30 kívánság • SportTV

30 kívánság

 avatar 2012. 05. 09. 10:27    
Olvasási idő: 2 perc

A Sport TV nézőinek nagyjából 80, blogom olvasóinak pontosan 99,9 százaléka sportőrült. (Helló, Mama!) Mi vagyunk azok, akik minden nap sportportálokon lógunk, akik akkor is meghallgatjuk hetente legalább egyszer kedvenc csapatunk himnuszát, ha tudjuk, hogy az ilyen indulókkal egy süket görényt is ki lehetne nyírni, és én vagyok az, aki nászutamat is egy BL-meccs köré terveztem. Vannak közöttünk olyanok, akik munkába menet rádió helyett már sportpodcasteket hallgatnak, és olyanok is, akik csak ezután fognak. Kár lenne tagadni viszont, hogy egyre kevesebben vagyunk. A klasszikus sportőrültek maroknyi csoportját a kihalás veszélye fenyegeti.

Sűrűn álmodom arról, hogy egyszer nagyon sokan leszünk. Milyen alapon? Nem tudom. Talán már egy hangos magyar futballsiker (Eb- vagy vb-részvétel, mondjuk kiütéses vereség nélkül) sem lenne elég ahhoz, hogy tömegek szeressenek bele a profi sport világába, én mégis bízom abban, hogy egy napon együtt járok majd meccsre a családommal. Valahogy meg fogom győzni őket arról, ne törődjenek a naponta eléjük kerülő hangos botrányokkal, a bunda- és doppingvádakkal. Elérem, hogy felfedezzék: ez a világ igenis értékes, mert vannak benne hűséges, kitartó, csodálatra méltó példaképek, mámoros pillanatok és persze tragikusan végződő, tanulságos történetek. Hogyan? Például megmutatom nekik a „30”-at, a Sport TV új dokumentumfilm-sorozatát.

Amikor tavaly júliusban úgy döntöttem, hogy egy átmeneti időszakra (majdnem) elköszönök a közvetített meccsektől és fejest ugrok a sportjogok világába, elhatároztam, hogy ha egyetlen forint szabad felhasználására is engedélyt kapok, ráveszem, akiket rá kell vennem, hogy az élő közvetítések, futball- és talkshow-k mellett vágjunk bele valami újba, mutassuk be mi először magyar nyelven az ESPN díjnyertes, a tengerentúlon 30 for 30 néven futó sorozatát. (A széria az amerikai sportok szerelmesei által jól ismert Bill Simmons ötlete, aki az ESPN 30. születésnapja alkalmából 30 különböző rendezőt, sportújságírót kért fel, hogy járjon egy-egy legendás történet máig rejtett titkai után.)

Sorstársaim, rossz hírem van: a „30” múlt hét óta a SportM, rövidesen pedig a Sport1 és a Sport2 képernyőjén is feltűnik, vagyis mostantól nincs kibúvótok! Aki azt állítja magáról, hogy sportőrült, de mégsem szán arra heti 60 / 90 / 120 percet, hogy megismerje a világ valaha élt legjobb jégkorongozójának, Wayne Gretzky Kingsbe igazolásának körülményeit, az 1994-es labdarúgó-vb-n öngólt szerző Andrés Escobar tragikus halálának hátterét, Drazsen Petrovics és Vlade Divac délszláv háború során megromlott barátságának történetét és még számos, soha nem látott alapossággal körüljárt sporttörténelmi eseményt, az személyesen nálam adhatja le sportőrült-igazolványát.

Eljött a mi időnk! Most kell kézen fognunk feleségünket, barátunkat, haverunkat, ismerősünket, mindenkit, aki csak olimpia és foci-vb idején, vagy még akkor sem hajlandó sportot nézni. Hetente egyszer le kell ültetnünk őket a tv elé, mert ez a legjobb alkalom arra, hogy megértsék, mit szeretünk ebben a világban.

Szóljatok majd, sikerrel jártatok-e.

A SportM ma este 21:30-kor a „Colts utolsó napja” címmel a 30 újabb részével jelentkezik, melyből kiderül, mi mindenre voltak képes Baltimore lakosai, hogy a város ne maradjon profi futballcsapat nélkül.

A Sport1 jövő csütörtöktől, kéthetes csúszással kezdi a sorozat sugárzását, az első, Wayne Gretzky Los Angelesbe igazolásáról szóló epizód május 17-én, 21:00-kor lesz látható.