Legutóbbi frissítés 2018. augusztus 08. 15:10
NBA

Levélben ajánlom! bezár

Mi köze az Albának Tony Parkerhez?

Fotó: EUROPRESS/AFP

Nagyon érzelmes búcsúlevelet írt a következő szezont a Charlotte Hornetsben kezdő Tony Parker a The Players Tribune-ra, amiben a San Antonio Spurstől köszön el, és ebben pár emlékezetes sztorit elevenít fel. Az elsőnek van egy kis magyar vonatkozása is. Tudta valaki, hogy egy egykori Albacomp-légiós kis híján meghiúsította Tony Parker NBA-szerződését?

A levél nagyon jó hangulatú, és arról szól alapvetően, hogy a San Antonio Spurs, Gregg Popovich és a San Antonió-i szurkolóknak milyen sokat köszönhet. De az elmúlt 17 év teljesen máshogy is alakulhatott volna, és ebben az Albacomp korábbi kiváló irányítójának, Lance Blanksnek kulcsszerepe volt.

Lance Blanks az 1997-98-as szezont töltötte Székesfehérváron, és bajnok is lett a magyar csapattal. Olyan csapattársai voltak, mint Dávid Kornél vagy Robert Shannon. Nem rutintalanul érkezett hazánkba, mert három szezont is játszott az NBA-ben, 1990-ben a Detroit Pistons draftolta, két szezont töltött Michiganben, majd a Minnesotta Timberwolveshoz cserélték, ahol még egy szezon jutott neki a ligában. Játékoskarrierje után 2000-től a San Antonio Spurs megfigyelője lett, majd később dolgozott a Cavaliersnél, de a csúcsra a Phoenix Suns general managereként jutott.
Parker történetében Blanks spursös karrierjéhez kell visszatérnünk 2001-ig, amikor is egy tehetséges 19 éves francia fiú érkezett a csapathoz draft előtti edzésre. Természetesen át kellett repülnie az Atlanti-óceánt. És ahogyan Parker írja, itt kezdődtek a problémák, vagy a jet-lag vagy szimplán az izgalom miatt nem tudott megfelelően teljesíteni. Egyszerűen pocsékul játszott, és 10 perc után közölte a főnök, hogy eleget látott, vége, köszöni a részvételt.
Akkor azt hitte, elfelejtheti az NBA-ről szövögetett álmokat, mert ez nem fog sikerülni. Úgy emlékszik, életében nem játszott olyan rosszul, mint az első felmérő edzésén, amikor Gregg Popovich és R.C. Buford general manager előtt kellett játszania. Az ellenfele pedig nem más volt, mint Lance Blanks, korábbi Alba-játékos, a Spurs scoutja. „Egyszerűen dominált felettem, és úgy tűntem mellette, mint egy tinédzser, ami egyébként valójában voltam.”
Persze tudjuk, hogy a sztorinak happy end lett a vége, és a drafton 28-ként végül Parkert választotta a Spurs. Gregg Popovich nélkül nem került volna a csapathoz, mert a mester adott Parkernek egy második esélyt, visszahívta, és ismét Blanks ellen kellett játszania. Mint írja, most már sokkal jobban ment neki, bár Blanks ezúttal is nagyon jó volt, de most már önmaga lehetett, és talán be tudott mutatni pár dolgot abból, amire képes. Végül a drafton David J. Stern a 28. picknél az ő nevét olvasta fel, és 19 évesen ő lett a San Antonio Spurs kezdő irányítója, és ezt a pozíciót 16 szezonon át meg is tartotta.
De nem csak ezt a sztorit írja le, hanem másokat is, amivel összegzi 17 éves spursös pályafutását.
- A Spursnél a rutinosak szárnyaik alá veszik a fiatalokat, mert mindenki jobb helyként akarja elhagyni a klubot, mint amilyen volt akkor, amikor idejött
- Tim Duncan nem csak a legjobb játékosa volt a korának, hanem a legjobb csapattársa is. Ő volt a legjobban edzhető játékos, ami átragadt azokra is, akik a csapathoz kerültek. Mert ha ő kőkeményen edz, mindenki utána akarja csinálni.
- Popovich szerinte elképesztően kommunikál, okos taktikus, briliáns motivátor és egyébként is remek ember, de az elvei emelik őt mindenki fölé, és hogy azokhoz tartja is magát. Ez néha kedvez egy-egy játékosnak, néha nem, de fontosak nagyon, és hasznára válnak a csapatnak, de a játékosoknak is, ha tanulnak a mestertől elhangzottakból, akár dicsér, akár kritizál.
- Parker kereste meg Gregg Popovichot azzal az ötlettel az előző szezonban, hogy szerinte Dejounte Murray legyen mostantól a kezdő irányító. Ezt az edző és Murray is értékelte és elfogadta.
- Várja már a Charlotte Hornets-kalandot, és mindent megtesz a csapat sikeréért.
Köszönetet mond a Spursnek, hogy lehetőséget kapott itt, a szurkolóknak, hogy mindig mellette álltak és egész San Antoniónak, hogy otthonra lelt itt.

(Sport TV)

Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!