Fiatalítás? Csak fokozatosan! • SportTV

Fiatalítás? Csak fokozatosan!

Takács Rita avatar Takács Rita 2017. 04. 03. 01:59    
Olvasási idő: 2 perc

A portugáliai vereséggel több, mint valószínű, hogy elúszott a 2018-as vb, ezzel pedig előjöttek a szokásos hangok, itt az ideje a fiatalításnak. Én speciel nem értem, miért. Egyrészt sajnos nem sok nevet tudnánk felsorolni, kik azok, akik a rutinosabbak helyébe léphetnének, másrészt már magát a felvetést is furcsállom. Én nem fiatal csapatot szeretnék látni, hanem mindig a lehető legerősebbet. Nem érdekel, hány éves Gera Zoltán, amikor ő a válogatott motorja és vezére a pályán belül és azon kívül egyaránt. Bízhatunk annyira az értékítéletében, hogy ő maga el tudja majd dönteni, mikor jön el az a pont, amikor már nem tud hasznára lenni a válogatottnak. Mindenki elhiheti, nem a saját érdekei vezérlik, amikor úgy dönt, továbbra is a nemzeti csapat rendelkezésére áll, hanem az, hogy segítsen. Két kisgyermek édesapjaként bizonyára lenne ötlete, hogyan töltse el a szabadidejét. A sebesség kopik, a játékintelligencia viszont nem változik, sőt a rutinnal talán bővül is a repertoár. És egyébként is, jár neki, hogy 100-szoros válogatott legyen, hiszen Király Gáborral együtt ő az utóbbi húsz év magyar labdarúgásának legelismertebb figurája.

A Portugália ellen keretben lévők közül Gera Zoltán után Dzsudzsák Balázs következik a korrangsorban. Lehet vitatkozni a klubváltásaival kapcsolatban, számomra az viszont nem kérdés, hogy ott a helye a válogatott kezdőcsapatában. A szabadrúgásai, beadásai mindig veszélyesek, és ha éppenséggel játékban nem tudjuk felülmúlni az ellenfelünket, az ő bal lába jelenthet esélyt a gólszerzésre.

Szintén a válogatott meghatározó tagja a 29 éves Szalai Ádám. Nem ő a legnagyobb közönségkedvenc, megosztó figura. Kizárólag a szövetségi kapitányokat nem osztja meg, borítékolható, hogy ő a kezdő csatár a csapatban. Szalainak 164 Bundesliga-meccse van, 37 gólt szerzett és 18 gólpasszt adott a világ egyik legerősebb bajnokságában. A szóbajöhető fiatal centerek közül csak Balogh Norbert játszik még topbajnokságban, neki azonban 17 SerieA- meccsén nincs még gólja, Szalai helye tehát nálam is biztos. Ha nem is túl látványos, amit csinál, óriásit melózik, és folyamatos koncentrációra kényszeríti a védőit.

Ne értsetek félre, nem vagyok a fiatalok ellen, csak szerintem akkor kapjanak lehetőséget tétmeccsen, amikor valóban jobbak, mint a rutinosabb társaik. Számukra tapasztalatszerzésre a felkészülési meccsek nyújtanak kiváló lehetőséget.
Egyébként a portugálok elleni keret átlagéletkora kevesebb, mint 25 év volt, a folyamat tehát elkezdődött. Bese Barnabás, Nagy Ádám, Kalmár Zsolt és Kleinheisler László 23 év alattiak, a négy futballistából pedig hárman rendszeresen kezdőként kapnak lehetőséget a válogatottban.