Vízilabda: Az a legfontosabb cél, hogy a női és férfi válogatott is jusson ki az olimpiára • SportTV

Vízilabda: Az a legfontosabb cél, hogy a női és férfi válogatott is jusson ki az olimpiára

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 09. 13:28    
Olvasási idő: 2 perc

Vári Attila egy hónapja a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke. A Sport TV Mai helyzet című műsorában elmondta, törekszenek rá, hogy a magyar csapatok mindent megnyerjenek, de mindent azért nem lehet, és úgy kell kommunikálni, hogy ezt a közönség is elfogadja. Kifejtette, hogy a szövetség legfontosabb célja az, hogy 2020-ban a női és férfi válogatottunk is ott legyen az olimpián, illetve beszélt arról, miben vehetnek példát a vízilabda a jégkorongtól, a kézilabdától és a labdarúgástól.

Egy hónapja vezeti a vízilabda szövetséget Vári Attila, aki szeretne némi szemléletváltást az egyébként nagyon jól működő szövetségen belül. „Elrohant mellettünk a világ, borzasztó magasra raktuk a mércét. Viszont szerintem nagyon sokszor nem jó kommunikáció ment kifelé. Mi nagyon sok olyan eseményen is győzelmet várunk, ami ebben a versenyrendszerben a lehetetlenség kategóriája. Mert rengeteg világesemény van, nagyon sok hazai esemény van, azon belül sok a klubokra nehezedő nemzetközi esemény, amivel akkora mérkőzésszámot bonyolítunk le, és játszanak válogatott játékosok és klubjátékosok. Törekszünk rá, hogy mindent megnyerjünk, de mindent nem lehet, és ezt mindig el kell mondani a közönségünknek, mert ők azt várják természetesen – és ez egy pozitív teher -, hogy minden színtéren győzelemre vezessük a válogatottakat és klubokat. Mi persze ennek mindent alárendelünk, és megteszünk, de a legfontosabb célnak azt tűztük ki az olimpiai ciklus második felére, hogy az olimpiára a női és férfi csapat is kijusson. Ez a legfontosabb feladata a Magyar Vízilabda Szövetségnek és a magyar vízilabdának.”

Több szövetséggel együtt a Magyar Vízilabda Szövetség együttműködést írt alá a Testnevelési Egyetemmel, amelynek keretein belül az egyetem egy nagyon jó alapot tud adni a vízilabda szakágnak is. „Ezáltal a vízilabda szövetségi képzések mellett egy nagyon magas színvonalú egyetemi képzést is kapunk, ami régen működött, de most újra felélesztettük. Remélhetőleg ezzel is nagyon komolyan hozzá tudunk járulni az ilyen tudás alapú képzésekhez” – nyilatkozta az elnök, aki elmondta, erre azért is volt szükség, mert egy edzőnél, hogy igazi edző lehessen, akárcsak egy gyermeknél, hosszútávú képzés szükséges.

Arról is beszélt, hogy más sportági szövetségektől át lehet venni dolgokat, amik ott jól működnek, és erre mondott is néhány konkrét példát. „Láthatjuk, hogy a magyar jégkorong-válogatottnál milyen komoly marketing-tevékenység van, és milyen jó egy-egy rendezvényük. Ez nem jelenti azt, hogy a vízilabda rossz, de onnan is át lehet venni a dolgokat, például a női vízilabda-mérkőzésekbe is próbáljuk ezeket integrálni. Továbbá a legutolsó női junior kézilabda világbajnokságot is próbáltunk integrálni a vízilabda ifjúsági világbajnokság mellé, ezek nagyon jól működnek, és ezekből nekünk ugyanúgy tanulnunk kell. Ami még nekem egy nagyon magas szintű példa, az a labdarúgó-szövetség, és a háttérben lévő nagyon komoly munka, ami az edzőképzéstől kezdve a különböző adatok, beadványok alapján egy nagyon magasan működő rendszer, ami a nemzetköziségben is fontos. Ezeket szeretnénk újra éleszteni nálunk, vagy abból tanulva beilleszteni azért, mert a vízilabda mindig is nagyon magas színvonalú volt, és pont a képzések mellett erre is nagyon oda kell figyelnünk, hiszen mi szeretnénk ugyanúgy a továbbiakban is a legmagasabb szinten teljesíteni nemzetközi téren is.”

A teljes beszélgetés: