Alakul(?) a döntő-visszavágó • SportTV

Alakul(?) a döntő-visszavágó

2018. 05. 19. 11:29    
Olvasási idő: 3 perc

Egy lépésre vagyunk attól, hogy megismétlődjék a tavalyi jégkorong-vb döntője az idei tornán is. A címvédő – és egyelőre veretlen – Svédország az Egyesült Államokkal, a tavalyi ezüstérmes Kanada a meglepetéscsapat Svájccal mérkőzik meg a döntőbe jutásért a dániai világbajnokságon.

SVÉDORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK

Eddig a svéd együttes lehengerlően szerepelt a vb-n. Nyolc mérkőzéséből 7-et a normál játékidőben megnyert, egyedül a szlovákokkal nem bírt el 60 perc alatt, de azon a találkozón is beütötte a győztes gólt hosszabbításban. A skandinávok teljes keretéből csupán négy játékos nem NHL-klubban játszik, a többiek mind az észak-amerikai elitligában keresik a kenyerüket. Rikard Grönholm edző tudhat valamit: a jelenlegi 26-os keretből mindössze öt játékos (a védő Lindholm, Ekman-Larsson és Klingberg, valamint a csatár Everberg és Johan Larsson) maradt meg, vagyis a keret 80%-a új. S ezek a fiúk ugyanolyan jó, lehet, hogy még jobb csapatot is alkotnak, mint a tavalyi vb-győztesek! A csapat legfőbb erénye a mesteri védekezés, összesen 11 gólt kapott a 8 mérkőzésen, hárommal kevesebbet, mint a második, már kiestt Finnország. Emellett az elöl összeszorgoskodott 34 gól sem kevés, de ennél az amerikaiak (42), a finnek (40), a kanadaiak (37) és az oroszok (36) is többet lőttek.
Megfordítva: az US Team erőssége viszont a hatékony támadójáték. A kanadai lista első hat helyezettjéből kettő is amerikai: Patrick Kane vezet 19 ponttal (8 gól+11 assziszt), Cam Atlnson pedig a hatodik (11, 7+4). A legjobb svéd, Rikard Rakell az 5., 13 ponttal (6+7), de két 9 pontosuk is van, a perzsa-finn házasságból származó, de már svédországi születésű Mika Zibanejad (4+5) és Mattias Janmark.
A kapushatékonyságot tekintve mond az egy meccsre vetített kapottgólátlagban (1.20), mind a védési hatékonyságban (94.34%) a svédek első számú kapuvédője, Anders Nilsson megelőzi az amerikaiak eddig egy meccs kivételével mindig védő hálóőrét, Keith Kinkaidet (2.18, 92.39).
Persze, a pályán nem statisztikai adatok hokiznak, hanem hús-vér játékosok. S persze a meglepetés sem zárható ki, lásd a svájciak elődöntőjét. Akárhogy is: az amik döntőbe jutása – legutóbb 1960-ban volt példa rá, a Squaw Valley-i olimpián, amely akkor vb-nek is számított – mégsem lenne akkora szenzáció, mint a helvétek elődöntője. (Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, itt a papírforma, „amott” a svájci csoda folytatása svéd-svájci finálét eredményezne, amely párosítás nem is volt olyan régen: 2013-ban ez a két együttes vívta a svéd-finn közös rendezésű vb d9ntőjét, a három koronások 5–1-es győzelmével.)

KANADA–SVÁJC

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A kanadaiak önmagukhoz mérten gyengécske csoportkör – nagy zakó a finnektől, hosszabbításos vereség a csehektől – epikus, nagy negyeddöntőben, szenzációs meccsen ötötték ki az oroszokat a hoki vb-k legnagyobb klasszikusán. Ellenfeleik, a svájciak a torna ügyeletes meglepetéscsapatát alkotják, Úgy látszik, az idei második nagy tornán is óriássá nő egy „kiscspatoat”. Az olimpián a németek jutottak el a döntőig, itt – az ötkarikásnál erősebb tornán, már ami a játékosanyagot illeti – a helvétek állnak ehhez csak egy lépésnyire. Legutóbb, amikor mindkét csapat érmes lett, az 1951-es vb-n még körmérkőzéses tornát játszottak, és a juharlevelesek 5–1-re nyertek, s lettek arany- , a svájciak bronzérmesek. Ez a párosítás aranyról is döntött egyszer, még régebben: 83 éve, 1935-ben a négyes döntő utolsó körében ugyancsak a kanadaiak győztek 4–2-re is, így övék lett az arany, a fehér kereszteseké az ezüst.
Zökkenjünk vissza a jelenbe! Bármennyire is a játék tanítómesterei nyújtottak kevesebbet eddig a tornán, a história alapján (26 vb-cím a 0-val szemben) Kanada a favorit. Ha nyer, megismétlődhet a tavalyi döntő – persze más csapatokkal – , ha a svájciak, megismétlődhet az öt évvel ezelőtti finálé, még másabb csapatokkal – persze csak svéd győzelem esetén a másik ágon. Ha meg az USA nyer „fent”, következhet egy világpremier: a hokihistória első Egyesült Államok–Kanada vagy Egyesült Államok–Svájc döntője. (A két észak-amerikai szomszéd korábban 7 alkalommal végzett az első és a második helyen egy vb-n, de valamennyi alkalommal körmérkőzéses döntőt rendeztek.).
Ez a találkozó a nagy mérkőzéstorlódás miatt (két nagy foci kupadöntőt is közvetítünk), csak 75 perces csúsztatással kerül a Sport1 programjába.

(Sport TV)

Jégkorong-vb, elődöntő. Sport1 15:15 Svédország–Egyesült Államok (kommentátor: Gyulai Miklós: szakkommentátor: Horváth András); Sport1 20:30 Kanada–Svájc (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor)