Amerikai rangadóval nyit a vb • SportTV

Amerikai rangadóval nyit a vb

2018. 05. 04. 10:18    
Olvasási idő: 2 perc

Hat nappal a számunkra fájdalmasan végződő, de szenzációs divízió 1/A-vb után kezdődik az elit-világbajnokság, amit korábban A-csoportnak hívtak.
A 16 csapatos tornát ezúttal Dánia két városában, Koppenhágában és Herningben rendezik meg. Előbbiben a Royal Arenában, utóbbiban a Jyske Bank Boxenben küzd meg körmérkőzéses rendszerben 8-8 együttes.

Az nagy veszteség volt a téli olimpián, hogy az NHL nem volt hajlandó szünetet tartani, és a legnagyobb sztárok közül jó néhányan nem vettek részt a pjongcsangi tornán. A vb-kkel más a helyzet, itt már hosszú évek óta a verseny folyamán „gyarapodnak” a csapatok egy-egy az NHL-ből kieső csapatból érkező klasszissal. (A KHL-idény már befejeződött, ez főként az oroszok esélyeit növeli meg, bár a ligából más válogatottakba is jut játékos jócskán.) Az esélyeket illetően nagy valószínűség szerint a hagyományos nagy hatosból, az orosz, cseh, svéd, kanadai, amerikai, finn szextettből kerül ki a győztes, sőt tán a finalista két együttes is (Az 1954 óta lejátszott 64 vb-ből egyetlenegyet nyert meg e hatoson kívül más csapat, Szlovákia 2002-ben, és kétszer volt más döntős, ugyancsak Szlovákia 2012-ben és Svájc 2013-ban.) Az egyetlen talán esélyes kívülálló Németország, amelynek csapata szenzációsan szerepelt, bravúr-ezüstöt nyert az olimpián, de nincs garancia arra, hogy ezzel véglegesen a világelitbe verekedte be magát.
A „nagy hatos” tagjai rendesen szét is vannak osztva a két csoport között, az orosz, cseh, svéd trió Koppenhágában, a két észak-amerikai és a finn gárda Herningben jászik. Az első fordulóban éppen a két amerikai együttes küzd meg egymással. A történelem, a nagyobb eredményesség természetesen a kanadaiak mellett szól, de az amerikaiak azért már néhányszor borsot törtek már az északi szomszéd orra alá. Kérdés, Herning városka is feliratkozik-e a „borstörő helyek” közé…

(Sport TV)

Jégkorong-vb. Sport1 16:00 Kanada–Egyesült Államok B-csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Kovács Csaba műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Balogh Tibor)

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

FOLYTASSA, CICIPASZ!(?)

Sztefanosz Cicipasz (képünkön) volt a múlt heti barcelonai ATP 500-as tenisztorna meglepetésembere. A még nem egészen 20 éves athéni fiatalember 10:0-s szettaránnyal jutott a fináléba a katalán fővárosban, ahol csupán a centerpálya-névadó, praktikusan verhetetlen Rafa Nadallal szemben maradt alul. Az ifjú görög – a barcelonai nagy menettel 19 helyet javítva már 44. a világranglistán – az estorili 250-es tornán eddig folytatta kiváló szereplését. Előbb a veterán spanyol Pablo Andújart verte meg két szettben, majd a tavalyi US Open-finalista, a tornán első kiemelt Kevin Andersonnal szemben diadalmaskodott egy rövidítésben elvesztett játszma után kétszer 6:3-mal. Az első negyeddöntőben a spanyol Roberto Carballes Baenával (vlr.. 77.) csap össze, akivel még nem játszott. A második közvetítendő negyeddöntőnket a brit Kylie Edmund (3. kiemelt, vlr.: 23.) játssza a helyi matador Joao Sousával (68.). A két teniszező mér kétszer megmérkőzött korábban, mindkétszer tavaly 1000-es tornán, az első fordulóban. Rómában salakon az angol nyert két szettben, Cincinnatiban kemény pályán a portugál, háromban.
ATP 500-es tenisztorna, Estoril. Sport2 14:00 negyeddöntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Machán Róbert)