iGazoló 2/4 • SportTV

iGazoló 2/4

Abramov Gábor avatar Abramov Gábor 2015. 02. 26. 11:20    
Olvasási idő: 3 perc

Véget ért az átigazolási időszak, így az első idei forduló előtt igyekszem átnézni a csapatokat, hogy hol milyen irányba sikerült lépni a télen. Ehhez készítettem egy elszámolási rendszert, amelyben az új igazolásokhoz és a távozókhoz (forrás: nso.hu) rendelek egy számot, ami a velük járó értéknövekedést vagy értékcsökkenést jelzi. A skála három fokozatú, a játékos tavalyi évéből indul ki, és a következő szempontok alapján épül fel:

2 pont: olyan érkező, aki meghatározó játékos lehet, mert az volt az előző csapatánál, vagy olyan posztra jön, ahol elsőszámú lehet, vagy komoly nemzetközi múlttal rendelkezik (válogatott, nemzetközi kupák), erősebb bajnokságból jön, stb.

1 pont: olyan érkező, aki a fenti szempontok alapján erősítés lehet, de nem tudni, milyen mértékben, esetleg hosszabb időt hagyott ki sérülés vagy más miatt, nem nyilvánvalóan erősebb bajnokságból jön, vagy erősebb helyről jön, de nincs játékban.

0 pont: olyan ismeretlen vagy fiatal játékos, akiről nem lehet megmondani, hogy mire lesz képes, de vélhetően nem lesz alapember, illetve olyan távozó, aki nem –vagy csak minimális mértékben járult hozzá csapta szerepléséhez, valamint az „ő is itt játszott?” kategória.

-1 pont: olyan távozó, aki kiegészítő ember vagy periodikusan játszó játékos volt. Kb. a meccsek felén játszott, vagy sok meccse volt, de kevés játékperce.

-2 pont: távozó alapember

Az összes játékosmozgás kiadja a csapat összpontszámát, vagyis az erősödés/gyengülés mértékét, a rövid értékelés után pedig kiemelek 1-1 érdekes új arcot. A második részben a tabella második négyese következik.

Ferencváros +5

Érkezők: Hajnal Tamás (+2), Varga Roland (+2), Cristian Ramírez (+1)

Távozók: Bosnjak Predrag (0), Holman Dávid (0)

Amit az elmúlt években sokan hiányoltak, most itt van: egyértelműen a kezdőbe igazolt a Fradi, ráadásul nem is egy embert. Hajnal nagyjából a gerai utat járta be, minden esélye megvan, hogy nála fiatalabban ő is egyenesbe jöjjön itthon. Varga néhány posztján játszó csapattársat szinte biztosan megelőz, míg Ramirez fifti-fiftiben indul a balbekk posztért Böniggel, és ismerve Dollt, lehet, hogy sűrűn fogja őket variálni. A távozók az őszi 17 forduló alapján nem tényezők.

Legérdekesebb érkező: Hajnal helyen fog magának követelni középen, és ha Gerával együtt lesznek a csapatban, akkor az utóbbi évek legütősebb belső középpályás párosát alkothatják.

Paks (-2)

Érkezők: Balázs Zsolt (+2), Lenzsér Bence (0), Rodenbücher István (+1)

Távozók: Eppel Márton (-1), Fiola Attila (-2), Kovács Gábor (-2)

Két kirobbanthatatlan védekező ember, valamint az évet jól kezdő, majd sérülés miatt kieső támadó távozott, tulajdonképpen itt egy az egyben ezekre a posztokra jöttek az újak, de sem a 18 éves Lenzsér, sem a korábbi önmagától az elmúlt években messze elmaradó Rodenbücher nem mondható minőségben azonos pótlásnak. Balázs viszont úgy tűnik, rögtön a kezdőcsapat tagja lehet, hiszen befejező embere pont alig van Csertőinek, és ő Kecskeméten igazán játékban volt az ősszel. Összességében a védekező szekció biztosan gyengült, és az őszből kiindulva lehetnek létszámgondok, miután a keretet sem bővítették, a padon pedig az ősszel rendszeresen ültek nullkilométeres fiatalok.

Legérdekesebb érkező: Balázs Zsoltra kíváncsi vagyok, hogy miután a Kecskemétbe nagyon nehezen épült be a leigazolása után, itt most megint kell-e neki egy év, hogy elkapja a ritmust. Itt Könyves lesz a gyors párja, hasonló játékra építhet, mint ősszel, szerintem menni fog neki.

Újpest -2

Érkezők: Mihailo Perovics (0), Nemanja Andrics (1), Hudák Dávid (1)

Távozók: Berat Ahmeti (0), Marko Dmitrovics (-1), Aristote Mboma (0), Jérémy Serwy (0), Simon Krisztián (-2), Nagy János (0), Rodrigo Rojo (0) Dani Ponce (0), Nebojsa Koszovics (-1)

A távozók listája hosszú, de értéktelen, a mellényúlásoktól váltak meg leginkább. Az, hogy Dmitrovics az ősszel nem védett, az nem egyenértékű egy szezont nullázó mezőnyjátékossal, vele egy minőségi kapus távozott, illetve Koszovicsért adtam még pontot, aki ugyan tökéletesen súlytalan volt mindvégig, mégis sokszor küldték pályára, mert nem volt más. Simon egyelőre nem pótolt veszteség, hiszen a 18 éves Perovics önmagában nem ér pontot, Andrics viszont igen, csakhogy ő se nem Simon, se nem Ojo típusa, nem tudni, milyen poszton és mennyit játszik majd. A felvidéki Hudák lehet érdekes igazolás, aki 21 évesen jó adottságokkal és magyar válogatottsági szándékkal fél évet kap, hogy végleg megvegyék, szerintem ki fogják őt a bajnokikon is próbálni párszor.

Legérdekesebb érkező: Andrics, főleg azért, mert így elképzelhető lenne egy két csatáros játék Újpesten, amire két valamire való csatár hiányában elég régen nem volt példa.

Puskás +2

Érkezők: Fiola Attila (+2), Kleinheisler László (+2), Nagy Zsolt (0), Zsótér Donát (1), Barcsay Márk (0)

Távozók: Czvitkovics Péter (1), Sztefan Denkovics (1), Gohér Gergő (1), Marin Ljubicic (0), Papp Máté (0)

Tudtak előre lépni, hiszen a távozók közül ketten (Czvitkovics és Denkovicss) az ősz első felében, Gohér pedig pont a másodikban lett alapember, vagyis mindhárman a szezon kb felében játszottak többet, így másfél embernek számítom a hármat. A kivásárolt Fiola nem kérdés, hogy mehatározú játékos lesz, a két visszatérőről pedig egyelőre annyi látszik a felkészülés alapján, hogy Kleinheislernek nagyobb esélye van a kezdőbe kerülésre, míg Zsútéár szerintem kevesebbet fog játszani, min Dunaújvárosban, hiszen a támadók közül 3 is előtte jár még, így nem biztos, hogy ez az igazolás számára előreléppés. De a Pusksának biztosan az lett az átigazolási időszak.

Legérdekesebb érkező: Kleinheislerrel kqapcsolatban nagyon kíváncsi vagyok, hoghy a fehérvári villanásait tudja-e állandúsítani, iletve hogy képes-e húnapokon át kimagasló teljesítményre. Remélem, nem egy felbukkanó, majd elszürkülü egéniségről van szó az esetében.

A folytatás a tabella alsó felével (9-12, 13-16) itt található, az első 4-ről itt írtam.