Kanada az “életéért” hajt • SportTV

Kanada az “életéért” hajt

2018. 05. 14. 09:40    
Olvasási idő: 2 perc

A 6. fordulóból egy-egy mérkőzés van hátra és már a záró, 7. kör meccsei is megkezdődnek hétfőn dániai jégkorong elit-vb-n. Mi a két fő esélyes, de egyaránt már egy vagy több botláson túlesp csapat, az orosz és a kanadai mérkőzését választottuk a játéknapról.

OROSZORSZÁG–SZLOVÁKIA

Az oroszok a normál játékidőben még veretlenek, de a csehektől hosszabbításban már kikaptak egyszer, így is tartják 2. helyüket a koppenhágai A-csoportban. A szlovákok még versenyben vannak a 4. helyért a svájciakkal, de csak pontelőnnyel kerülhetnek elébük, mert az egymás elleni eredmény (2–0) a helvétek számára kedvező. A meccs kulcskérdése az lehet, képesek lesznek-e a szlovákok semlegesíteni, illetve megfékezni az eddig 27 gólt termelő oroszok támadójátékát. A két együttestámadó potenciáljára jellemző, hogy a kanadai pontlista első 25 helyezettjében öt orosz is található, szlovák egy sem. Ugyanez a helyzet a plusz-mínusz listával is, az első 30-ban 7 orosszal és 0 szlovákkal. Ugyanakkor a kapushatékonyságban a szlovákok első számú kapuvédője, Marek Ciliak a maga 89.87%-os statisztikájával a 8. (3 meccsen védett), az oroszok első portása, Vaszilij Kosecskin 223 percet védve 90.79%-kal csak a 11. a vb összevont rangsorában.
Mindenesetre nagy meglepetés lenne, ha északi szomszédaink pontot tudnának csípni a szbornajától.

KANADA–LETTORSZÁG

Ezzel a meccsel egészül ki a táblázat hat kör után a herningi B-csoportban. A csúcsfavoritok közé tartozó juharlevelesek már két vereséget is elszenvedtek, az amerikaiaktól hosszabbításban, a finnektől 60 perc alatt kaptak ki. Így az a fura eset áll fenn, hogy csupán negyedikek a táblázaton, s mindössze egy ponttal előzik meg a letteket. A baltiak tehát egy meglepetés-döntetlennel és azt követő hosszabbításos vagy rávezetéses győzelemmel is a kanadaiak elé kerülhetnek, nem beszélve egy estleges normál játékidős bravúrgyőzelemmel. A két csapat védekezése eddig közel egyforma volt (11 kanadai, 14 lett kapott gól), ám a támadójátékuk eredményessége közt nagy a különbség, az észak-amerikaiak 27 gólt ütöttek európai ellenfelük 11-ével szemben. Az utolsó fordulóban Kanadára a szeszélyes Németország vár, a letteknek viszont az eddig kiválóan teljestő házigazdákkal kell szembenézniük.
A játék kitalálóinak és tanítómestereinek utódai rutinfeladat előtt állnak, kérdés, képesek leszne-e rutinszerűen megoldani. Ha nem, az felettébb nagy blama volna még akkor is, ha a kanadai hoki színe-virága még a NHL rájátszásában kergeti is a pakkot.

(Sport TV)

Jégkorong-vb. Sport2 16:15 Oroszország–Szlovákia A-csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Bálizs Bence és Horváth András); Sport2 20:15 Kanada–Lettország B-csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Szuper Levente)