Lesz-e francia házidöntő? • SportTV

Lesz-e francia házidöntő?

2018. 05. 26. 03:29    
Olvasási idő: 2 perc

Hazai csapat nélkül is nagy közönség- és médiaérdeklődés mellett rendezik meg a már sorban a 8. férfi kézilabda BL négyes döntőt Kölnben, a LANXESS Arenában.

NANTES–PARIS-SG

Abból a tényből, hogy a négyes döntőig három francia csapat is elverekedte magát, következett, hogy legalább két színfrancia párosítású meccs is lesz a minitornán: az egyik elődöntő és az egyik helyosztó. Talán nem véletlen, hogy ez a három együttes áll a honi bajnokság a Lidl Star League első három helyén is, egy fordulóval a befejezés előtt. (A PSG és a Montpellier pontazonossággal vezet, egy gól különbség van köztük, a Nantes pedig már biztos 3., előre és hátra sem mozdulhat.)
A színfrancia elődöntőt tehát a 3. és az 1. játssza, utóbbi játékereje és múltja, mi több, idei BL-teljesítménye alapján is esélyesebbnek látszik. Tavaly első számú favoritként a végküzdelembe is eljutott, de drámai küzdelemben alulmaradt a Vardarral szemben. Ebben a kiírásban megnyerte csoportját, ezért erőnyerő volt a nyolcaddöntőben, a negyeddöntőt akadályát pedig kettős győzelemmel vette a tavalyelőtti bajnok Kielcével szemben.
A Nantes a másik csoportban remekelt, csupán egy ponttal a Vardar mögött, a Barcelonával azonos pontszámmal lett 3., majd a fehérorosz Meskovot és a dán Skjernt azonos „stratégiával” verte i: az első meccsen jelentős előnyt szerzett, a másodikon döntetlennel tartotta meg a különbséget. (A dánokat speciel idegenben verte meg 6 góllal, abban a csarnokban, amelyben a Veszprém egy körrel korábban héttel kapott ki…)
A favorit tehát inkább a világklasszis támadókkal felálló PSG (három játékosát, Uwe Gensheimert, Sander Sagosent és Nikola Karabaticot is beválasztotta az év All Star-csapatába az EHF) PSG, fura lenne, ha éppen egy honfitárs klub ütné el a párizsaiakat az évek óta vágyott legnagyobb siker lehetőségétől.

VARDAR–MONTPELLIER

A Vardar éppen ugyanabban a helyzetben van, mint két hete Budapesten a klub női csapata: az együttes ebben az összetételben utolsó két mérkőzését játssza együtt. A működés anyagi hátterét eddig biztosító Szergej Szamszonyenko orosz tulajdonos felhagy a csapat támogatásával, gyakorlatilag szélnek eresztve a nemzetközi sztárseregletet. A nők az újabb döntőbe jutással búcsúztak, a macedün szurkolók most szeretnék, ha a férfiak is kopíroznák 2017-et, azaz a többség kétszeres BL-győztesként igazolna bárhová. A gárda megnyerte csoportját – ugyanúgy két vereslggel, mint a PSG az övét – , erőnyerő volt a 05 között, maj a legszorosabb begyeddöntőben búcsőztatta a Kielt – azonos pontszám, idegenbeli egygólos győzelem, hazai egygólos vereség, de az idegenben szerzett gólok magasabb száma mellettük szólt.
A Muntpellier saját példájával bizonyította, hogy jó ötlet a C- és a D-csoport versenyeztetése és az elsőre talán túl cizellált lebonyolítási rendszer. A C-jeű hatos nyerteseként előbb a nyolcaddöntőben az egyik csúcsfavorit Barcelonát verte ki összesítésben egy góllal, majd a negyeddöntőben a Flensburgot verte ki, a németországi remi után otthon 8 góllal lelépve a német remények utolsó hordozóját. Kérdés, a bajnokságban a PSG-vel egyenlő eredményeséget produkáló déftancia együttes képes lesz-e megállítani a szárnyaló címvédőt.

(Sport TV)

Férfi kézilabda VELUX BL, négyes döntő, elődöntő. Sport1 14:45 HBC Nantes–Peris St.-Germain Handball (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Juhász István); Sport1 17:30 RK Vardar Szkopje–Montpellier Handball (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Juhász István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Borsos Attila)