Legutóbbi frissítés 2018. május 28. 08:11
Egyéb

Levélben ajánlom! bezár

Kilenc év után a Saint-Denis-ben

Fotó: GETTYIMAGES

Fél év híján kilenc esztendővel azután visszatér az ír labdarúgó-válogatott a St.-Denis Stadionba, ahol a modern kori futballhistória egyik legnagyobb igazságtalanságát elszenvedte.


2009 novemberében a vb-pótselejtezőn az írek a dublini 0–1 után a St.-Denisben meglepő 1–0-val zárták a 90 percet. Majd a hosszabbítás 13. percében Malouda szabadrúgása után Henry nyilvánvalóan kézzel tette maga elé a labdát, majd középre kanalazta és Gallas a kapuba sodorta. Martin Hansson svéd játékvezető némi tanakodás után megadta a gólt, ezzel az íreket valamint saját magát és bírói csapatát is „kiütötte” a dél-afrikai vb-ről. Az egész futballvilág háborgott, de a FIFA bírói hibát látott, műhibát azonban nem, így a francia válogatott utazhatott „leégni” a vb-re...
Azóta rendeztek már ír-francia meccset Gallhonban, méghozzá tétért. Tavalyelőtt az EB-nyolcaddöntőben Lyonban ugyan Brady korai 11-esével a zöld szigetiek szereztek vezetést, de az ihletett formában játszó Griezmann duplájával a hazaiak fordítani tudtak.
Most ismét St.-Denis lesz a színhely, a franciák kijutottak a vb-re, az írek lecsúsztak róla. Deschampsék csoportjában ott a dán válogatott, amelyhez sok tekintetben hasonló futballt játszik Martin O’Neill együttese, amely így a „dublőr” szerepét játssza. No meg nemes bosszút is állna a közel egy évtizedes sérelemért is...
Az akkori ír csapatból öten – Duffy, Coleman, Hendrick, McClane és Long is tagjai a jelenlegi keretnek, amelyet továbbra is O’Neill gardíroz. 
Az úgyszintén hivatalban lévő Didier Deschamps (képünkön) teljes vb-keretével készül erre a meccsre, majd az Olaszország és az USA elleni felkészülési találkozókra (mindkettőt közvetíteni fogjuk a Sport TV-n), s persze a nagy tornára, amelyen az ausztrálok ellen június 16-án Kazanyban kezdi meg szereplését.
Az irek keretéből az utolsó pillanatokban kiesett Hendrick, O’Dowda helyettesítheti a meccsen. A franciák közül Dimitri Payet bajlódik sérüléssel, őt marseille-i csapattársa, Florian Thauvin pótolhatja, ha Deschamps mindenképpen ragaszkodik még a tesztmeccseken is a 23-as teljes keret maximális feltöltéséhez.

(Sport TV)


Sport2  21:00  Franciaország–Írország felkészülési mérkőzés (kommentátor: Farkas Norbert)


Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!