Legutóbbi frissítés 2018. augusztus 06. 19:36
NBA

Levélben ajánlom! bezár

Trump felemeli Jamest

Fotó: GETTYIMAGES

Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump twitteren bírálni akarja LeBron Jamest, de valójában inkább reklámozza így a kosarast és legújabb, tényleg példaértékű projektjét. Sőt, ezzel felemeli maga mellé Jamest, azt sugallva, hogy az elnökre is hatással vannak a szavai, ami Trump szempontjából nem biztos, hogy jó ötlet, de a világ jobb hely lehet tőle. 

És hogy miért gondoljuk ezt?
Egyszerűen azért, mert az Egyesült Államok elnöke a világ legnagyobb hatalmú embere, aki könnyedén megtehetné azt, hogy nem reagál – főleg provokáció és kérdés nélkül – az őt ért bírálatokra. Ehelyett Trump mit csinál? Az egója és a büszkesége nem hagyja, hogy ne legyen meggondolatlan, ha felháborodik valamin. Ez pedig azért probléma a részéről, mert az ő pozíciójában minden egyes kimondott és leírt szónak, sőt, félszónak jelentősége van. Hozzáértő emberek elemeznek mindent, ami hozzá köthető, legyen az verbális vagy non-verbális kommunikáció, ezért mindig megfontoltan kell megnyilvánulnia. Csak egy példa a közelmúltból: Ugye mindenki emlékszik, hogy szétszedték a Vlagyimir Putyinnal tartott közös sajtótájékoztatója után, amikor nem védte meg saját titkosszolgálatát azzal a mondattal, hogy nincs oka kételkednie az orosz államférfi szavaiban? Nyugodtan rá lehet keresni.

Mi történt pontosan?
LeBron James adott egy exkluzív interjút a CNN-nek. Mindezt abban az iskolában tette, amit épp a héten adott át szülővárosában, Akronban, és amit a saját alapítványával, valamint a helyi oktatási hivatallal együtt hozott létre, hogy ezzel hátrányos helyzetű gyerekeknek biztosítson tanulási és kitörési lehetőséget.
Az interjúban bírálta az elnököt, de ezt nem először tette, mindenki tudja, hogy nem ért egyet Trump politikájával, ráadásul a személyével sem tud mit kezdeni. Itt arról beszélt, hogy a sport olyan eszköz, ami közelebb hozza egymáshoz az embereket, nem pedig szétszakítja őket. Egyébként az is elhangzik a beszélgetésben, hogy sohasem ülne le négyszemközt beszélni Donald Trumppal, és ha úgy alakulna, azon is elgondolkozna, induljon az elnökségért, ha a demokraták nem találnak alkalmasabb jelöltet. (Senki ne feledje, hogy az Egyesült Államoknak volt már korábbi színész elnöke, Ronald Reagen, és Kaliforniát is kormányozta az osztrák Terminátor, és a Trump jelenségről ne is beszéljünk.)
A teljes CNN-interjú LeBron Jamesszel:

Erre reagált Donald Trump egy személyeskedő, sértett tweetben:

Forrás: twitter.com/realDonaldTrump

Magyarul valahogyan így hangzik ez:
„A televíziózás legbutább embere, Don Lemon készített interjút LeBron Jamesszel. Mellette LeBron is okosnak tűnt, ami elég bravúros. Én Mike-ot szeretem.”
Szedjük szét ezt picit, és máris megértjük, mi a baj ezzel! Don Lemon a CNN fekete riportere, aki mindig is bírálta Donald Trumpot, és akit ezért az elnök viszont nem kedvel. Ezért utóbbi bepróbálkozott a leggyerekesebb butának titulással, amivel egyrészt Lemont érdemesnek tartotta, hogy foglalkozzon vele, tehát a saját szintjére emelte. Másrészt LeBront, az Egyesült Államok legnépszerűbb színes bőrű sportolóját is butának titulálta. Olyan helyzetben, amikor az elnök rasszistának van bélyegezve, és egyre nagyobb probléma az USA-ban a faji egyenlőtlenség, lebutáz két színes bőrűt? Ráadásul akkor, amikor az egyikük saját zsebéből finanszírozott, épp most átadott iskolában ültek le beszélgetni. Ugye értjük, mi ezzel a probléma?
A Like Mike kifejezés egy klasszikus Gatorade reklámból, és az abban szóló dalból ered:

Ez arról szól, hogy mindenki Michael Jordan akar lenni, azaz „I wanna be Like Mike.” Ezzel Trump arra utal, hogy szerinte értelmetlen az a vita, ami manapság zajlik, hogy LeBron James utolérte-e már Michael Jordant, és már ő minden idők legjobb kosárlabdázója. Mert szerinte Jordan az. Viszont a válasz a legautentikusabb személytől érkezett erre a mondatára is. „Támogatom LeBron Jamest, aki fantasztikus munkát végez a közösségért” – mondta Jordan szóvívője.
Elég kínos már az eset, de tegyünk rá még egy lapáttal. Saját felesége is inkább LeBron felé húz az esetben. Kiadott egy közleményt arról, hogy örömmel meglátogatná Akronban az I Promise iskolát, és hogy szerinte James nagy dolgokat tesz a közössége és a jövő érdekében.
A sportolóközösség egy emberként áll ki a kosaras mellett mindenféle közösségi felületen, a korábbi NBA-játékos, Matt Barnes egészen odáig ment, hogy olyan Trump-tweeteket szedett össze, amelyekben a jelenlegi elnök ódákat zengett a világ legjobb kosarasáról, még azelőtt, hogy James nyilvánosan kritizálta volna a politikáját.
De Steph Curry is méltatta ellenfelét, Karl-Anthony Towns konkétumot is írt twitteren: „Flint városában nincs tiszta ivóvíz, de te egy interjú miatt aggódsz egy olyan emberrel, aki jót tett az oktatással és a gyerekekkel szülővárosában? Fogd be a szád! Hagyd abba a twitterezést, és cselekedj az ország érdekében!”

Donald Trumpnak egyébként régóta meggyűlik a baja a sportolókkal. Az NFL-játékosok himnusz alatti, a rendőrök feketék elleni túlkapásai elleni térdelős tiltakozásáról azt mondta, hogy a tulajoknak oda kellene a tiltakozókhoz menni, hogy „A k…a anyátokat, ki vagytok rúgva!”  Mert nem tisztelik a nemzeti lobogót.
Ugyanez a tiltakozás az NBA-ben is megvan, de ott nem térdelnek a játékosok, hanem minden lehetőséget kihasználnak, hogy elmondják véleményüket, és itt James a fő szószóló. 2018-ban odáig fajult ez a helyzet, hogy Trump visszamondta a Philadelphia Eagles meghívását a Fehár Házba a Super Bowl megnyerése után, az NBA-döntőt játszó Golden State Warriors és LeBron James csapata a Cleveland Cavaliers önként mondta azt, nem szeretne meghívót kapni az elnökhöz. Erre Trump azt írta a twitterren, hogy ő nem hívta meg őket, így nem tudják azt visszautasítani. Pedig a bajnokok látogatása az elnöknél hosszú évek óta tartó hagyomány.
Úgy véljük, LeBron James ázsiója ezzel még tovább emelkedett az USA-ban és a világ minden táján, Trump önkéntelenül is olyan PR-t csinált neki és az új iskolának, hogy az is hallott a kezdeményezésről, aki eddig nem. Nézzünk csak meg egy-két magyar, egyébként sporttal nem foglalkozó weboldalt, a Trump, James viszályt ők is feldolgozták. Trump pedig meggondolatlanságával újabb bírálókat szerezhetett magának.

(Sport TV(

Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!