Győr: cél a hetedik BL-döntő • SportTV

Győr: cél a hetedik BL-döntő

2018. 05. 12. 10:18    
Olvasási idő: 2 perc

Szombaton végre elrajtol az ötödik budapesti női kézilabda BL final four tornája. A négy résztvevő közül három már sorrendben harmadszor részese a Papp László Sportaréna nagy májusi eseményének, az egyetlen újonc az orosz bajnok Rosztov-Don. A magyar részes Győri Audi ETO 3-3 győztes és vesztes döntő után hetedik alkalommal lehet finalista, ha legyőzi tavalyelőtti döntős ellenfelét, a bukaresti CSM-et, amelytől 2016-ban drámai körülmények között, hosszabbítás utáni 7 m-es párbajban szenvedett vereséget.

CSM BUCURESTI–GYŐRI AUDI ETO

Aki látta, aligha feledi el azt a 2016-os finálét. A rendes játékidő hajrájában egy, a hosszabbítás végén kétszer két góllal is vezetett az ETO, a bukarestieknek mégis sikerült az egyenlítés, a 7-eseket pedig ők dobták biztosabb kézzel. Azzal a – hivalalosan döntetlennek számító – mérkőzéssel együtt eddig 7 alkalommal találkozott a BL-ben a két együttes a 2016 februári, első összecsapásuk óta. Az összmérleg egyértelműen a mieink számára kedvező (5 győzelem, 1-1 döntetlen és CSM-siker), ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy az ETO idénybeli összesen két veresége közül a nagyobbikat éppen Bukarestben szenvedte el (22–28) a januári középdöntő csoportkörös találkozón. A visszavágón februárban aztán az Audi Arenában sikerült a reváns, a 28–24-es győzelem emléke a közelebbi a két csapat számára. Amint azt azóta sok-sok nyilatkozatban hallottuk, gyakorlatilag játékerőben nincs különbség a nemzetközi klasszisok sorát felvonultató két alakulat között, a pillanatnyi forma, egy-egy zseni váratlan húzása, azaz nüanszok dönthetnek a mostani elődöntőben. A mieink mellett szól a Sportaréna remek közönsége, a magyar szurkolók számos sportágban és számos eseményen – legutóbb a jégkorong divízió 1/A-vb meccsein – bizonyították, hogy képesek tevékenyen is hozzájárulni sportolóink sikeres szerepléséhez. Lehet, hogy éppen a szakadatlan biztatás lesz az a kicsinyke plusz, amellyel a győri zöld-fehérek felülkerekedhetnek a bukaresti klasszisellenfélen!

ROSZTOV-DON–VARDAR SZKOPJE

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A macedón bajnok már sorozatban ötödször lép fel a budapesti final fouron. Az első három alkalommal egyaránt a bronzérmet nyerte el, tavaly a döntőben kapott ki a Győrtől, idén szeretne még előbbre lépni. Ráadásul ennek a csapatnak így, együtt ez lesz az utolsó közös fellépése, hiszen klasszisainak zöme elszerződik nyártól máshová, mert az orosz főtulajdonos megszünteti a női és férficsapat bőkezű fenntartását.
A rosztovi együttes, amely – jogelődje, a Rosztszelmas csapatával együtt – kétszeres szovjet és négyszeres orosz bajnok, háromszoros szovjet, 7-szeres orosz kupagyőztes, az EHF-kupa győztese (2017) és döntőse (2015), első ízben szerepel a BL négyes fináléjában. Érdekes, hogy a Vardarral ez lesz az első éles tétmeccse, korábban 2015 szeptemberében előkészületi meccsen a macedónok öt góllal, tavaly augusztusban éppen a Vardar-kupán Szkopjéban az oroszok 7-tel bizonyultak jobbnak. A délszlávok egyértelműen az aranyra hajtanak, a Rosztov pedig szívesen másolná a CSM-et: a román együttes tavalyelőtt újoncként azonnal a trófea elnyerésével kezdte meg final four-szereplését. Amelyikük megnyeri első tétre menő összecsapásukat, egy lépéssel közelebb lép a trófea elhódításához, ahhoz, hogy esetleg új név kerüljön a serlegre. (A másik elődöntőből, mint említettük, mindenképpen korábbi győztes jön, egy egyszeres vagy egy háromszoros BL-bajnok, reményeink szerint az utóbbi.)

(Sport TV)

Női kézilabda Bajnokok Ligája, négyes döntő, elődöntő. 15:00 CSM Bucuresti–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Méhes Gábor, szakértő: Borsos Attila, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pigniczki Krisztina és Tóth Tímea); 17:30 Rosztov-Don HK–ZSRK Vardar Szkopje (kommentátor: Matuz Krisztián, szakértő: Borsos Attila, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pigniczki Krisztina és Tóth Tímea)