Mit adnak nekünk a rómaiak? • SportTV

Mit adnak nekünk a rómaiak?

Szaniszló Csaba avatar Szaniszló Csaba 2018. 03. 13. 13:54    
Olvasási idő: 3 perc

Ma este 20:45-kor az AS Roma és a Sahtar Doneck azért küzd, hogy a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé jusson a Sport1-en. Mivel a rómaiaknak ez legutóbb éppen 10, az ukránoknak pedig 7 éve sikerült, előre szólok, hogy öldöklő küzdelem, vér, veríték várható, az egyik oldalon az öröm, a másikon a bánat könnyeivel késő estefelé. Íme négy érdekesség és egy tipp arról, mire számíthatunk a Romától.

A LEGERŐSEBB CSAPAT
Ha a Farkasok kiesnek, sérülésekre nem foghatják, hiszen a mostani legerősebb kezdőcsapatát állíthatja ki Di Francesco. Az egyetlen hiányzó, aki frissen dőlt ki, Defrel, de neki nem lenne esélye a kezdőbe kerülni a bombaformában lévő Ünder helyén.
Szinte már hitvita zajlik Rómában arról, hogy az edző kedvenc 4-3-3-as felállása vagy a szurkolók kedvence, a többször bevált 4-2-3-1 a nyerő, de most úgy tűnik, az előző két győzelem egy időre elhallgattatja a Luciano Spallettinél még Tottival támadóként bevezetett játékrendszert.
A különbség nagyjából annyi, hogy Nainggolan hol játszik, így aztán ha sokáig 0-0 lesz, a belga pozícióját lesz érdemes elsősorban figyelni.

ALISSON NÉLKÜL NEM MEGY

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

A Roma látszólag kilábalt a két hónapos gödörből a Napoli és a Torino elleni győzelmekkel. Nápolyban nemhogy négy, még három gólig sem jutott egyetlen ellenfél sem eddig a bajnokságban, de ne feledjük el, hogy eközben Alissonnak 13-szor kellett védenie, a Roma pedig szinte minden helyzetét belőtte.
A Torino ellen az első félidőben kerülhetett volna hátrányba Di Francesco csapata, és újra a brazil kapus bravúrjai kellettek még 0-0-nál ahhoz, hogy a második félidő már simább lehessen.
Alisson a BL-csoportkör végén 50 millió eurót ért, nemrég már 70-re kóstálták, de van, aki már azt is tudni véli, hogy 105 millió euró alatt a Farkasok nem engedik el. Ahogy a sportigazgató Monchi nyilatkozott: ez az első idénye kezdőként, és négy év van még hátra a szerződéséből, így aki el akarja vinni őt, annak kemény árat kell fizetnie.
A meccs szempontjából ennél fontosabb, hogy miért lehet minden idők legdrágább kapusa Alisson: mert nélküle a Roma törékeny, a brazil bravúros védései nélkül a brutális BL-csoportkört sem élte volna túl, a tabellán pedig biztosan nem állna dobogós helyen.

KISZAKADT A GÓLZSÁK
Önmagához képest parádéznak a Farkasok a kapu előtt mostanság. A nápolyi és Torino elleni hetest megelőző 15 tétmérkőzésén a csapat mindössze két alkalommal tudta átlépni az 1 rúgott gólt, igaz, jó jel, hogy az is nemrég, február közepén történt – csak éppen a Benevento és az Udinese ellen.
Az is fontos, hogy kik szerzik a gólokat, és a Roma ebből a szempontból aligha járhatott volna jobban legutóbbi meccsén.
Kosztasz Manolasz végigrobotolta a szezont, és akkor sem ülhetett le pihenni, amikor visszaesett a formája, mert egy gyengébb Manolaszban is jobban bízott Di Francesco, mint egy bizonytalan formájú Juan Jesúsban – és ki merné azt mondani, hogy nem volt igaza?
Daniele De Rossi az a karakter, akinek ha megy, akkor mindenki elhiszi, hogy neki is mehet, ezért van nagy jelentősége a kapitány bravúros góljának.
A középpályán mellette játszó Pellegrini ígéretesen kezdett, de csúnyán visszaesett a szezonban, és nem volt miből önbizalmat merítenie. A Torino ellen mestermunkával fejezte be a meccset. Esetében lényeges, hogy a saját tizenhatosánál általa megszerzett labdát kapta vissza egy jókora sprint után Nainggolantól, és maradt ereje egy okos befejezésre.
Apropó, Nainggolan! Ugyan gólt nem szerzett a belga (az utolsó még november közepén érkezett, igaz, legalább a Lazio ellen), viszont Pellegrini és De Rossi gólját is ő készítette elő, ami önbizalmat adhat neki a kockázatosabb passzok elindításához, amiben tavaly sokkal jobban muzsikált, mint idén.

94%
Hogy finom legyek, a Roma nem a ki-ki meccsek specialistája, ráadásul a Sahtar legutóbbi római kirándulása során 3-2-re győzött és negyeddöntőbe jutott a BL-ben.
Mégis van egy adat, ami első hallásra döbbenetes, és elmondja, milyen jó a hazaiak számára a kiindulópont: az európai kupák egyenes kieséses szakaszában eddig 352 alkalommal került 2-1-es hátrányba az idegenben játszó csapat, de a visszavágón 331-szer ledolgozta ezt a hátrányt és továbbjutott.

TOVÁBBJUT: A ROMA

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Pár hete még arról szóltak a pletykák, hogy ez a meccs dönt Di Francesco sorsáról. Az elmúlt két győzelem alighanem segített egy kicsit a megítélésén, és egy mai továbbjutás egyértelműen a BL-éra legsikeresebb szezonjává tenné a mostanit, elvégre a csoportkörben a Chelsea és az Atletico Madrid volt az ellenfél.
A Sahtarnak minden eszköze megvan arra, hogy továbbjusson a Roma ellen. Támadóik gyorsak, és többször bizonyították már, hogy halálosak is. Nagyon csodálkoznék, ha a hazaiak simán jutnának tovább, emberi számítás szerint ez a csapat erre alkalmatlan, így marad egy szenvedős 1-0 vagy egy gólgazdag adok-kapok, amiből ki tudja, melyik fél jön ki jobban.
Ezzel együtt azt mondom, a továbbjutást kiharcolják a hazaiak, mert éppen jó helyen ülnek a hullámvasúton, egymásra találtak közönségükkel, és általában ez a viszony határozza meg, merre tart a klub.
Meglátjuk este a Sport1-en.