Tiszta hangok a brémai muzsikában • SportTV

Tiszta hangok a brémai muzsikában

Mészáros Ábel avatar Mészáros Ábel 2018. 08. 02. 11:59    
Olvasási idő: 4 perc

Augusztus elején könnyedén és felelőtlenül tippelget az ember, hiszen ekkor még minden csapat nulla ponttal és reményekkel tele vág neki az új idénynek. Ilyenkor lehet (kell?) nagyokat mondani, és persze zseniális vagy rettenetes jóslatokat bevállalni. Az előző évadban például a legnagyobb meglepetéscsapat a Schalke volt: a Markus Weinzierl-féle 43 ponthoz + tizedik helyhez képest húsz pontot és nyolc helyet javítottak a zseniális Domenico Tedesco irányításával. Nagy csalódásból is volt bőven: a 49 ponttal végző, Európa-ligás 1. FC Köln HÁROM ponttal állt december elején és végül ki is zuhant, hogy a Bundesliga dinoszauruszáról (HSV) vagy az ismét csak osztályozós Wolfsburgról ne is beszéljünk. Nézzük, az idén melyik csapatok okozhatnak pozitív, illetve negatív meglepetést, és kezdjük először a jó hírrel!

Meglepetés: Werder Bremen
Az egykor szebb napokat megélt, örökranglista-harmadik, Werder Bremen az elmúlt öt szezonban csak egyszer végzett a felsőházban, és a menetrend szerint kinevezett utánpótlásedző, a volt utánpótlásedzőből nem éppen sikeres vezetőedzővé váló Viktor Szkripnyiket váltó Alexander Nouri a következő idényt tízmeccses nyeretlenségi szériával kezdte, majd repült is. Utódja persze az U23 edzője, a 35 éves Florian Kohfeldt lett, aki azonban egy rugalmas, szórakoztató és mellesleg eredményes futballal nemcsak megmentette a zöld-fehéreket, de a Kohfeldt-tabellát is behozta a köztudatba: 24 meccsen szerzett 37 pontjánál csak a Stuttgart (38), a Leverkusen (39), Schalke (43) és a Bayern (58) szerzett többet!
A nyári átigazolási piacon ugyan elveszítették a rutinos, már évek óta távozni készülő, szabadrúgás-specialista Zlatko Junuzovicot (a Salzburgba ment ingyen) és a csapat egyik motorját, Thomas Delaneyt – igaz, 18 hónap alatt 18 millió eurót nyertek a dán középpályáson (2 millióért vették Koppenhágából, húszért adták Dortmundba). Lisztes Krisztián egykori csapattársa, a jelenlegi sportigazgató, Frank Baumann és stábja a lehetőségeihez képest remek munkát végez, hiszen 2-3 millió eurókért igazol olyan játékosokat, mint a kapus Jiri Pavlenka, a balhátvéd Ludwig Augustinsson vagy éppen Delaney, akiket aztán 15-20-ért el tud adni. Az értük kapott pénzből pedig újabb játékosokkal lehet erősíteni a keretet. A német Kicker magazin pár hete a Weiterbildungsverein, azaz továbbképző-egyesület, címmel közölt cikket a Werderről, és az infografikán láthatjuk, hogy ez a módszer lassan már húsz éve kiválóan működik. Szokratisz, Lisztes vagy épp Johan Micoud (ingyen) pedig még rajta sincsenek a listán, hiszen velük pénzt nem sokat, de meccseket és bajnokságot annál többet nyert a Werder.

Forrás: kicker.de

(nyereség, játékos, igazolás ideje, összege, innen, távozás dátuma, eligazolás összege, csapat)

A Klaus Allofs-éra (1999-2012) melléfogásairól (Eljero Elia, Carlos Alberto, Marko Marin, Marko Arnautovic), ami miatt 2011-15 között 40 milliós deficitet szedett össze a klub, itt most nem ildomos beszélni, maximum csak azért, hogy érzékeltessük a kontrasztot: azóta nem csupán ledolgozták a veszteséget, de 3.5 millió eurós nyereséget termeltek, úgy, hogy nem volt olyan idény amelyben 30 milliót elért volna az eladási vagy a bevételi oldal.

Erősödő támadósor avagy Klaassen lesz az új Micoud, illetve mire jó a Harnik-bumeráng?
Baumannék idén sem aludtak: az elmúlt két szezonban a másodosztályból idén feljutott Nürnbergben 11 gólt és 13 gólpasszt összeszedő Kevin Möhwald még tavasszal jött ingyen a közzéppályára, a nyolcas pozíciójába. Hátul Felix Beijmo a Djurgarden húszéves villámgyors svéd utánpótlás-válogatottja (talán szeptember 7-én épp Magyarország ellen is láthatjuk U21-es Eb-selejtezőn) lehet az új skandináv sikersztori, míg a tavaly csak 37 gólt összehozó csatársor jelentősen megerősödött: Oszako Juja a vébén a japán csapatban villogott, és visszatért Max Kruse egykori ifistatársa, az osztrák válogatottságot lemondó Martin Harnik (ő a Stuttgartban 66 meccs erejéig volt Hajnal Tamás csapattársa) – reszkessenek tehát a Bundesliga-védelmek és a brémai diszkók! Harnik ugyanis hamburgi születésű, és Kruse egykori klubja a St. Pauli is az egyórányira levő éjszakai életéről híres Hamburgban található.
De talán a legnagyobb fegyvertény az Ajaxban Peter Bosz alatt 14 góllal és tíz gólpasszal remek szezont futó, az Evertonban tavaly azonban alig játszó Davy Klaassen megszerzése, akit a hírek szerint Kohfeldt személyesen győzött meg Manchesterben. A 25 éves holland irányító nemcsak a gólok előkészítésében, de a letámadásban is jeleskedik, és 15 millióért tökéletesen beleillik a Werder “az egy kisiklás után lehetőséget kapó nagy tehetség” átigazolási filozófiájába, mint annak idején Mesut Özil vagy épp Johan Micoud. Ha ehhez még hozzávesszük a tavaly télen 7.5 millióért vett villámgyors koszovói szélsőt, Milot Rashicát, az ifiktől felkerült, a jövő német csatártehetségének tartott kisebbik Eggesteint (Johannest sokan többre értékelik, mint Maximilian nevű bátyját, a tavalyi idény nagy brémai felfedezettjét, aki miatt pl. Delaneyt is könnyebb szívvel engedték el), az amerikai szupertini Josh Sargentot (ő 2000-es születésű, de már gólt is lőtt az amerikai felnőttválogatottban), akkor Kohfeldték a bőség zavarával küzdenek majd. Sőt, Claudio Pizarro majd 40 évesen afféle mentor szerepben ötödjére is visszatért a klubhoz, és lehet, hogy nem csak az edzéseken segít majd a fiataloknak….

Így nézhet ki a brémai felállás

Forrás: sharemytactics.com

Hátul Pavlenka tavaly sokáig a liga legjobb kapusa volt (a nyári Kicker-ranglistán harmadik volt), míg a remekül passzoló Ajax-Tottenham nevelés Moisander, Veljkovic duó ideális kiindulópont a színvonalas, flexibilis modern passzjátékon alapuló focihoz. A sokat felfutó Augustinsson az átlagon felüli balhátvédek sorát gyarapítja, míg a veterán cseh Gebre Selassie helyére Beijmo is pályázik. A Werder-drukkerek számára igazi örömhír volt Philipp Bargfrede évek óta első egészségesen lejátszott szezonja, és csak remélni tudják, hogy “Bargie” rá tud tenni egy lapáttal a hatos poszton. Maxi Eggesteinnek bérelt helye van a kezdőben, és szükség esetén tudná Bargfredét pótolni, de alapvetően neki a nyolcas ún. box to box szerepkör fekszik, irdatlan futómennyisége miatt – 383,3 km-rel ő vezette ugyanis az egész Bundesligát! Az újak közül a labdabiztos és technikás Klaassen már csak 15 milliós értéke miatt valószínűleg több lehetőséget kap majd mint Möhwald vagy a kiváló megmozdulásokra és borzasztó rossz megoldásakra egyaránt képes Florian Kainz. Az Alexander Nouri alatt a középályán rosszul teljesítő Kainz inkább szélső csatárként lehet megoldás, míg a másik oldalon Rashica a favorit, hiszen Harnik és Oszako is inkább középcsatár vagy árnyékék, mintsem szélső. Ők inkább Kruse helyére pályáznak, illetve kétcsatáros rendszerben kaphatnak nagyobb szerepet.
Kohfeldt azonban vélhetően egy rugalmas 4-3-3-nak kinéző, de amolyan gyémánt alakzatra hasonlító felállást választ majd, amelyben a hivatalosan középcsatár Max Kruse visszalép a gyémánt tetejébe, miközben a két nyolcas (Eggestein az egyik, kérdés, hogy Klaassen lehet-e a másik) robotol, és egy egy hatos (Bargfrede) biztosít a védelem előtt. Ez azonban módosulhat akár 4-2-3-1-re egy Bargfrede-Eggestein duóval középen – így a szélen Rashica, Kainz vagy akár Osako kezdhet – ez a felállás talán leginkább Klaassent és Krusét segítené. A háromvédős rendszert Kohfeldt szinte csak idegenben és csak erős csapatok ellen alkalmazta, itt Langkamp, Friedl vagy a visszavont Bargfrede lehet a harmadik védő Moisander és Veljkovic mellett. A középpályán a két szárnyvédő (Augustinsson és Gebre Selassie) adott, míg belül Eggestein mellé Klaassen és Bargfrede csatlakozna, elöl pedig Kruse és Oszako (Harnik) kezdene. Persze az is elképzelhető, hogy a tavalyi taktika már a múlté, és Kohfeldt van annyira jó edző, hogy a csapatához és az adott ellenfeléhez alakítja a rendszerét, illetve akár képes meccs közben is változtatni.

Verdikt
A hagyományosan borzasztó szezonkezdetet produkáló Werdernek még a sorsolása is kedvező: a meggyengült Hannover és Eintracht után a feljutó Nürnberg, majd az Augsburg következik, míg az ötödik fordulóban Dárdai Pál Hertháját látják vendégül a Weser-stadionban. A Gladbachnak és a Frankfurtnak is nehéz sorsolása van az elején (Lipcse, Schalke, Leverkusen, Bréma és egymás ellen is játszanak), így ne lepődjünk meg, ha Kohfeldték az Európa, uram bocsá, Bajnokok Ligáját érő helyen tanyáznak majd szeptember végén.