Final4=Budapest • SportTV

Final4=Budapest

2018. 05. 14. 18:07    
Olvasási idő: 4 perc

Nagyon sok oka van annak, amiért nagy öröm számunkra, hogy minden évben Budapest és a Papp László Sportaréna ad otthont a női klubkézilabda csúcseseményének, a női BL Final4-jának. Kézilabdabarátként egyszerűen büszkének kell lennünk, és élveznünk kell ezt az eseményt. Egy kis gyűjtést készítettünk, miért kiváló dolog, hogy nálunk van a rendezvény.

2014 óta zárul a női kézilabda Bajnokok Ligája is olyan négycsapatos Final4-ral, mint a férfiak megmérettetése, amelynek a Final4-ját a kölni Lanxess Arenában bonyolítják le. Be kell vallanunk, szerintünk remek ötlet volt a hölgyeknél is bevezetni ezt a szokást, mert évről évre kézilabdaünnepet varázsolnak a magyar fővárosba. Ezt az ünnepet élvezhetik az idelátogató játékosok, a külföldi és természetesen a magyar szurkolók. Földrajzilag remekül megközelíthető helyszín Budapest. Az eddigi öt Final4-ba a Győr, a Buducsnoszt, a Vardar, a Midtjylland, a Larvik, a Dinamo Volgográd, a Bukarest és a Rosztov-Don jutott el. Ha rápillantunk a térképre, és arany középpontot keresünk a városok között, körülbelül Budapestet kapnánk meg. Ha pedig ehhez hozzátesszük, hogy az európai szövetség (EHF) központja Bécsben van (ahol a női kézilabda ma azért nem szárnyal annyira, mint 20 éve), az MKSZ pedig aktív, és örömmel szervez sporteseményeket. Logisztikailag tehát remek helyszín a Papp László Sportaréna.
Vakok sem vagyunk, látjuk, hogy a régióból két klub lehetőségei a többi fölé nőnek a jövőben is, a Győri Audi ETO KC-ról és a Bukarestről van szó. Ha nem történik csoda, az ő részvételük szinte minden évben borítékolható, és ha csak a 2018-as Final4-t nézzük, láthatjuk, hogy a két klub szimpatizánsai milyen szép számmal foglalnak helyet a lelátón. Mindenki tudja, egy sportesemény esetében a legfontosabb a szurkolói szempont, ha a szurkolók jól érzik magukat az eseményen, mindenki boldog. Hiszen mégiscsak ők fizetnek, hogy lássák a kedvenceiket.

E sorok írója egy olyan 30 ezres vidéki városból származik, ahol a női kézilabda szolgáltatta éveken át a város legfontosabb sporteseményét hétről hétre, Kiskunhalasról van szó. Aki kicsit is figyelemmel kísérte a női kézilabda küzdelmeit a 90-es években (a szerző gyermekkorában), tudja, hogy a KNKSE fontos résztvevője volt a magyar női kézilabda-bajnokságnak. Ezért engedje meg a kedves olvasó, hogy elfogultan nyilatkozzon a témával kapcsolatban, De már csak ezért is azt kell mondja: Magyarországon vannak a legjobb szurkolók, akik élnek-halnak a kézilabdáért és a kedvenceikért, és elképesztő hangulatot varázsolnak az Arénába. Jó értelemben véve megmosolyogtató látni, hogy a lelátón nem ritkán egymás mellett ül egy Győr-, egy FTC-, egy Veszprém-, egy Szeged- vagy egy magyar válogatott mezben kilátogató néző, de bármikor bele lehet futni az említett csapatok vagy épp más magyar egyesület kiválóságaiba is, amint a helyszínen szurkolnak. Kevés olyan ország van, ahol ennyi kiváló kézilabdázó játszik ilyen remek klubokban, és még el is járnak egymás meccseire. Természetesen, mivel sportról beszélünk, és a labda gömbölyű, nem szabad mérget venni arra, hogy a Győr mindig eljut a Final4-ba, főleg arra nem, hogy mindig megnyeri, de minden évben jó eséllyel pályázik rá, és ha egy kívánságunk lehet csak, azt kérjük, egyszer Görbiczék mellé, mondjuk, az FTC is eljusson az eseményre, hogy teljes legyen a magyar öröm.
Persze az is igaz, hogy 2018-ban az említett román szektor mellett a macedón és az orosz szektor is megtelt, és mindenki beleadott apait-anyait, hogy buzdítsa a csapatát, ehhez az is kellett, hogy az első osztályú Szalay Edit, Petur András, Kovács Áron helyszíni speakerhármas profin tüzelje a nemzetközi vendégsereget. 100 százalékig biztosak vagyunk benne, hogy a csapataik eredményétől függetlenül jól érezték magukat hazánkban, és ez nem mellesleg a magyar idegenforgalomnak is jót tett.

Az Aréna nem a Madison Square Garden, sajnos nem rendeznek benne napi rendszerességgel sporteseményt, túlsúlyban vannak a zenei rendezvények, de a szervezőket dicséri az is, hogy az egyébként koncerthelyszínként kiváló helyet a Final4 hétvégéjére igazi sportarénává varázsolják. A trükk abban rejlik, hogy az egyébként U alakban kialakított lelátót kiegészíti, a színpadnak helyet adó részre mobillelátót húznak, és így kb. 12 ezresre bővítik a lelátót. Ez egy fantasztikus kezdeményezés, és ajánljuk mindenkinek, aki nagyszabású rendezvényt szervez ide, mert hatalmasat dob a hangulaton, és nem mellesleg kb. 3-4000-rel több néző tud így eljönni. Ráadásul a Final4-ra ide érkező óriási jumbotron is komoly erősítés egy sporteseményen, tiszta Amerika.
PR- és marketingszempontból nekünk nagyon jó, hogy a világ (na jó, csak Európa) Budapestet tartja a női kézilabda fővárosának. Mert ha a klubkézilabda csúcseseménye itt van minden évben, akkor nyugodtan mondhatjuk ezt, ahogy azt is: női Final4=Budapest. Nem mindegy egy esemény és egy sportág esetén, hogy a sajtó hogyan tud vele foglalkozni, és ha Budapesten van, a magyar újságírók nagyobb számmal tudnak kilátogatni az eseményre, többet és jobb minőségben tudnak tudósítani róla, mintha Európa másik szegletébe kellene utazni ezért. De a külföldről érkező kollégák is jól érzik itt magukat, és jó hírét viszik az eseménynek, Budapestnek és Magyarországnak. A sajtó remekül ki van szolgálva az esemény során. Egy ilyen nagy rendezvény, amelyre két nap alatt 24 ezren látogatnak ki, óriási marketingérékkel bír, amit az EHF partnerei is boldogan vesznek tudomásul, de a magyar cégek számára is rengeteg lehetőséget rejt.

John Newman megszerzése sem volt kis dolog. Éppen a nagy bejelentés előtt 1 nappal mondtam a feleségemnek, hogy egyszer nagyon szeretném megnézni élőben az énekest, mert a barátaim, akik látták már, el voltak ragadtatva tőle. Erre egy nappal később bejelentették, hogy az idei Final4 zenei sztárvendége ő lesz. Nem kis dolog, hogy egy ilyen nagy nevet hazánkba tudtak csábítani egy ilyen fellépésre. Nem állítjuk, hogy Madonna szintű, mindenhol ismert világsztár, de népszerű zenész, akinek a dalait jól ismeri a publikum.
Már csak azért szorítunk, hogy egyszer jöjjön össze a magyar párharc a Final4-ban, mert az egy újabb szintre emelné ezt az egyébként is csodálatos rendezvényt, aminek 2019-ig biztosan a magyar főváros ad otthont.
Zárásként köszönjük a Győri Audo ETO KC táncban is erős sztárjainak, hogy 2018-ban is csodálatos ünnepet varázsoltak nekünk! Szép volt, csajok!

(Szabó Máté)