Te belezúgtál a Warriorsba?

Abramov Gábor avatar Abramov Gábor 2016. 04. 21. 12:57    
Olvasási idő: 7 perc

Fotó: EUROPRESS/AFP

Azt állítja egy ESPN-cikk: akár 73 okod is lehet rá, hogy szeresd a Warriorst. Úgy döntöttem, egy jóérzésű embernél ez a szám maximum tucatnyi lehet, ezért kiválasztottam a legjobbakat, hogy megtudjam: én mennyire szeretem a Warriorst. És Ti?

1. NBA-rekordot jelentő 13,1 sikeres hárompontost dobtak meccsenként.

Jó kezdés, ez az, amit KIFEJEZETTEN UTÁLOK a Warriorsban. Meccsenként 40 pontot dobnak kizárólag hárompontosból, vagyis pontjaik több mint egyharmadát úgy szerzik, hogy meg sem próbálnak eljutni a gyűrűhöz – de az is előfordul, hogy oda is simán eljuthatnának, mégis kintről dobnak.

Nem az a baj, hogy Curry bedobja 7, 8, 9, 10, 20 méterről. Az a baj, hogy a liga követi őket: az NBA-ben dobott triplák száma az elmúlt 4 évben döbbenetes mértékben nőtt. Míg 2012-ig csapatonként és mérkőzésenként 6,6 bedobott hárompontos volt a rekord, addig az elmúlt idény végére ez a szám 8,5-re nőtt, vagyis négy év alatt 30%-al duzzadt a tiplák száma, és még ennél is meredekebben a kísérleteké.

Miattuk fog éveken belül eljutni oda a liga, hogy bár ez rövid távon még előnyösebb lesz számukra, de kijjebb fogják vinni a triplát.

Nem szeretem, 0/1.

2. Tavaly április és december között a Warriors 28 meccset nyert zsinórban, hazai pályán pedig volt idényeken átnyúló, 54 meccses veretlenségi sorozatuk is.

Jack Bauer és a 24 óta először idén lettem sorozatfüggő, és ezt a Warriorsnak köszönhettem. Köszönöm a fentieket és minden további sorozatot is, különösen azért, mert ezekkel a szériákkal függővé tették az Indexet, az Origót, azokat a magyar oldalakat, amelyek többet írnak az NBA-ről, mint valaha. A Warriorsnak kösznhetjük, hogy ebben a szezonban biztosan többezer magyar NBA-fan született.

Szeretem, 1/2.

3. Curry popcorn-függő!

A Pelicanshez eljutott a hír, hogy a babaarcú Stephen Currynek VAN KÁROS SZENVEDÉLYE: nem tud ellenállni a pattogatott kukoricának. Amikor a Warriors októberben New Orleansbe látogatott, a hazaiak egy egész zsákkal helyeztek el a vendégöltözőben, hátha. Lett is belőle 53 Curry-pont.

Eszembe jut erről, amikor egy német haverral, aki szintén pattogatott kukoricán él, először mentünk el Budapesten moziba. A németesen natúr stílushoz szokott gyanútlan srác kikérte magának a lehető legnagyobb adagot, majd az első falatot az előtte ülő hajába küldte, mondván: *#&@&#@! TI ITT SÓZZÁTOK A POPCORNT?

A popcornos sztorik menők, és Curry nagyobb eséllyel igazol Körmendre, mint a Bayern Münchenbe. 2/3.

4. Stephen Curry az előző két idényben összesen 688 hárompontost dobott, 39-el többet, mint Larry Bird 13 éves pályafutása alatt. (Jordant 107-el körözte le, de őt nem a hármasaiért szerettük.)

Most egy Sonya nevű egykori híres röplabdázóra gondolok, és az a helyzet, Steph, hogy ő igazából ANYÁD!

3/4.

5. A csapat 30-asa (jó riporter kerüli a szóismétléseket) hoki-asszisztokban (a gólpassz előtti passz) is vezeti a ligát 2,5-el azok után, hogy tavaly 1,8-al ebben átlagos volt.

Azért nagyon nem kell ünnepelni, az egyetlen kategória ugyanis, amiben az MVP visszaesett az előző idényhez képest, az a gólpasszok száma: kerek 1 egésszel kevesebb jutott erre a szezonra, a csapatból pedig nem is ő, hanem Draymond Green adta a legtöbbet.

Curry tehetségét úgy igyekszik minél jobban kihasználni a Warriors, hogy a játékszervezésben kevesebb feladat jut neki (ez volt Steve Kerr első nagy forradalma Mark Jacksonhoz képest), a támadások befejezésével pedig többet törődhet. Amikor mindezt egy nálam csak 10 centivel magasabb és 4 kilóval nehezebb srác csinálja az NBA-ben, akkor nem tudom visszatartani a mosolyomat.

4/5

6. Az előrejelzések alapján idén 160 millió dollárért adnak el Curry-cipőket – többért, mint LeBronokat, vagy mint Durant, Irving és Bryant cipőiből összesen.

Sose értettem azokat, akik azt hitték, ha Beckham-csukát vesznek, majd ők is betekerik, ezért még egy ilyen kozmikus adatot sem tudok megfelelően értékelni. A Nike-nak azért ismét jár a pacsi.

4/6

7. Harrison Barnes és Andrew Bogut néha együtt éli meg, hogy mekkora király, ugyanis együtt trónolnak meccs előtt…

…ezért is maradnak le általában a bemutatásról és néha a himnuszról is. Szép hagyomány.

Bónusz történet: az újonc Kevon Looney állítólag elaludt nyitott szájjal az egyik repülőúton, Draymond Green pedig lecsapott egy legyet. A történet úgy folytatódik, hogy Looney szája volt a gyűrű, a légy pedig a labda, és Draymond bedobta a labdát a gyűrűbe.

Ezek komplett hülyék.

5/7

8. Őszinteség!!!

Ritka ajándék az a sportriporternek, amikor játékosok őszinte, minden sablontól mentes nyilatkozatokat tesznek. Állítom, hogy soha nem volt még őszintébben nyilatkozó, a közvélemény előtt annyira nyíltan élő csapat, mint a Warriors.

Amikor Curry csóválja a fejét pár héttel az alapszakasz vége előtt, amikor a 400. tripla esélyéről kérdezik, és minden mozdulata őszinte.

Amikor a Warriorst megkérdezik 24-0-nál a 73-9 lehetőségéről, és nem azt mondják, hogy mindig a következő feladatra koncentrálnak, hogy az egyetlen cél a bajnoki cím, hogy blablabla, hanem visszakérdeznek: ki az a barom, aki ne akarna megdönteni egy ilyen rekordot?

Vállalják azt is, hogy figyelik, a szakértők, újságírók mit írnak és mondanak róluk – ahogy azt minden sportoló teszi, csak szereti tagadni. Ha pedig valami nem tetszik, akkor kinyitják a szájukat. Ebben Draymond Green a király, aki előbb lebohócozta Bill Simmonst Twitteren, amiért az fél évvel korábban azt írta róla, nem tud dobni, majd mikor Kyrie Irving kijelentette, hogy ha ő egészséges, tavaly a Cavs lett volna a bajnok, ezt válaszolta: „Én meg ha 210 centi magas lennék, Athony Davis lennék.”

Azért Andrew Bogut sem sokkal marad le mögötte: ő Doc Riversnek, a Clippers edzőjének szólt vissza, amiért az szerencsésnek mondta őket, mert úgy lettek bajnokok, hogy a Spursszel és a Clippersszel se kellett játszaniuk a rájátszásban: „A bajnoki gyűrűm éppen a középső ujjamon van, és megcsókolható”.

6/8

9. Luke Walton 39-4-es mérlege, amely végül Steve Kerré lett.

Először is: Steve Kerr lesz idén az Év Edzője (és ezt jó eséllyel rövidesen be is jelentik), mert nem létezik, hogy ne díjazzanak egy olyan vezetőedzőt, aki két év alatt 140 mérkőzést nyert meg, vagyis 85%-os mutatóval zárt úgy, hogy még két gerincműtéten is átesett, és eközben is vállalta a szenvedést, hogy amikor csak lehet, a csapatával foglalkozhasson. A dicséret azonban most főleg a segítőjének, Luke Waltonnak szól, aki két és fél év leforgása alatt vált játékosból segédedzővé, majd segédedzőből a bajnok megbízott vezetőedzőjévé.

Igaz, hogy a Warriors az egyik legösztönösebben játszó csapat, igaz, hogy Curry a dolgok egy részét elrendezi a pályán, de kezelni Draymond Greent és a dobásainak számára állítólag elég kényes Klay Thompsont azért nem a legkönnyebb feladat a világon. Nem véletlenül kap azonnal vezetőedzői vállást valahol – remélem, Steve Kerr mesél neki arról, ő miért nem a New York-i ajánlatra mondott igent…

7/9

10. A Warriors rohamosztaga (Curry, Thompson, Barnes, Iguodala, Green) egy teljes meccsre vetítve 34 gólpasszt oszt ki egymás közt.

Én már önmagában azt is szeretem, hogy nem Curry, hanem Green a gázi gólpassz-király, és hogy két cserejátékos (Livingston és Iguodala) a harmadik és negyedik helyezett a házi ranglistán.

A 34 gólpassz azt jelenti, hogy ha csak kettest dobna a Warriors, akkor 68 pontjukat előzné meg gólpassz meccsenként ezzel az ötössel, de mint tudjuk, néha beesik egy-két hármas is.

8/10

11. Steph > LeBron

Nem csak cipőeladásokban, de Google Trendekben is lenyomta LeBront az NBA új királya, még a kétszeres MVP-cím bejelentése előtt is kimondhatjuk, hogy új példakép született. Örülök, mert LeBron mindent elszúrt az elmúlt években, amit csak példakép elszúrhat. Cleveland elhagyása, a visszatérő Twitter-lekapcsolós hiszti, Blatt furcsa távozása mind rombolja bennem a Jamesről alkotott képet, és egyre biztosabb vagyok abban, hogy Jamesnek segítségre, egy világklasszis vezetőedzőre lenne szüksége, csak ezt egója nem hajlandó elismerni.

Ezzel szemben Curry egészséges pimaszsága (tánc az ellenfél padja előtt, ünneplés triplák után még a labdával a levegőben) egyelőre inkább megnyerő, mint bosszantó, de ebben a kérdésben a változtatás jogát fenntartom.

9/11

12. Curry tönkretette az NBA 2K-t, melynek újra kellett programoznia a játékot, hogy olyan hatékonnyá tegye őt, mint amilyen az életben.

Képzeld el azt a youtube-videót, amelyben három programozó ül egy szobában, egyikük Kobe, másikuk James, a harmadik Duncan-mezben, nézik Curry mozdulatait és folyamatosan káromkodnak, hogy ilyen nincs, ez nem ember, tönkretette többszáz munkaóránkat, satöbbi.

A sztori aranyat ér, és hogy ettől a videótól megfosztottak minket, az nem a Golden State hibája.

10/12

Én tehát 83%-ban szeretem ezt a Warriorst – szerintem aki komolyan szereti a kosárlabdát, nem is tudja utálni őket, de azt azért ne várja senki, hogy sok sikert kívánjak nekik…