást, amit mi nagyon fogunk szeretni.

(Sport TV)

NINCS CURRY? NEM GOND!

A címvédő Warriors továbbra is Steph Curry nélkül játszik, viszont így is magabiztos győzelmet aratott a második kör első meccsén, 123-101-re nyert a New Orleans Pelicans ellen Dreymond Green tripla-duplájának, és Klay Thompson 27, valamint Kevin Durant 26 pontjának köszönhetően.

A Sport2-n vasárnap este a Houston Rockets-Utah Jazz találkozót élőben közvetítjük 21:30-as kezdéssel.