Nyit a LeBron utáni kupleráj • SportTV

Nyit a LeBron utáni kupleráj

2018. 07. 13. 11:28    
Olvasási idő: 3 perc

LeBron James távozásával a Cleveland Cavaliers nehéz helyzetben van, és nagyon nehezen tudnak innen elindulni jó irányba. Magas bérek legalább 2 évre, de a vezér nélkül ez mit sem ér? Meglátjuk. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

Mi is írtunk már róla, hogy az elmúlt négy évben, LeBron James második, és valójában igazi clevelandi királysága idején mennyire kicserélődött a Cleveland Cavaliers kerete évről évre.
Végül a nagyon nehéz 2017-18-as szezonban is eljutott a csapat a döntőbe, de ne áltassuk magunkat, ez kizárólag egy embernek, LeBron Jamesnek volt köszönhető. Viszont ő lelépett, és a Los Angeles Lakersnél folytatja karrierjét. Harag nincs, mert páratlan magasságokba repítette a franchise-t , de azért nem lesz könnyű a Clevelandnek továbblépnie.
Ez pedig elsősorban a drága szerződések miatt van, amelyek ráadásul elméletileg 2 évre bebetonozzák a csapatot. Az előző szezon keretéből 11 játékosnak van ugyanis szerződése a 2018-19-es szezonra, és már az ő bérükkel a fizetési sapka fölött van a csapat. Közülük Kevin Love (24,1 millió) a legjobban fizetett, de bőven a pénztárcába kell nyúlni George Hill (19 millió), Tristan Thompson (17,5 millió), JR Smith (14,7 millió) és Jordan Clarkson (12,5 millió) fizetéséért, és bár hozzájuk képest Kyle Korver (7,6 millió), Cedi Osman (2,8 millió), Kendrick Perkins (2,4 millió, neki lehívták a csapatopcióját), Larry Nance (2,3 millió), Ante Zizic (2 millió) és Okaro White (1,5 millió) aprópénzt keres, ez így is sok. Ez összesen 106,3 millió dollár, amire rájön még az újonc Collin Sexton 4,1 milliós fizetése, amivel máris 110 millió dollár bérkeret felett találja magát a csapat úgy, hogy 12 játékosa van a keretben. Az NBA fizetési sapkája 2018-19-es szezonra kb. 101,9 millió dollár, tehát ezt már bőven elérte, úgyhogy a szabadügynökökért nem kapkodhat. Ráadásul, ha Kevin Love lehívja majd 2019-ben a csapatopciót, nagyjából ugyanez lesz a helyzet a következő szezon előtt is, mert a nagy szerződések (7,5 millió felettiek) mind legalább még két szezonra szólnak.
A csapat nyári szabadügynökei közül LeBron James nem hívta le játékosopcióját és a Lakershez távozott, Jeff Green a Wizardshoz írt alá, José Calderón pedig a Detroit Pistonst választotta. Rodney Hood is szabadügynök, vele újra szerződhet a klub, ha akar, de még a James elvesztése utáni csipkerózsika-álmában van a klubvezetés. Ha vele hosszabbítanak, 13-an lesznek, ami azt jelentené, létszámban nagyjából megvan a csapat.
No de itt jön a kérdés, ez mire lehet elég, és kire kell építeni, lehet-e még bármin változtatni.

1. Mi lenne, ha együtt maradnának, és megpróbálnák kihozni a legtöbbet ebből a keretből?
Le kell szögezni, a keret tagjai annyira nem bénák és fakezűek, amilyennek LeBron James mellett tűntek, és ahogyan a sajtó beszélt róluk. Ha a világ legjobb és legdominánsabb játékosa a csapattársad, nem tudsz elég ügyesnek tűnni. Mert van egy All-Starjuk, aki bizonyította már korábban Minnesotában, hogy ha szükség van rá, 26 pontot is tud szórni meccsenként, és James távozásával lenne lehetősége többet vállalni. Persze, ha nem lesz sérült. 30 éves lesz, és ha egészséges, megkaphatja az alfahím szerepét. Pontszerzésben Jordan Clarksonban van meg a potenciál, hogy akár 20 pont körüli átlagot hozzon, és egy tehetséges újonc is van a keretben. Állítólag annyira Sextont akarták draftolni, hogy 2018 egyik legjobban várt újoncáért, Luka Doncicért sem mondtak volna le róla. Ha a többieknek is megtalálják a helyét, illetve a kerethez megfelelő taktikát, azért nem temetnénk el ezt a csapatot teljesen, bár kétségtelenül nem lehet egy lapon említeni a keleti élcsapatokkal, mondjuk a Sixersszel és a Celticsszel. 2010-ben egyébként nagyjából ezt csinálták, akkor kilenc játékos maradt a kötelékben, és úgy vágtak neki a 2010-11-es kiírásnak, bár annak siralmas, 23,2 százalékos mutató lett a vége….

2. Cserélni mindig cserélhet egy csapat
Egyes hírek szerint a legértékesebb játékost, Love-ot örömmel elpasszolnák az újjáépítés jegyében, és Kyle Korverre sem feltétlenül tartanak igényt. Várjuk ki a végét, hogy ugyanez a keret lesz-e majd ott a szezonrajton. Ha az építkezés mellett teszik le a voksukat, érdemes olyan játékosokra kivetni a hálót, akiknek 2019-ben lejár a szerződésük, hogy ezzel a jövő nyárnak úgy vágjanak neki, hogy legyen pénzük fizetésekre költeni. Ennek akkor van értelme, ha tényleg felkészülnének a jövő nyári szabadügynökpiacra.

3. Keresni még szabadügynököket
Nos, hát ez a legnehezebb, mert LeBron James távozásával Cleveland már nem a legvonzóbb célpont egy szabadügynöknek, hogy fokozott érdeklődés, a bajnoki cím esélye, esetleg a mesés földrajzi adottságok miatt idejöjjön olyan aprópénzért, amit a Cavs tud kínálni így, hogy túllépte a fizetési sapkát.

4. Sz@rni az egészre, feladni és tankolni
A korábbi években ez működött, hogy minél gyengébb eredményt ér el egy csapat a szezonban, annál több esélye van előkelő helyen draftolni, ám 2019-től ez már sokkal kiegyenlítettebb lesz, erre nehezebb alapozni. Bár lehet, épp ez lesz a Cavs szerencséje. Az idei újonc, Collin Sexton nyolcadik pick volt, akár csiszolatlan gyémánt is lehet. Érdekesség egyébként abban a négy évben, amikor James South Beachen boldogította a közönséget, a Cavaliers háromszor draftolt elsőként (2011-ben Kyrie Irving, 2013-ban Anthony Bennett és 2014-ben Andrew Wiggins), volt két negyedik pick-jük (2011-ben Tristan Thompson és 2012-ben Dion Waiters). Közülük kizárólag Tristan Thompson van már csak a csapatnál…

Nincsenek könnyű helyzetben az ohiói klubvezetők. Abban biztosak vagyunk, hogy 2019-ben nem játszik majd döntőt a csapat. Nem szeretnénk az ördögöt a falra festeni, de James 2010-es távozása utáni négy szezonban a Cavaliers előbb, 23,2, majd 31,8 és 29,3, végül 40,2 százalékos győzelmi mutatóval zárta az alapszakaszt, és egyszer sem jutott be a rájátszásba…
Kíváncsian várjuk, hogy a csapatépítésben melyik utat választják majd a klubházban.

(Sport TV)