"Szegény" Josh Smith • SportTV

„Szegény” Josh Smith

 avatar 2015. 07. 27. 00:30    
Olvasási idő: 3 perc

Josh Smith eseménydús éveket tudhat maga mögött. Amikor 2013 nyarán lejárt ötéves, 58 millió dolláros szerződése Atlantában, és a nagy áttörés mind a játékában, mind a csapat eredményességében elmaradt, a Hawks nem marasztalta. Amikor kiderült, hogy abban a Detroitban látnak benne fantáziát, ahol a két ígéretes magasember (Monroe és Drummond) miatt kényszehármast fog játszani, sokan vakartuk a fejünket. Amikor egy (felejthető) szezonnal későbbb megérkezett a csapathoz a liga legidegesítőbb edzője, Stan Van Gundy, sejteni lehetett, hogy a szar inkább előbb, mint utóbb be fog csapódni a ventilátorba, és akkor valakinek sokat kell majd takarítania.

A bomba végül december 22-én robbant, amikor a Pistons nemes egyszerűséggel kirúgta a pályán nem sokat mutató, az öltözői hangulatot ellenben annál lelkesebben mételyező Smith-t. Elő szokott ez persze mással is fordulni, de az csaknem példátlan, hogy egy egészséges, ráadásul évente több mint 10 millió dollárt kereső játékos jusson erre a sorsra. Hatalmas versenyfutás kezdődött a szolgálataiért, amelyet végül a Houston Rockets nyert meg, nem kis részben Dwight Howard közbenjárásának köszönhetően, akivel korábban együtt játszottak egy AAU-csapatban.

Smith érkezése előtt a Rockets kispadja a liga alsó harmadába tartozott. A 2015-ös naptári évben az ugyancsak friss igazolás Brewerrel kart karba öltve a legjobbak közé emelték a texasiak cseresorát. A sérülések miatt a rájátszásban már kezdőként pályára lépő Smith gyógyszere a Clippers elleni nyugati elődöntő hatodik meccsén emlékezetes körülmények között gurult el, kis túlzással egyedül fordította meg majd húszpontos hátrányból a meccset, és, mint néhány nappal később kiderült, a párharcot. Nem csoda, hogy a szezon befejeztével a Rivers és bandája kivetette rá a hálóját.

Hiába csilliárdos azonban a Clippers tulajdonosa, az elmúlt évek jobb-rosszabb szerződései megkötötték a kezét. Paul Pierce igazolása után már csak az NBA minimálbért tudta felajánlani Josh Smith-nek. Talán őt is meglepte, hogy Smith rábólintott egyéves, mindössze másfél milliós ajánlatára. Máshol ennek a többszörösét (mondjuk öt milliót) is megkereshette volna, viszont esélye sem lett volna arra, hogy bajnoki címet nyerjen. Ne felejtsük el persze, hogy az NBA sajátos pénzügyi rendszerének köszönhetően a kirúgása ellenére a Pistons még több évig fizeti a szerződéséből hátralévő részre vonatkozó fizetése részleteit, így a derék Josh-nak idén összesen bruttó hét millió dollárból kell(ene) kijönnie.

Szaros hét milla?!?! Ugye senki nem lepődött meg, hogy Smith nemrég egy interjúban elmondta, kicsit aggódik amiatt, hogy a családja miként fogja átvészelni az átállást. Lehetetlen nem együttérezni vele. Megtakarítások nélkül nekifutni egy ilyen komoly váltásnak embertpróbáló feladat. Mert azt ugye senki sem gondolhatta komolyan, hogy az elmúlt 12 évben összepattogtatott nettó 13 milliárd forintból félre lehetett tenni akár egy centet is. Még érthetőbb az aggodalom, ha utánanézünk, és megtudjuk, hogy Los Angeles az Egyesült Államok 9. legdrágább városa. Ráadásul a család sem kicsi, így Josh-nak mostantól két fiú és egy kislány éhes szemeibe nézve kell közölnie, hogy nincs repeta, mert nem bírja el a családi kassza. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a szülei, négy testvére, azok családja, meg a haverok mostantól be kell érjék karácsonyra egy képeslappal, jobb esetben zoknival meg alsónadrággal. Ha ki szerencséje van, Steve Ballmer tud intézni neki egy Windows 10-et, ha esetleg nem jogosult ingyenes frissítésre. Ezzel azért tudna majd spórolni.

Csak remélni tudom, hogy az elkerülhetetlen másodállás mellett (a magassága miatt tökéletes árufeltöltő lenne) a kosárlabdára is tud majd figyelmet fordítani, mert a nagy felfordulás végére, amiről már nagyon szeretnék az Alley-oopban Csabival beszélgetni, Los Angelesben félelmetes csapatot hozott össze GM Doc.

Ha végignézünk az egyelőre még tizennyolc fős kereten (a szezon kezdetéig három embertől meg kell még szabadulniuk), elmondható, hogy edző Doc a bőség zavarával fog küzdeni, amíg az elkerülhetetlen sérüléshullám meg nem “könnyíti” a dolgát. A legtöbb poszton két, de van ahol három minimum “húszperces” NBA-játékos vár bevetésre. Első ránézésre centerben tűnnek vékonykának, de egyrészt ne felejtsük el, hogy a houstoni “túszejtés” előtt mennyivel rosszabb volt a helyzet, másrészt Pierce érkezésével várható, hogy Doc bepróbálkozik majd olyan ötösökkel, ahol a bostoni legenda játszik négyest, Griffin (vagy éppen Smith) meg lemegy ötösnek.

Az biztos, hogy GM Doc jól mérte fel, hogy extrarugalmas keretre lesz szüksége, mivel a két fő vetélytárs közül a Spurs Aldridge és West megszerzésével inkább magasított, a Warriors pedig, ahogy a döntőben is igazolta, alacsonyan érzi igazán jól magát. Aki rajtuk kívül bajnok akar lenni, érdemes mindkét handrendre berendezkednie.

Josh Smith szerepe ebből a szempontból kulcsfontosságú. Csak engedjék ki az adósok börtönéből meccset játszani.

UPDATE: Zukály Zoli Facebook kommentje árnyalja a képet. „Vicces az írás, de totális misquote a story. „It wasn’t about the money because of the Detroit thing. At the end of the day, you know, I do have a family, so it is going to be a little harder on me this year. But I’m going to push through it and, you know, try to do something long term after this year. But I think this year focusing on doing something special with this group of guys.” Arra gondolt itt valószínűleg, hogy a családja marad ott, ahol most vannak, és egyelőre nem költöznek, amíg nem kap valahol több éves szerződést, ergo biztos lesz az állomáshely.”