Hogyan tovább, LeBron James? • SportTV

Hogyan tovább, LeBron James?

2018. 06. 10. 16:04    
Olvasási idő: 5 perc

Épphogy véget ért a 2017-18-as szezon, mindenki a földkerekség jelenlegi legjobb kosarasának harmadik döntésére vár. Azt találgatják, marad-e Clevelandben, távozik-e, illetve ha távozik, milyen módon. Felidézzük a korábbi döntéseit, és megnézzük, milyen opciók állnak előtte.

LeBron James lejátszotta a 15. NBA-szezonját. A 33 éves szupersztár töltötte magasan a legtöbb időt a parketten, egy meccset sem hagyott ki, az alapszakaszt és a rájátszást egybevetve összesen 103 meccset játszott, az alapszakaszban 36,9, a rájátszásban 42 perc jutott neki meccsenként. Ez egyszerre Vasember-, Terminátor- és Hulk-teljesítőképesség. Nem csoda, hogy a clevelandi közönség hatalmas vastapssal köszönte meg neki a szezonbeli teljesítményét:

Valójában nem csak ezt, hanem a két részletben itt töltött eddigi 11 szezont köszönték meg (2003-2010, 2014-?). Ő az a játékos, aki feltette a világ kosárlabda, sőt, talán teljes sporttérképére Clevelandet. Most tegye a szívére a kezét minden kosárszurkoló! Dávid Kornél clevelandi szerepvállalása és LeBron James 2003-as odaigazolása előtt Mark Price, Brad Daugherty, Terrell Brandon, Tyrone Hill és Shawn Kemp itteni teljesítménye csak üde színfoltja volt a ligának, semmi több. A Cavaliers legemlékezetesebb megmozdulása pedig Craig Ehlo labdát végig simogató védekező keze Michael Jordannel szemben. Na ugye!

Szóval, 2003-ban mindenki tudta, hogy LeBron James lesz a draft első választottja, és úgy alakult, hogy az akroni (Clevelandtől pár mérföld csak Akron) fiút draftolhatja hazai csapata, a Cleveland Cavaliers. Így is tett, és James hét év alatt elvezette az NBA-döntőig a csapatot, 2 MVP-címet szerzett, és mindenki tudja, hogy ő lett a világ legjobbja. Aztán 2010-ben ledöntötte azt a szobrát, amit Clevelandben még nem állítottak fel, de már mindenki tudta, fel lesz építve. Jött a The Decision, és élő adásban bejelentette, a tehetségét South Beachre költözteti, hogy a Miami Heat játékosa legyen. Clevelandben barátból ellenség lett, a tulajdonos, Dan Gilbert is nyílt levélben támadta azzal, hogy áruló. Bár érzésünk szerint fordítva ültek a lovon, mert nem a Cavaliers tette naggyá LeBront, hanem LeBron a Cavalierst, de ez legyen a mi bajunk.

Négy szezon, négy NBA-döntő, két bajnoki cím, két alapszakasz- és két döntő MVP-díj lett az eredménye az igazolásnak. Miamiban kezdődött el az a máig tartó sorozat, hogy LeBron James NBA-döntőt játszik. 2014-ben a Heat kikapott a Spurstől a döntőben, és LeBron James második döntése következett. Most szerényebb volt, a Sports Illustrated hasábjain jelentette be „Hazatérek” című írásában, hogy újra a Cavaliers játékosa lesz. Úgy tűnik, nincs olyan ellentét a profi sportban, amit nem lehet megoldani. Cleveland, Dan Gilbert, a Cavaliers, a szurkolók és mindenki ünnepelt. Előkerültek azok a mezek, amiket négy éve elfelejtettek elégetni ?

Az elmúlt négy évben négy döntőbe vezette be a Cavalierst, és 2016-ban bajnoki címet szerzett Clevelandnek, 1964 óta először ünnepelhetett a város major sportban szerzett bajnoki címet. LeBron James semmivel sem tartozik már a csapatnak, a városnak, senkinek. Pont a legutóbbi szezon mutatta meg, hogy szívét-lelkét kiteszi a pályára a csapatért, még akkor is, ha a mellette tevékenykedő játékosanyag nem tud vele egy szinten játszani. A döntőben 4-0-ra kikapott a csapat, lezárult az idény, most lehet gondolkodni, és június végéig meg kell hozni a következő decisiont. Egy dolog biztos, szerintünk LeBron James 2010-ben nem aznap reggel döntötte el, hogy a Miami Heat játékosa lesz, még ha az interjúban ezt is mondta.
Az ESPN már egy kisv ideót készített is, mi lehet a következő állomáshely (ők 4 opciót emelnek ki), de mielőtt ezeket sorra vennénk, azt is meg kell írni, hogy LeBron Jamesnek játékosopciója van 2018-19-re, így ha akarja,
– lehívja szerződésének ezt az évét, és maradhat Clevelandben még egy évet, és 2019-re halasztja a döntést
– nem hívja le, új szerződést köt a Cavaliersszel, és marad;
– nem hívja le, új szerződést köt a Cavaliersszel, és elcserélteti magát;
– nem hívja le, szabadügynök lesz, és oda megy, ahova akar, vagy ahol meg tudják fizetni.

I’m staying home
Valójában nagyon nehéz elképzelni, hogy önszántából másodszor is elhagyja a Cavalierst, de az NBA-ben bármi megtörténhet. Többször elmondta már korábban, hogy itt akarja befejezni a pályafutását, imádják, itt örökké ő lesz a király, de a 2017-18-as szezon nagyon nem úgy alakult, ahogyan szerette volna. Vagy ő félemlítette meg a keret többi tagját, vagy mindenki elfelejtett olyan szinten kosarazni, ahogy egyébként tud. Nem fiatalodik azért ő sem, még ha úgy tűnik, öregedni nem öregszik, de nem fogja tudni mindig egyedül hozni az eredményeket. Egyébként ezer szállal kötődik a csapathoz, a városhoz, és ahogyan elmondta, a családját sem hagyhatja figyelmen kívül. Jó lenne tudni, valójában milyen is a viszonya a tulajjal, Dan Gilberttel. Egyébként, ha számítana a pénz, a legmagasabb fizetést jelenlegi klubjától kaphatja.
És innentől minden csak már létező spekuláció. Őket emlegetik legtöbbször.

Houston Rockets

Chris Paul győzködi, de nagyon erős volna, ha Chris Paul és James Harden mellé LeBron James is csatlakozna a csapathoz. Ez a Houston 4-3-ra kapott csak ki a Warriorstól a nyugati döntőben, Harden lesz az MVP (higgye el mindenki nekünk!), a szavazáson James lesz második, és Paul is még mindig nagyon jó. Ez a hármas erősebbnek tűnik, mint az a hármas, amelyik a Miami Heatben játszott 2010 és 2014 között. Nagyon nehéz elképzelni, hogy ez a három, a labdával remek barátságban lévő játékos kompromisszumot tud kötni abban, ki hozza fel a labdát, és ki legyen az első opció. Komoly tranzakciókkal és rengeteg lemondással egyébként összejöhet ez a deal a Rockets számára.

Los Angeles Lakers

Hajjaj, pletykálják, hogy Paul George-dzsal összeállhatnának a Lakersnél egy szupercsapatba. Jamesre vagy George-ra simán van pénze a Lakersnek, mert rengeteg helye van a fizetési sapka alatt, kettejükre egyszerre már trükkösebben, vagy le kellene mondani mondjuk Julius Randle-ről, vagy a két játékosnak kellene kicsit engednie a fizetési igényeiből. Ez egy picit olyan lenne, mint a Miami Heatbe való szerződés. Csak a siker van szem előtt, illetve az, hogy Jamesnek komoly érdekeltségei vannak különböző, a showbizniszben érintett cégekben. Kobe Bryant is szeretné, ha a két klasszis aranysárga-lilába költözne. Itt valójában nagyon sok a kérdőjel.

Philadelphia 76ers

A Boston Celticsben és a Philadelphia 76ersben van a legtöbb potenciál az egész NBA-ben. A Phillyben James által is saját örökösének tartott Ben Simmons és Joel Embiid a húszas évei elején jár, alapvetően mindketten MVP-kaliberűek, és már az idei szezonban is jók voltak. Jamest mentorként foglalkoztathatnák. De hogy ebben a szerepben hogyan működne, azt nem tudjuk. Kyrie Irving is ki akart lépni az árnyékból egy idő után, és nem tudjuk, James belemenne-e abba, hogy picit visszafogja magát, és hagyja a többieket játszani. Azért a Phillynek is le kellene mondania egy-két jó játékosról, hogy legyen pénze Jamesre.

A következő opciókról is beszélnek, de nagyon nehezen képzeljük el, és még nehezebben működhetne üzletileg:
– Boston Celtics: Kyrie, mit szólsz ehhez?;
– Golden State Warriors: állítólag megfontolná, de nagyon szemét dolog lenne a világgal szemben;
– Los Angeles Clippers: mert nagyon szeretnék őt;
– Miami Heat: mert játszott már itt, és ismeri a helyet;
– Milwaukee Bucks: Giannis is szeretne vele játszani;
– New York Knicks: Enes Kanter nagyon szeretné, még ha a menedzsment nem is;
– San Antonio Spurs: mert tisztelik egymással Gregg Popovich-csal.

LeBron James fontos hetek előtt áll, és kíváncsian várjuk, hogyan dönt majd. Mindenesetre az idei játéka után kalapemelést érdemel. Zseniális volt, hatalmas élmény volt őt látni! Nehéz elképzelni, hogy nem egy olyan csapatban szeretne játszani, ahol rögtön bajnokesélyes lesz, de róla azt is nehezen képzeljük el, hogy nem szeretne egyértelmű vezér lenni csapatában.
A realitás talaján maradva szerintünk Jamesnek maradnia kellene, vagy ha menni szeretne, a Lakers lenne számára a megfelelő választás.

(Szabó Máté)