A világbajnok önbizalombombája • SportTV

A világbajnok önbizalombombája

2018. 06. 08. 08:32    
Olvasási idő: 2 perc

A világbajnok Nationalelf – mint az esetek többségében korábban – most is olyan ellenfelet fogad egy nagy torna előtti felkészülés hajrájában, amely ellen vélhetőleg jelentős különbségű győzelmet aratva kellő önbizalommal vághat neki az aktuális eseménynek

Liechtenstein, Luxemburg, Málta – ilyen játékerejű ellenfelekkel szokott a német válogatott megmérkőzni egy aktuális világ- vagy kontinenstorna előtt. Most Szaúd-Arábiának szánták ezt a szerepet, amely maga is vb-résztvevő. Azaz a világrangsor vezetője a liista jelenlegi 67. helyezettjét fogadja a leverkuseni BayArenában. (A szaúdiaknál csak a rendező oroszok állnak hátrébb a világranglistán a maguk 70. helyével.)
Ani azt illeti, rá is fér a vb-címvédőre a biztos győzelem. A két legutóbbi mérkőzését ugyanis elveszítette Joachim Löw együttese, ez legutóbb hat esztendeje fordult elő a német nemzeti 11-gyel. Akkor a varsói 1–2-es olaszok elleni Eb-elődöntőt Frankfurtban egy argentinok elleni 1–3 követte. Most pedig a márciusi brazilok elleni 0–1 után Klagenfurtban 2–1-re kapott ki a csapat az osztrákoktól. Noha mindenki tudja, a felkészülési mérkőzések eredménye sokadlagos, a német futballközeg azért nehezen fogad el egy ilyen dupla vereséget. Főként, mert a szomszéd osztrákoktól 31 év után most kapott ki először a gárda, ráadásul a máskor oly stabil védelmen nem is egyszer jelentős rések tátongtak. Azaz hiába szeretné a kapitány azt hinni, minden posztra egyenrangú játékosai vannak, az nyilvánvalóvá vált, hogy a Süle, Tah középső védőkettős még csak egy napon sem emlegethető a Boateng, Hummels duóval. A szaúdiak ellen persze aligha a védelem szilárdsága lehet a kérdés, sokkal inkább az, hány gólra képes támadásban az együttes.
A szaúdiak ellen eddig két fellépése volt a Nationalelfnek. 1998 februárjában Rijádban 3–0-ra nyert felkészülési meccsen, a 2002-es vb-n Szapporóban pedig 8–0-ra söpörte el az arab együttest azon a legendás mérkőzésen, amelyen Miroslav Klose fejesből mesterhármast ért el. Most alighanem a 8 gól felével, négy találattal is elégedett lenne a sikerkapitány, aki eddig valamennyi nagy tornáján éremig vezette el együttesét (egy-egy arany és ezüst, három bronz). Ő és egész Németország úgy gondolja, most sem adhatja alább. Az ehhez vezető út előtt azért jól jönne a „szokásos önbizalombomba”.

(Sport TV)

Sport1 19:30 Németország–Szaúd-Arábia vb-felkészülési mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor)