Gála • SportTV

Gála

Abramov Gábor avatar Abramov Gábor 2016. 10. 28. 12:56    
Olvasási idő: 3 perc

Minden évben, valamikor ősszel, a futballisták a sportszerelésüket öltönyre cserélik, és végigvonulnak a piros szőnyegen annak reményében, hogy majd a színpadra is felléphetnek, hogy átvegyék az idény legjobbjának járó díjat. Aki elmegy, persze. Gyönyörűen felöltöznek, nagyon jól áll rajtuk minden darab. Jó ízlésre vall.

A valenciai kongresszusi központ kristálytermében köszöntötték ebben az esztendőben a 2015-2016-os spanyol futballszezon legjobbjait. A Liga Santander (a ligának egy névadó szponzora van, egy bank, amely a az első osztályú bajnoksághoz adja a nevét) és a Liga 1/2/3 (a pénzügyi intézmény az egyik vezető szolgáltatásának szlogenjét csatolta a második vonalhoz)  legjobb labdarúgói vehettek át elismerést. Akik ott voltak,  persze, és megtisztelték az eseményt, illetve a tévénézőket, mert a gálát 180 országban közvetítették. A díjátadó ünnepségek történetében először a női futball is előtérbe került, hiszen a legutóbbi kiírás legeredményesebb góllövőjét, a Barcelona játékosát, Jenny Hermosót is színpadra szólították az est folyamán, de ő sem ment el, így az egyik  csapattársa vette át a szobrocskát.

Összesen 17 díj került átadásra, sorról sorra haladva, így elismerésben részesült és rövid monológot mondhatott az első és a második liga legjobb kapusa, a legjobb hátvéd, a legjobb középpályás, továbbá az év csatára, az év edzője, az év felfedezettje, volt La Liga Wolrd Player-díjasunk is, de a szurkolók is megválaszthatták az elmúlt kiírás legjobb élvonalbeli játékosát, ami egy sörgyárnak köszönhetően a Cinco Estrellas nevet viseli. Csillagos ötös!

Minden klub három csapatkapitánya és vezetőedzője szavazhatott, soronként haladva megjelölték az általuk vélt legjobbakat, így a legjobb kapust, a legjobb hátvédet, a legjobb edzőt, és így tovább. Csapattársra, saját edzőre és  feltételezem, saját magukra nem szavazhattak, tehát házon belül senkire.

A La Liga World Player-díj az internetezők kezében volt, és a klikkelések száma döntött. A liga honlapján és a liga twitter-oldalán lehetett szavazni a megjelölt listából választva. A következő játékosokra lehetett voksolni:  Diego Godín, Guillermo Ochoa, Keylor Navas, Luis Suárez, Cédric Bakambu, Fayçal Fajr, Carlos Kameni, Mathew Ryan, Takashi Inui.

A legjobb játékos a Media Coach nevű számítógépes program szüleménye, amit a liga közösen fejlesztett ki az egyik médiabirodalommal. A játékoselemzés terén ma nem létezik ennél jobb program. Kifinomult elemzések és mindenre kiterjedő statisztikák döntöttek a sorrendről.

A szurkolók egy másik felületen is megszavazhatták az idény legjobbját, és a drukkerek preferáltja vihette haza a Cinco Estrellas-díjat.  A sörgyár a facebook oldalán kérte fel a szurkolókat, hogy tegyék meg tétjeiket.

Az eseményt a spanyol humorista, Dani Martínez vezette, műsorvezető társa a mexikói Eva Marcela Rodriguez volt és besegített egy Madridban élő kínai hölgy is, akinek a szerepét nem tudtam megfejteni, a jelenlétét, persze, megértettem.

A zenéről a marokkói származású svéd producer, Nadir Khayat gondoskodott, akit RedOne néven kellene ismernem, ha járnék diszkóba.

Hasonló eseményt láttam már a helyszínen is, és azt kell mondanom, hogy a szervezők nagyon sokat fejlődtek. Emlékszem, kaptam egy telefontöltőt, ami soha nem működött. A kezdeményezés jó, de Messi és Ronaldo nélkül mit sem ér az egész. Ha a liga nem tudta elérni, hogy elmenjenek, akkor most lehet némi fogalma arról az olvasónak, hogy milyen elképesztően könnyű helyzetben voltam a Fieszta forgatások során, főleg a két naggyal, mert a harmadik, az Atlético mindig segítőkész volt. A Barcelona egyetlen játékossal sem képviseltette magát, a Realtól csak Modric ment el, de ő is csak azért, mert sérült és mert ő lett a bajnokság legjobb középpályása, ami már a gála előtt kiszivárgott. Martínez kiválóan vezette le az eseményt, de minden megjelenése hosszabb volt a kelleténél. A díjátadók közül volt, aki izgult, Valdano esetében nem értettem, hogy miért, volt, aki túljátszotta a szerepét, mindig vannak ilyenek, és volt, aki megkérdezhette volna, hogy a győztes nevét hogyan kell jól kiejteni. Mindezek ellenére a liga egy pazar gálát szervezett, ahol tarolt az Atlético Madrid, amely négy díjat tett zsebre, hiszen Griezmann bizonyult az idény legjobb játékosának, ő szurkolók is őt látták a legjobbnak, Godín lett a legjobb hátvéd és Simeone a legjobb edző.

„Végre nem feledkezett meg a liga az Atlético Madridról.”  (Enrique Cerezo, az Atlético elnöke)