Sport lett a frizbiből!

Takács Rita avatar Takács Rita 2017. 02. 20. 09:24    
Olvasási idő: 3 perc

Fotó: a szerző archívuma

Mindannyian jól ismerjük és szeretjük a játékot, amikor a strandon megpróbáljuk elkapni a társunk által eldobott korongszerű műanyag tárgyat. Ám a frizbi mint sportág ennél jóval összetettebb tevékenység. Magyarországra körülbelül 20 évvel ezelőtt „érkezett”, én a bátyám révén kerültem közelebbi kapcsolatba vele. Ismerjétek meg most Ti is az ultimate frizbit!

Az ultimate frizbi egy Amerikából származó csapatsport, melyet a mindenki által frizbi néven ismert lapos műanyag koronggal játssza két, egyformán 7 emberből álló csapat egymás ellen.
Mint minden sportnak, ennek is a pontszerzés (gólszerzés) a célja. Pontot úgy tudunk szerezni, hogy a korongot a célterületre bedobjuk és azt ott egy csapattársunk elkapja. Ez tehát az amerikai focihoz hasonló, csak az ultimate-ben egyetlen pontot ér a sikeres támadás.
A korongot bármely irányba, bármelyik csapattársunknak szabad passzolni, támadóidő sincs, tehát akár türelmesen, akár egy jó dobás segítségével pontot lehet szerezni. Az elkapott koronggal futni nem szabad, csak a kosárlabdából ismert sarkazást alkalmazhatjuk: a dobó kezünkkel ellentétes oldali lábunknak folyamatosan érintkeznie kell a talajjal.
A korongot eldobhatjuk tenyeres oldalon – a dobó kezünk oldalán kilépve –, fonák oldalon – ekkor keresztbe, az ügyetlenebbik kezünk felé szoktunk kilépni –, és léteznek látványos fej feletti dobások is. E dobások megértéséhez gondolj csak a tenisz ütéseire!
A védekező csapat igyekszik megakadályozni vagy lelassítani a pontszerzést. Ha a korong földet ér – bárki is érintette utoljára – a támadás joga megfordul. A passzelfogás esetén is így történik, ez pontosan ugyanaz, mint az interception az amerikai fociban.
A szigorú védekezés mellett ugyanakkor a játékosok testi érintkezése szabálytalannak minősül. A játék képe inkább emlékeztet a fogócskára, mint a rögbire: ki kell cselezni vagy le kell futni az ellenfelet és összehangolni a csapat mozgását.
Bár támadóidő nincs, a korongot egy játékos legfeljebb 10 másodpercig birtokolhatja. Ezt a 10 másodpercet a korongos játékos védője számolja, egytől tízig. Ha a korongos nem dobja el ennyi idő alatt, az kiszámolásnak minősül, és a védőé a korong. „Ipi-apacs-egy-kettő-három”, csak itt „10-stall out” a vezényszó.
A játékban nincsen bíró, illetve minden játékos az, mert minden játékos felelős a szabályok betartásáért, a tiszta játékért. Az első és legfőbb szabály a játék szellemisége, a „Spirit of the Game”. A fair play szelleme még a legkomolyabb versenyeken is felülírja a mindenáron való győzni akarást.
Még sok mindent lehetne írni erről a játékról, de inkább érdemes kipróbálni, hiszen az eszközigénye kicsi, viszont a játékosok közösségére világszerte jellemző egy családias hangulat és összetartás.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP