Parker távozik San Antonióból ☹ • SportTV

Parker távozik San Antonióból ☹

2018. 07. 08. 19:44    
Olvasási idő: 2 perc

A szomorkás fej csak azért van a címben, mert mindig rossz olyan hírekkel szembesülni, hogy egy klubikon elhagyja eddigi egyetlen NBA-s klubját, de Tony Parker épp ezt teszi. 17 év után, 36 évesen int búcsút a San Antonio Spursnek.

Nem mondjuk, hogy nem lehetett rá számítani, de akkor is mindig megrázza az embert, ha az NBA aktív játokosai közül a második legtöbb ideje egy klubnál szereplő sztár nem hosszabbít, hanem máshova teszi át székhelyét. Tony Parker a 2018-19-es szezontól a Charlotte Hornets játékosa, szabadügynökként két évre írt alá.

Tony Parker 17 szezont töltött San Antonióban, a liga jelenlegi mezőnyéből ennél csak Dirk Nowitzki játszott többet a Dallas Mavericksben (20 évet). 16 szezonon át volt a San Antonio Spurs kezdő irányítója, hatszor szerepelt All-Star-gálán, négyszer került be valamelyik All-NBA-csapatba, és 2007-ben a döntő legértékesebb játékosának választották. A 2000-es évek egyik legjobb irányítója volt a ligában, aki többek között gyorsaságával és komoly betöréseivel szerzett nagy nevet magának.

Az idei playoffban Manu Ginobilivel az NBA történetének legtöbb rájátszásgyőzelmét szerző párosa lett (132 győzelemmel), de hozzá kell tenni, hogy a lista eleje elég belterjes, mert Tim Duncan és Tony Parker a második (131), illetve Tim Duncan és Manu Ginobili a harmadik (126), őket Kobe Bryant és Derek Fisher követi (123), és a lista ötödik helyén szerepel csak a Michael Jordan, Scottie Pippen duó.
A 2017-18-as szezont sérülten kezdte, és pályafutása során először csereként számított rá Gregg Popovich. Azt tudni lehetett, hogy vaskos szerződése a nyáron lejár, és a Spursnek el kell gondolkoznia, hogyan tovább. Van ugye a Kawhi Leonard-szituáció, aminek állítólag fontos láncszeme Tony Parker is, aki egyszer azt találta mondani, hogy sérülése súlyosabb volt, mint Leonardé, ám ő mégis játszik. Szóval az is lehet, hogy bár állítólag a Spurs ajánlatott tett Parkernek, csak ő ezt nem fogadta el, előfordulhat az, hogy a klubházban nem szomorkodnak annyira, mert talán Leonard békítésében ennek is szerepe lehet (ez utóbbi csak méretes spekuláció, de ki tudja). Mindenesetre a korábbi listánkról így Parkert lehúznánk, őt már ne hívja fel Leonard.
Mindenesetre a Hornetsben lesznek ismerősök, honfitársa, Nicolas Batum már üdvözölte is twitteren új csapattársát, akinek állítólag fontos szerepe lesz Kemba Walker mögött. Ráadásul a Hornets új vezetőedzője az a James Borrego, aki a San Antonio Spurs segédedzője volt 2018-ig (2010-től), és korábban 2003 és 2010 között, tehát tíz évet dolgozott együtt Parkerrel.

(Sport TV)