Európai kosártanár az NBA-ben • SportTV

Európai kosártanár az NBA-ben

2018. 05. 03. 16:14    
Olvasási idő: 2 perc

Úgy tűnik, jövőre bemutatkozik az NBA-ben az első Európában született, ott is felnövő vezetőedző: a szerb Igor Kokoskov lesz a Phoenix Suns trénere. Eközben a Utah Jazz a playoff második körének második meccsén elvette a Houston Rockets pályaelőnyét. A ligaelső bajba is kerülhet, ha nem tud visszavágni a következő két meccsek egyikén.

Nagyon úgy tűnik – legalábbis az ESPN szerint már meg is egyeztek a felek –, hogy a Phoenix Suns a következő szezontól európai vezetőedzőt nevez ki Igor Kokoskov személyében. A szerb mester lesz az első NBA-s vezetőedző, aki Észak-Amerikán kívül született, és ott is nőtt fel. 2000 óta dolgozik az NBA-ben, ő volt az első európai születésű asszisztens a ligában, és 2008 és 2013 között eltöltött már öt évet a Sunsnál. Emellett megfordult a Los Angeles Clippers, a Detroit Pistons, a Cleveland Cavaliers és az Orlando Magic stábjában, jelenleg pedig a Utah Jazznél segédedző.
Volt ideje közben Grúzia és Szlovénia szövetségi kapitányaként is tevékenykedni, utóbbival Eb-t nyert 2017-ben, és olyan ászok játszottak a keze alatt, mint Goran Dragic a Miami Heatből vagy Luka Doncic is, akit vélhetően a 2018-as drafton előkelő helyen választanak majd ki. Ráadásul a Suns ligautolsó volt, úgyhogy az arizonaiaknak van a legnagyobb esélye elsőként draftolni, és az Eb-n jól működött Kokoskov és Doncic között a kémia…
A történelmi tényt nem befolyásolja, de 2010 óta már amerikai állampolgár.

Ami a pályán történt
Első vereségét szenvedte el hazai pályán az idei rájátszásban a Houston Rockets, a Utah Jazz 116-108-ra tudott nyerni a Toyota Centerben. Egyszerűen minden klappolt a Jazznél, működött a csapatjáték. Joe Ingles karriercsúcsot dobott (27 pont), emellett szórt 7 hárompontost, Rudy Gobert neve mellé 15 pont, 14 lepattanó és 3 blokk került, Donovan Mitchell dobott 17 pontot, kiosztott 11 gólpasszt, lekapott 5 lepattanót és szerzett 2 labdát. Öt játékos érte el a 15 pontos, hat a 10 pontos határt.

Pedig a Rockets ászai sem voltak rosszak, Harden 32, Chris Paul 23, Clint Capela pedig 21 pontot szerzett, de amíg a Jazz mezőnyből 51,8, triplából pedig 46,9 százalékkal célzott, addig a Rockets szerény 40 százalékos mezőnymutatóra volt képes, és a triplái is csak 27 százalékban sikerültek.
Donovan Mitchell a változatosság kedvéért olyan zsákolást mutatott be, amilyet még hosszú évekig mutogatnak majd. Olyan egyszerűnek tűnik, ahogy kapásból bezúzza a saját kísérlete utáni lepattanót:

(Sport TV)

NBA, PLAYOFF
Főcsoport-elődöntők

Nyugat
Houston Rockets – Utah Jazz 116-108, (1-1), 3. meccs pénteken
Golden State Warriors – New Orleans Pelicans (2-0), 3. meccs pénteken

Kelet
Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers, (1-0), 2. meccs csütörtökön (közvetítjük a Sport TV-n)
Boston Celtics – Philadelphia 76ers (1-0), 2. meccs csütörtökön
A párharcok az egyik fél 4. győzelméig tartanak.

Ma éjféltől a szoros csatával induló Toronto Raptors – Cleveland Cavaliers párharc második mérkőzést élőben közvetíti a Sport1, majd pénteken 18 órától a Sport2-n, 23:15-től pedig a Sport1-en magyar kommentárral is meg lehet nézni.