Rangadók a csoportgyőzelemért • SportTV

Rangadók a csoportgyőzelemért

2018. 05. 15. 10:13    
Olvasási idő: 2 perc

Kedden lezárul a dániai jégkorong-vb csoportköre. Mindkét csoportban nyílt a csoportelsőség sorsa, a záró találkozót az első és a második helyezett vívja. Mi ezt a két közvetítjük az alapszakasz zárásaként.

FINNORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az amerikaiak veretlenül vezetik a herningi B-csoportot, igaz, a kanadaiakat csak rávezetésekkel, a letteket hosszabbításban verték meg. A finneknek ugyanúgy 4 normál játékidős sikerük van – közte a Kanada elleni 5–1-es kiütéses siker is –, ám a németektől hosszabbításban, a dánoktól a normál 60 perc alatt kikaptak. Így alakult ki a hárompontos különbség a két együttes közt. A képlet egyszerű: finn győzelem esetén az északiak a csoportelsők (egymás elleni jobb teljesítménnyel), minden más eredményalakulás esetén az amerikaiak a csoportgyőztesek. A két csapat eredményességben kiemelkedik a mezőnybúl, az amik 37, a finnek 32 gólt szereztek, ám ehhez hozzátartozik, hogy az ő csoportjukban szerepel a mezőny leggyengébb együttese, Dél-Korea, amelynek 13, illetve 8 gólt ütöttek. A védekezésük nagyjából azonos, a finnek 9 gólt kaptak (náluk kevesebbet csak az oroszok és a svédek a másik csoportból, 7-et, illetve 8-at) az amerikaiak meg 10-et. A fő egyéni statisztikákat illetően a kanadai listát éppen egy amerikai, Patrick Kane vezeti 15 ponttal (5 gól+10 assziszt), két finn, Sebastian Aho 14 (6+8) és Teuvo Teravainen 14 (5+9) előtt. A plusz-mínusz listát Aho (12) vezeti, Teravainen (11) előtt. A kapuslistát is e két csapat tagjai vezetik: a legjobb jelenleg a fin Harri Sateri (3 meccs, 180 perc, 96%-os védési hatékonyság, 0.67-os hatvan percre vetített kapottgól-átlag), a második helyen az amerikai Keith Kinkaid áll (5 meccs, 286:23 perc, 94.31%, 1.47 kapottgól-átlag). Azaz a számopk is azt sugallják, amit a szakértők várnak, kiélezett, szoros. Lehet, hogy csak hosszabbításban vagy a rávezetésekkel eldőlő mérkőzést.

OROSZORSZÁG–SVÉDORSZÁG

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Az A-csoportban még szorosabb a táblázat élcsoportja, mint a B-ben. Itt két együttes is veretlenül teljesítette az első hat meccset, s egy-egy alkalommal végzett döntetlenül a 60 perc alatt. A különbség csupán annyi, hogy a svédek a hosszabbításban győztes gólt ütöttek a szlovákoknak, az oroszok pedig a hosszabbításban vesztes gólt kaptak a csehektől. Ez a nüansz tesz egypontnyi különbséget a két csapat között. Az oroszoknak egy ponttal kevesebbjük van, viszont hárommal több gólt ütöttek és eggyel kevesebbet kaptak. A kanadai listán a legjobb svéd, Rikard Rakell 11 (5+6) 2 ponttal áll jobban a legjobb orosznál, a veterán Pavel Dacjuknál 9 (2+7). A plusz-mínusz listán a két házi első, a két védő, Adam Larsson és Nyikita Nyesztyerov egyformán áll (11-11). A lapusok közül az eddig a 6 meccset testvériesen elosztó két svéd, Anders Nilsson (180 perc, 94.12%, 1.00-es kapottgól-átlag) és Magnus Hellberg (184:18 perc, 93.75%, 1.63) egyformán jobban áll a gyakrabban foglalkoztatott orosznál, Vaszilij Kosecskinnél (4 meccs, 223:23 perc, 90.79%, 1.88).
Ezen a csoportrangadón – a kisebb különbség miatt – még világosabb a képlet: amelyik csapat győz, akár 60 perc alatt, akár hosszabbításban, akár rávezetésekkel, az csoportgyőztes, és a vesztes sem lehet rosszabb másodiknál. Viszont mivel a mérkőzést a herningi csoport első négy helyezettjének ismeretében játsszák, a valószínűleg továbbjutó kanadaiakat elkerülendő elképzelhető olyan variáció, hogy a második hely lehet kívánatosabb az elsőnél is…

(Sport TV)

Jégkorong-vb. Sport2 12:15 Finnország–Egyesült Államok B-csoportmérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Horváth András); Sport2 20:15 Oroszország–Svédország A-csoportmérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szélig Viktor)