Angol főpróba a vb előtt • SportTV

Angol főpróba a vb előtt

2018. 06. 07. 09:04    
Olvasási idő: 2 perc

Anglia – futballban is – erősen hagyománykövető ország. A világbajnoki felkészülésben is a hagyományos utat járja…

A konvenció, hogy a nagy világtornára készülő csapatok leendő csoportellenfeleikhez hasonló stílusú együttesekkel mérkőznek a felkészülési időszakban. Angéia csoportjában – a G jelűben egy erős európai rivális (Belgium), egy afrikai (Tunézia) és egy közép-amerikai (Panama) gárda található. Ennek megfelelően a márciusi etapban két erős ellenfelet választott Gareth Southgate kapitány és az angol szövetség: a hollandiai 1–0 és a Wembley-beli 1–1 az olaszokkal (két, a vb-ről lemaradó erős európai együttessel) nem tűnt rossz teszteredménynek (különösen, hogy az olaszok percekkel a vége előtt egyenlítettek csak, vitatható 11-esből).
Most, a közvetlen felkészülési fázis hajrájában érkezett el az Európán kívüli riválisok elleni megméretés. A múlt szombaton Nigériát sikerült 2–­1-re legyűrni, de a mutatott játék, főként a második félidőben nem tűnt túl meggyőzőnek. Az utolsó főpróba most a Panamát „modellező” Costa Rica, azaz egy másik vb-résztvevő ellen következik.
A sajtó kíméletes volt a csapattal, pedig lehetett volna durvább is. Végül is mindenki tudja, itt és most még nem a végeredmény a fontos.
Amint tudják ezt a másik oldalon is, igaz, az ő eredményeik sem megvetendőek. Bár az együttes a tavalyi évet Budapesten vereséggel fejezte be (igaz, inkább a B, mint az A-csapattal…), az idei felkészülési találkozókon még veretlen, csakúgy mint házigazdája. Márciusban a Hampden Parkban 1–0-ra legyőzte Skóciát, semleges pályán, Nizzában 1–1-t játszott Tunéziával, majd a múlt héten, otthon, San Josében simán megverte Észak-Írországot (3–0).
Azaz a brit ellenfelekkel szemben elég jól muzsikálnak a „ticók”. Ráadásul a két válogatott eddigi egyetlen egymás elleni eredménye is élénken ál a szurkolók emlékezetében. Az előző vb-n, Belo Horizontében, a csoportkör utolsó fordulójában gól nélkül végeztek. Ez az eredmény akkor a piros-kékek veretlen csoportelsőségét, az oroszlánosoknak meg a nyeretlenül, csoportutolsóként hazakullogást jelentette.
S ez az az eredmény, amelyet most, egy torna előtti utolsó tesztmeccsen a legkevésbé szeretnénk látni… Szuper játékra ilyenkor már aligha számíthatunk, akkor legalább legyenek gólok. Ha lehet, minél több!

(Sport TV)

Sport1 20:45 Anglia–Costa Rica felkészülési mérkőzés (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: László Csaba, Várhidi Péter )