Alapszakaszzárásként „elő-elődöntő” • SportTV

Alapszakaszzárásként „elő-elődöntő”

2018. 05. 10. 08:56    
Olvasási idő: 3 perc

A második csoportkör végéhez érkezett az idei darts Premier League-sorozat. Az már az aberdeeni állomás előtt bizonyos volt, hogy az alapszakasz-győzelemért járó 25 ezer fontos bónuszt a címvédő Michael van Gerwen bankszámlájára utalják. Mi több, alondoni playoff négyes döntőjének mezőnye is csaknem végleges, csak abban az egyetlen esetben lehetne változás, ha a skóciai fordulóban a helyi kedvenc Gary Anderson 7–1-ra alulmaradna a vezető MVG-vel szemben, Daryl Gurney pedig ugyanennyire verné meg a másik skótot, Peter Wrightot. Ponosabba a két skót úgy kapna ki, hogy együttesen nem nyernének több mint két leget. Ennek az esélye körülbelül egy ezreléknyi…

A nyitó találkozón a már playoffos Michael Smith mérkőzik meg a korábbi győztes, de idén egyenetlenül teljesítő holland veteránnal, Raymond van Barnevelddel. A St. Helens-i klasszis nem tekinti pihenőnek a záró fordulót, noha már a múlt héten véglegesítette rájátszásbeli helyét a Gurney elleni döntetlennel. „Nem fogok pihenni Raymond ellen. Az első körben sikerült legyőznöm őt 7–0-ra, nem engedhetem meg magamnak, hogy könnyebben vegyem a dolgokat ezen a héten. Annyi játékot szeretnék nyerni, amennyi csak lehetséges. Második idényemben második helyen állok a PL alapszakaszának végén, ha ez így marad, nem lehetek elégedetlen”.
A második meccsen is fellép egy továbbjutó, a világbajnok Rob Cross, aki a remekül rajtoló, de a második csoportkörben jócskán visszaeső, 8. helyezett Simon Whitlock ellen lép a pódiumra. A világbajnokként PL-újonc angol még megelőzheti honfitársát, Smith-t, ha legyőzi az ausztrált, riválisa meg kikap Barneytól. (Ebben az esetben persze ugyanúgy egymással vívják az egyik elődöntőt Londonban…)
A harmadik találkozónak igazából csak presztízstétje van, bár az egész szezonban bizonytalan Peter Wrightot a hazai közönség motiválhatja az észak-ír Daryl Gurney ellen. „Igazi csodára lenne szükségem és én ezért a csodáért megyek Aberdeenbe” – nyilatkozta az észak-ír, aki egyike az idény négy PL-újoncának. „Eljátszottam az esélyeimet, de ezt csak magamnak köszönhetem. Első idényemben egy ötödik hely nem rossz, ráadásul az első négy mindegyikétől ki is kaptam egyszer, úgyhogy a táblázat nem hazudik” – így Gurney. „Eltoltam az idényt, nem vagyok az első négyben. Nem voltam jó az egész idényben, több nagy vereséget szenvedtem, éppen csak becsúsztam a nyolc közé. Jövőre azonban jobb leszek, az biztos. Aberdeenben, a saját közönségem előtt bizonyítani akarok. Nehéz lesz Gurney ellen, hiszen ő még a négyért küzd, de igyekszem annyi játékot megnyerni, amennyit csak lehetséges” – foglalta össze helyzetét az extravagáns skót.

Fotó: Lawrence Lustig/PDC

Fotó: Lawrence Lustig/PDC

A záró mérkőzés a két kétszeres világbajnoké, ráadásul 99% az esélye, hogy a londoni O2-ben is ők vívják az egyik (valószínűleg a második) elődöntőt. Michael van Gerwen és Gary Anderson 50. mérkőzését vívja egymással, az előny a holland világelsőnél van. A 47 éves skót kedvenc reménykedik benne, hogy az elmúlt két fordulóban Whitlocktól és Van Barneveldtől elszenvedett vereség ellenére csatlakozik a hollandhoz és a két angolhoz. „Nyilvánvaló, hogy Michael kemény ellenfél lesz” – mondta a Premier League 2011-es és 2015-ös bajnoka. „Meg kell győződnöm róla, hogy eleget teszek ahhoz, hogy különösebb dráma nélkül elérjem az O2-t . Skóciában szeretek nyerni, szeretek hazajönni, Aberdeenben mindig hálás a közönség. Nem igazán érdekel, kivel játszom majd az elődöntőben, a lényeg, hogy a legjobbamat kell adnom” – adta a tudatlant Gary, aki persze nagyon is jól tudja, hogyha nem történik égszakadás-földindulás, akkor csakis MVG-vel játszhat ismét a brit fővárosban. A holland zseni a múlt héten 7–2-vel intézte el Crosst és a jövő héten a negyedik Premier League-koronát is a fejére szeretné tenni. „Van pár fontos hetem, fantasztikusan érzem magam és szeretném ezt a győztes érzést fenntartani. Sohasem szeretek veszíteni, harcolok minden egyes legért, semmi sem magától értetődő. Annak ellenére, hogy a legjobb helyen vagyok, meg akarom mutatni mindenkinek, hogy nem érdemtelenül. Michael vagyok – győztes vagyok, a magam dolgával törődöm, s nem azzal, mit csinálnak másik” – fejezte be önbizalomtól duzzadó mondandóját a címvédő.

(Sport TV)

Sport1 20:00: Darts Premier League, 15. forduló, Aberdeen (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)