Két nagy kupadöntő a sporttévén • SportTV

Két nagy kupadöntő a sporttévén

2018. 05. 19. 11:37    
Olvasási idő: 3 perc

Két futballnagyhatalom nemzeti kupadöntőjét is láthatják nálunk, két kultikus stadionban, minimum három klassziscsapattal. Irány a két főváros, London és Berlin, az új Wembley ls a felújított Olimpiai Stadion!

CHELSEA–MANCHESTER UNITED

A 137. FA-kupa-kiírás végjátékaként a harmadik Chelsea–MU finálé következik. Az elsőn 1994-ben a vörös ördögök 4–0-ra nyertek, 2007-ben a kékek hosszabbításban 1–0-val vágtak vissza. Akkor José Mourinho ült a londoniak kispadján, most, 11 évvel később a másik csapatot irányítja. Ilyenre korábban még sosem volt példa 146 esztendős históriájában. (9 esztendőben a kupasorozatot a világháborúk miatt nem rendezték meg.)
A portugál edzőzseni célja most történelmi győzelemre vezényelni a Unitedet. Siker esetén az MU huszadik fináléjában (társrekord az Arsenallal) megszerzi 13. trófeáját is – beállítva az Arsenal rekordját. Útban a döntő felé a Mourinho-gárda teljesített jobban, mind az öt meccsét megnyerte, 12–1-es gólkülönbséggel. A Chelsea-nek a 3. körben csak a jobb 11-es rúgása használt két döntetlen után a Norwich elen, az elődöntőben csak a hosszabbításban tudott felülkerekedni a Leicesteren, összmérlege: 3 győzelem, 2 döntetlen, 10–2-es gólkülönbség.
A bajnokságban kölcsönösen legyőzték egymást otthon: ősszel a kékek nyertek a Stamford Bridge-en 1–0-ra, februárban a vörös ördögök 2–1-re az Old Traffordban. Most semleges pályán küzdenek meg. Így a „Special one-nak” lesz vagy két megnyert Chelsea–MU FA-kupadöntője, vagy legfelejbb egy-egy győzelme és egy veresége is. Nagyon nem mindegy…

FC BAYERN–EINTRACHT FRANKFURT

Légvonalban 930 kilométerre odébb egy másfajta fináléra készülnek. Ott jóval nagyobb a két klub közti különbség. Ha csak kupadöntőkben fejezzük ki: a bajoroknak eddig van 20 kupadöntőjük, ebből 17 győzelemmel zárult, a frankok az eddigi 6 fináléjukból 4-et nyertek meg. Ittis egy edző személye érdekes, illetőleg mindkettőé. A Bayern szakvezetője nagy valószínűség szerint tényleg búcsúmeccsén ül a kispadon. Ugyan a második triplázás nem sikerült Jupp Heynckesnek, a játékoként világ- és Európa-bajnok ősz mester a Schalkével szerzett két UEFA-Intertotó-kupával együtt 13 hazai és nemzetközi trófeát nyert – a Reallal 2-t, a Bayernnel 9-et – , a 14.-kel, a Bayernnel jubileumi tizedikkel minden idők második legeredményesebb német edzőjeként (Ottmar Hitzfeldnek 25 serlege volt) vonulhat nyugalomba.
A másik kispadon Niko Kovac ül, a „németországi Mourinho”. No nem eredményességben érte el a horvát szakember a portugált, csak abban, hogy mindkét kupadöntős együttes mestere volt, illetve lesz. Ő ugyan egyetlen címet sem szerzett a frankfurtiakkal (akik legutóbbi DFB-kupasikerüket Détári „Döme” szabadrúgásgóljával érték el 1987-ben a Bochum elleni fináléban), ám ugyanúgy sikerrel hagyná ott Frankfurtot Berlinben, mint ellenfelének mestere Münchent. Csak míg Heynckest a békés nyugdíjas esztendők várják, Kovacot ki tudja, hány infarktusos év a Säbener Strassén, valamint a bajorok kispadján az Allianz Arenában, valamint Németország, Európa és a nagyvilág jó néhány kisebb-nagyobb stadionjában.

(Sport TV)

Sport2 18:15 Chelsea FC–Manchester United FA-kupadöntő (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1 19:15 FC Bayern München–SG Eintracht Frankfurt DFB-kupadöntő (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Nyilasi Tibor és Várhidi Péter)

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A REAL IS BEFEJEZI

Nem maradnak le a Real-szurkolók csapatuk szezonbeli utolsó LaLiga-mérkőzéséről sem. A királyi gárda Villarrealban, az Estadio Cerámicában lép fel és a 2. hely megszerzésnek minimális lehetősségéért el kell hoznia onnam mondhárom pontot. A legfontosabb inófornávió a béancólk táborából, hogy Cristiano Ronaldo felépült, bevethető. Zidane korábban azt ígérte, hogy csapata legfontosabb játékosa Kijevre „150 százalékos” állapotban lesz, most a meccs előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ”már 120 százalékos állapotban”van. Azért az sokat elárul, pályára küldi-e majd szombat este. Bár CR7 nem az a típus, akit bármiféle második helyek érdekelnének, azért ha már Messi behozhatatlan előnnyel vezet a góllövőlistán, nyilván szívesen megelőzné Suárezt, akivel egyformán 25 találattal áll a góllista második helyén, minthogy kettős Barca-sikerrel érjen véget a 2017–18. évi LaLiga-gólvadászat… Azért megkockáztatjuk: két harmadik hellyel sem lenne boldogtalan, ha egy hét múlva bejönne a harmadik harmadik, azaz csapata másodszor is megvédené Bajnokok Ligája-győzelmét Kijevben…
(Élvonalbeli örökmérlegük: 35 mérkőzés–4 Villarreal-győzelem–10 döntetlen–21 Real-győzelem/ 32–73-as gólkülönbség. Viilarrealban: 17–3–5–9/14–28. A 2016–17. idényben: Madridban 1–1, Villarrealban 2–3, ebben az idényben Madridban 1­–0.)

LALIGA SANTANDER, 38. forduló. Sport2 20:45 Villarreal CF–Real Madrid (kommentátor: Matuz Krisztián)