Telefonálj, Kawhi! • SportTV

Telefonálj, Kawhi!

2018. 06. 18. 17:05    
Olvasási idő: 4 perc

LeBron Jamesről és Kawhi Leonardról szól majd ez a nyár, amíg nem öntenek tiszta vizet a pohárba döntéseikkel kapcsolatban. Úgy gondoljuk, ha Leonard pár telefont megeresztene, akkor vagy meggondolná magát, és nem akarna elmenni San Antonióból, vagy tudná úgy kezelni a helyzetet, hogy ne nézzen rá mindenki rossz szemmel. Velük kellene beszélnie, nagyjából ilyen sorrendben.

A hírek arról szólnak, hogy Kawhi Leonard csalódott a San Antonio Spursben, és cserét kért a csapattól szerződése utolsó éve előtt. Erről itt írtunk már.
Kawhi Leonard 2011 óta a Spurs játékosa, az alapszakasz MVP-díjat leszámítva mindent megnyert már, volt bajnok (2014), döntő MVP (2014), az Év védője (2015, 2016), All-Star (2016, 2017), All-NBA (2016, 2017), All-Defensive csapattag (2014, 2015, 2016, 2017), illetve MVP-szavazáson kétszer dobogós is (2016-ban volt második, 2017-ben harmadik). Ő nem úgy került a ligába újoncként, amikor 15. pick-ként kiválasztották a drafton, mint azok, akikről előre tudni lehetett, hogy sztár lesz. Ő kemény melóval, edzői támogatással, továbbá remek, segítőkész csapattársakkal jutott a csúcsra, mert a csúcson volt 2017-ben, ez nem vitás. Ő a legjobb játékos a csapatban, és távozhatna emelt fővel is, ha őszinte lenne, ha jól kommunikálna, mert letett annyit az asztalra, hogy kimondhassuk, egyébként nem tartozik semmivel senkinek, főleg, ha csalódott.
A San Antonio Spurs az a franchise, amiről nehezen tudjuk elképzelni, hogy nem tartja szem előtt egy játékosa érdekeit. De talán nem a megfelelő helyről kér tanácsot, talán valakik azt suttogják neki, egy csillogó metropolisban minden jobb lenne, többet profitálhatna. És talán nem azt mondják neki, hogy testvérem, szeptembertől májusig (júniusig) kb. tök mindegy hol játszol, mert folyamatosan be van táblázva az életed, nyáron meg ott vagy, ahol akarsz. Nem muszáj lecserélned a 97-es Chevydet, hiszen azért is szeretnek téged az emberek, mert nem csillogsz, hanem önmagad vagy.

Mi azt gondoljuk, pár telefon segíthetne neki meghozni a megfelelő döntést, és jól kommunikálni azt. Szerintünk őket kellene megcsörgetnie.

1. Tim Duncan

Ez a telefonhívás lenne a legnehezebb, mert ha ő nem tudná meggyőzni, akkor senki. A franchise történetének legjobb (2 alapszakasz-, 3 döntő MVP-díj) és legeredményesebb (5 bajnoki cím) kosarasa híresen jó viszonyt ápol Popovich mesterrel, de neki is volt olyan időszaka az életében, amikor közel állt a távozáshoz. 2000-ben majdnem az Orlando Magichez szerződött, hogy összeálljon a liga első szupertriója vele, Tracy McGradyvel és Grant Hill-lel. De nem tette, maradt a Spursnél, ahol olyan csapattársai lettek többek között, mint Parker, Ginobili vagy épp Leonard és 19, a Spursnél töltött szezon után vonult vissza. Elég hatásos, ha azt mondja, érdemes lenne maradni, vagy ha azt tanácsolja, menjen, lásson világot, picit ő is bánja, hogy kihagyta az orlandói lehetőséget. 40 évesen vonult vissza, és utolsó szezonjáig értékes tagja volt a csapatnak, bírta a teste, nem harcolták le.

2. Manu Ginobili

16. szezonjában, csaknem 41 évesen szántotta fel a parkettet, hogy a San Antonio Spurs sikeréért harcoljon. Azért is többet kellett magára vállalnia, mert Leonard összesen 9 meccsen volt bevethető. Miért nem hagyta még abba? Abba fogja most nyáron? Miért szeret a Spursben játszani, és tényleg van fiatalítószérum a klubházban? Ez a szérum csak itt van? Sohasem akart eligazolni? Amúgy mi is meghallgatnánk, miket válaszolna az argentin zseni.

3. Tony Parker

Keveset beszélnek róla, de neki sincs még szerződése a 2018-19-es szezonra… Csak úgy mondjuk, mert a Leonard-ügy miatt erről kevesebb szó esik. Pedig idén 15,5 milliót kapott, nem tudjuk, a folytatásban mennyire számíthat, ha marad, és mennyire, ha máshova igazolna. Sérülten kezdte a 17. szezonját, akárcsak Kawhi Leonard, de visszatért, és 35 évesen azt is vállalta, hogy cserejátékos legyen abban a csapatban, ahol egész NBA-s pályafutását töltötte, és eddig mindig kezdőirányító volt. Mert Gregg Popovich azt mondta, és mert a csapatnak arra volt szüksége. Pedig az ő esetében is volt róla szó a korábbi években, hogy elcserélik, volt neki egy ügye Brent Barryvel és a kedves feleségével – de ez nem erre a weboldalra való tartalom. Mindegy is, maradt, és azóta is nyert még egy bajnoki címet. Ha most is marad (kevesebb pénzért), akkor talán tudna Kawhinak érveket mondani arra, miért jó Spurs-játékosnak lenni. Mégiscsak ő az egyetlen játékos a jelenlegi keretben, akinek Leonard mellett van döntő MVP-díja a nappaliban.

4. LaMarcus Aldridge

All-Star csapattársaid közül tudod, ki nem volt megelégedve a Spursszel egy évvel ezelőtt? LaMarcus Aldridge. És mi lett a vége? Megbeszélte a dolgokat Pop mesterrel, és rájöttek a megoldásra, a magasember maradt Texasban, és Leonard nélkül a hátán vitte a csapatot. Kérdezd meg tőle, mi változott, és hogyan győzték meg a maradásról!

5. Pau Gasol

Los Angelesbe akarsz menni, Kawhi? Hát ott van a csapatban Pau Gasol, aki 7 évig játszott LA-ben, és pontosan el fogja tudni mondani neked ennek minden pozitívumát és negatívumát. Kérdezz rá nála, hogy ne csak a csillogást lásd Hollywoodból, de be tudj pillantani a szürke hétköznapokba is.

6. Gregg Popovich

Ha ők öten nem tudtak olyan indokot mondani, ami elég meggyőző volt, fordulj bizalommal a mesterhez, aki sokkal többet látott már az NBA-ből, mint te magad, sztárok sorát nevelte ki, kezelte, és mindig talált megoldást mindenkivel. Tudjuk, nagyon jó volt köztetek a viszony, és azért valljuk be, saját magadon kívül neki köszönheted még, hogy az NBA egyik legfényesebb csillaga vagy. Beszéljetek, és dönts ezután. Ami nem megy, azt nem kell erőltetni, úgyhogy ha ez nem jön össze, válts, de ha meg tudjátok beszélni a dolgokat, miért váltanál?

7. A) Egy megbízható újságíró vagy PR-es

Ha ez a pár beszélgetés elmúlt, és továbbra sem szeretnél a San Antonio Spurs játékosa lenni, keress fel egy újságírót, aki egy tekintélyes lapnál ír, és mondd el a te véleményedet, vagy egy jó PR-essel fogalmazzátok meg egy jó közleményben, miért döntöttél így. Sajnos most minden szurkoló szemében Te vagy az, aki elárulja a franchise-t, aki nem tett meg mindent azért, hogy visszatérjen és segítse a csapatot, és aki zsarolta a liga talán legfeddhetetlenebb franchise-át. És miért spekulálhatnak? Hát mert semmit nem tudnak róla, hogy mi van a háttérben. Mert ha valóban elrontottak valamit a sérüléseddel kapcsolatban, el kell mondanod, hiszen akkor érthető, ha bizalmadat vesztetted. Nem kell a sárba tiporni senkit, de a saját érdekedben el kell mondani, mi is az igazi probléma. Neked is az egészséged a legfontosabb, és abból minden embernek egyet osztottak, így neked is. Ha pedig tényleg nagyvárosba vágysz, az is érthető, de akkor mondd ezt ki, lépj tovább, legyél ott is szupersztár. Összességében nem tartozol senkinek semmivel, a parketten bizonyítottál hat (7) éven át, és ha van ésszerű érved, először haragudni fognak, nehezen emésztik majd meg, majd idővel megbocsátanak, mert amit letettél az asztalra a klubodért, azt sohasem veszi el tőled és tőlük sem senki.

7. B) Egy megbízható újságíró vagy PR-es

Milyen egyszerű volna megíratni ugyanazzal, akiről az előző bekezdésben írtunk, hogy „Maradok, minden kacsa volt, amit rólam olvastatok. Én a San Antonio Spurs játékosa voltam, vagyok és leszek.” Ebben az esetben mindenki elfelejti ezt a mizériát.

Azért őket választottuk, mert ezek az arcok nem fognak neked könyörögni, és nem is kérnénk erre őket, viszont nagyon jól tudnak érvelni pró és kontra, sokat látott harcosok, akik letettek már annyit az asztalra, hogy felnézz rájuk. Patty Millst és Danny Greent is megkérdezhetnéd, ők azok, akik még együtt játszanak veled újonc korod óta, de szerintünk elfogultak. Mills szekrénye a tiéd mellett van, Danny Green szerint pedig maradsz.
Nos, Kawhi! Tárcsázol?

(Sport TV)