2017 a Juve éve lesz? • SportTV

2017 a Juve éve lesz?

Takács Rita avatar Takács Rita 2017. 04. 25. 10:23    
Olvasási idő: 3 perc

Bár nem az általam összeállított erősorrendnek megfelelően alakultak az eredmények a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében, azért most is teszek egy kísérletet arra, hogy megtippeljem a végső sorrendet a BL-ben.

1. Juventus
Nem könnyű választani a Juventus és a Real Madrid között, maradjunk annyiban, idén a „zebrák” képesek lehetnek arra, hogy BL-t nyerjenek. Ezt elsősorban az mondatja velem, hogy a torinóiak úgy jutottak túl a Barcelonán, hogy a két meccsen gólt sem kaptak a katalánoktól. A Juventus érett csapat, évről évre megbirkózik egy-egy világsztárja távozásával és a Monacóval ellentétben hatalmas a nemzetközi rutinja, ráadásul a franciák futballja kedvezhet a Juvénak. Az olasz bajnokságban egyeduralkodó a csapat, ott is elsősorban nagyszerű védekezésével emelkedik ki, ahogy a BL-ben is kiváló a mutatója ebből a szempontból: az olaszok a szezonbeli 10 BL-meccsükön összesen két gólt kaptak, a gólszerzés pedig – olyan támadókkal, mint Dybala, Higuain vagy Mandzukic – bármikor benne van csapatban. Buffonnak pedig igazán járna már egy BL-trófea.

2. Real Madrid

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Real tökéletesnek tűnt: a csapat és Zidane remek összhangban dolgozik együtt, a francia az elmúlt időszakban taktikai felkészültségét is be tudta bizonyítani, Cristiano Ronaldo pedig 5 gólt rúgott a Bayern elleni negyeddöntő két mérkőzésén. Ha kellett, a szerencse is a csapattal volt, és azt is láthattuk, a kispad micsoda játékerőt képvisel: Isco, Asensio, Morata és Lucas Vazquez is meccset képes eldönteni, ha lehetőséget kap. A bajnokságban szinte már odaadtuk az aranyat a Realnak. Mindezek után jött a Clásico, amit elveszített a királyi gárda, az ember pedig hajlamos azonnal végletesen gondolkodni. Még sincs annyira ihletett állapotban a csapat? Elfáradtak? Miért nem tudtak okosan futballozni? Mi volt ez a durvaság? Pedig néhány másodpercen múlt csak, hogy ne döntetlen legyen a vége, a kérdések fele tárgytalan lenne, a bajnoki címet pedig zsebben tudhatnák. Nyilván nem tett jót ez a vereség a csapat lelkiállapotának, továbbra is kétfelé kell koncentrálni, és nem is vagyok meggyőződve arról, hogy a Real Madrid tuti továbbmegy az Atlético ellen, pláne, hogy a védelem nem a legerősebb összeállításban fog játszani. Ettől függetlenül erősebbnek tartom a királyiakat, ezért nálam előrébb vannak az erősorrendben.

3. Atlético Madrid

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Nem hiszem, hogy ecsetelnem kellene, mekkora motivációt jelent Diego Simeonénak és csapatának egy Real elleni BL-meccs. A két elveszített döntő után nem hittem igazán abban, hogy újra ekkora magasságokba juthat a csapat, de rám cáfoltak. A legnagyobb elégtétel pedig nyilván az lehetne, ha épp a legnagyobb riválison keresztül vezetne a csapat útja a BL-döntőig. Az Atléticót nem feltétlenül tesszük ugyanazokba a magasságokba, mint a Realt, a Barcát vagy a Bayern Münchent, ehhez képest a csapat a legutóbbi 4 szezon alatt harmadszor juthat be a Bajnokok Ligája döntőjébe, ennél jobb eredményre ezalatt az időszak alatt csak a Real Madrid volt/lehet képes. Ami elbizonytalanít velük kapcsolatban, hogy a BL-ben nem várt rájuk eddig extrém erőpróba, bár a csoportot megnyerték a Bayern előtt, az még nem a legélesebb időszaka volt a szezonnak. Emellett a bajnokságban elmarad a csapat teljesítménye a várttól, a bronzéremért is küzdeniük kell. Benne van a pakliban egyébként Simeone és Griezmann távozása is, úgyhogy még az is előfordulhat, hogy ez lesz az utolsó nagy dobása a csapatnak ebben a felállásban.
Ahogy írtam a Real erősebb, de ez az a párharc, amelyben egyik csapat továbbjutására sem mernék nagyobb összeget tenni.

4. Monaco

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Eljött a pillanat, amikor már a rutin is számít, ebből pedig kevés van a fiatal, rendkívül megnyerő focit produkáló franciáknak. Hengereltek eddig, most azonban megnőtt a tét, ezzel pedig szerintem nem fognak már megbirkózni, ráadásul a bajnokság is nagyon szorosan alakul. Ennyi már önmagában is elég ahhoz, hogy az elődöntő legyen a végállomás, de ha hozzávesszük, hogy a Juventus lesz az ellenfél, nálam nem marad több kérdés. Az őszinte támadófoci eddig azért volt nyerő, mert az egyenes kieséses szakaszban hasonló filozófiát valló együttesek vártak a csapatra a City és a Dortmund „személyében”. A nyílt támadófociban a Monaco szinte a legjobb jelenleg Európában, ami viszont a védekezést illeti, a BL egyenes kieséses szakaszában négy meccsen 9 gólt kapott a csapat, ez több mint 2 találat meccsenként. A Juventusnak tökéletes ellenfél lehet a Monaco, az olaszok „csak” azt kell tegyék, amit a legjobban tudnak. A Monaco így is nagyon büszke lehet a teljesítményére, kíváncsi vagyok, szétkapkodják-e a keretet a nyáron.