Dallasi tűzijátékra készül a UFC • SportTV

Dallasi tűzijátékra készül a UFC

2017. 05. 11. 13:45    
Olvasási idő: 4 perc

Szinte irreálisan nagyok az elvárások a UFC idei negyedik számozott gálája előtt, hiszen a szervezet az év első harmadában ellőtt durranásai rendre visszafele sültek el. Most a UFC 211-en több meccsen is tűzijátékot várnak a szervezők és a szurkolók.

Noha a februári UFC 208-on noha kaptunk egy új divíziót (női pehelysúly), a címmeccs keveseket csigázott fel, ráadásul botrányba fulladt Germaine de Randamie duda utáni illegális ütései miatt. A márciusi UFC 209 főmérkőzése teljes unalomba fulladt, ráadásul Tyron Woodley és Stephen Thompson visszavágója előtt az elképesztően várt Tony Ferguson–Khabib Nurmagomedov ütközet elmaradt. A UFC 210-en szinte már meg se lepődtünk, amikor Daniel Cormier megkérdőjelezhető módon tudott csak bemérni a félnehézsúlyú címmérkőzésre, hogy aztán a bután bunyózó Anthony Johnsont ismét elintézze a földön.
Így vagy úgy, a UFC ezúttal nem bízza a véletlenre a főprogram színvonalát, hiszen a Dallasban sorra kerülő 211-es gálán rengeteg olyan párharc szerepel, amely bármelyik Fight Night főmeccsének nyugodtan elmehetne.
Nézzük a főkártya hihetetlen ütközeteit!

Henry Cejudo a 2008-as pekingi olimpián megszerzett szabadfogású birkózói aranyérme után az első 10 MMA-ütközetét is győzelemmel zárta, kivívva egy címmérkőzést a légsúly történetének egyeduralkodó bajnoka, Demetrious Johnson ellen. A UFC 197-en megrendezett találkozón egy kemény térdes után Mighty Mouse simán kiütötte Cejudót, aki ezután az Ultimate Fighter 24. évadában elvállalta az edzősködést, hogy az évad végén megküzdhessen egy korábbi többszörös kihívóval, Joseph Benavidezzel. Az elképesztően színvonalas és szoros mérkőzés végén végül Benavidezt hozták ki győztesen, ám sok szakértő Cejudót látta jobbnak – nem kérdés tehát, hogy két vereséggel a háta mögött mindenképpen a súlycsoport elitjében szeretne maradni.
Sergio Pettis bátyja, Anthony Pettis már érezhette, hogy milyen érzés, mikor egy bajnoki öv van a dereka köré tekerve, ám a 23 éves Sergio is remek úton jár, hogy egyszer bajnok lehessen a szervezetnél. Zsinórban három pontozásos sikere (és a látható fejlődése) miatt a matchmakerek úgy érezték, ideje egy nagy név ellen bizonyítania.
Nem kérdés, hogy Pettisben minden megvan, hogy egyszer trónra kerüljön, ám érzésem szerint egyelőre nagy fába vágja a fejszéjét.
Tipp: Cejudo, pontozással

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Ha már feltörekvő fiatalok, az Ultimate Fighter latin-amerikai verziójának győztese, Yair Rodriguez 24 évesen a pehelysúly legnagyobb figyelmet kapó tagja. Látványos rúgásaival a UFC-ben már 6-0-val áll, legutóbb a legendás karriert befutó, ám a szervezetnél szebb napokat is megélt BJ Penn-t dominálta a lábával, utóbbi a második menet elején nem bírta tovább El Pantera gyilkos attakjait.
A könnyűsúly egykori bajnoka, Frankie Edgar a UFC 200-on végül egy súlycsoporttal lejjebb nem tudta megkaparintani az interim övet (José Aldo pontozással múlta felül), ám továbbra is a 145 fontosok legrettegettebb tagja maradt: elég csak arra gondolni, hogy a 205-ön milyen könnyedén rendezte le Jeremy Stephenst.
Stílusok ütközete ez, ahol a legfényesebb fiatal titán bemerészkedik az oroszlán ketrecébe. Edgar hihetetlenül fegyelmezett, pontos és kegyetlen, ám ha Rodriguez tudja tartani a távot (amit Edgar ellen Aldo fejlesztett tökélyre), akkor rúgásai elegendőek lehetnek egy pontozásos sikerre.
Tipp: Rodriguez, pontozással

Mindössze harmadik helyre szorult a főkártya listáján, de könnyen a következő váltósúlyú kihívóról dönthet Demian Maia és Jorge Masvidal ütközete. A brazil Maia súlycsoportváltása óta 11 mérkőzésből mindössze kettőt bukott el, 2014 májusa óta pedig zsinórban hat győzelem szerepel a neve mellett. Utolsó mérkőzésein világklasszis jiu-jitsujával ütést is alig kapott, legutóbb Carlos Condit ellen pedig nem egészen 2 perc alatt bemutatott egy fantasztikus hátsó fojtást – a legutóbbi négy meccséből hármat ezzel a módszerrel nyert meg.
Masvidal útja rögösebb volt erre a meccsre, hiszen mindig rossz időzítéssel szenvedett el egy-egy megosztott pontozásos vereséget. A 2016-os évet két domináns győzelemmel zárta, januárban Donald „Cowboy” Cerrone elleni kiütésére már az egész szakma felkapta a fejét. Masvidalt 43 MMA-ütközete alatt még egyszer sem ütötték ki, ráadásul a földre vitelek ellen fantasztikus arányban védekezik, így Maia ellen lehet az esélye, hogy álló harcot kényszerítsen ki.
Bár Masvidal elképesztően sokoldalú és veszélyes, a UFC történetének egyik legjobb jitsujával szemben nem biztos, hogy bármit is tud kezdeni. Demian Maia borzasztó sokat várt, de megérdemelten kapna címmérkőzést egy győzelem után.
Tipp: Maia, feladásra kényszerítéssel (submission)

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP


Joanna Jędrzejczyk a UFC legdominánsabb bajnoka Demetrious Johnson után, hiszen négy alkalommal is meg tudta védeni övét – legutóbb a New York-i 205-ön bizonyult jobbnak honfitársnál, Karolina Kowalkiewicznél. A világklasszis kick- és thai boksz művész többször is bajban volt már címvédései alatt (a legjobban talán a Claudia Gadelha elleni visszavágón), ám hihetetlen szíve, páratlan kardiója és gyorsasága mindig elegendőnek mutatkozott a pontozói lapokon. Joanna Championnak nem csupán a szalmasúlyú övet, de hibátlan mérlegét is (13-0) meg kell védenie.
Kihívója az a Jéssica Andrade (ejtsd: ándrázs) lesz, aki amióta a harmatsúlyt a háta mögött hagyta és lement a 115 fontos hölgyek közé, hibátlan, 3-0-s mérleggel rendelkezik. Jessica Penne kiütése, valamint Joanne Calderwood „megfojtása” után a súlycsoport történetének egyik legszórakoztatóbb ütközetét vívta meg Angela Hill-lel, akit ugyan kivégezni nem tudott, ám pontozásos győzelme senkiben sem vetett fel kérdést. Bár Andrade harcmodorában felfedezhetjük a már említett Claudia Gadelhát, a legújabb brazil kihívó jóval komplettebb és agresszívabb Jędrzejczyk előző dél-amerikai riválisához képest.
Jędrzejczyk veszélyben lehet a korai menetek alatt, ám ha túléli a vihart, öt menet több mint elég lesz neki, hogy felülkerekedjen. A tűzijáték abszolút nincs kizárva, egyik hölgy sem a félénk stílusáról híres.
Tipp: Jędrzejczyk, pontozással

A gála főmérkőzésén a nehézsúlyú bajnoki öv forog kockán, hiszen Stipe Miocic második alkalommal próbálkozik címvédéssel. Miocic tavaly májusban sokkolta a világot (és főleg a brazil publikumot), amikor a UFC 198-on Curitiba városában fosztotta meg övétől Fabricio Werdumot. A kemény fogadtatás után viszont lehetősége nyílt, hogy hazai pályán védhesse meg a címet, így a 203-on Clevelandben már az első menetben elintézte a K1-es legendát, Alistair Overeemet.
Bár sokan úgy gondolják, Cain Velasquez sérülése miatt Junior Dos Santosnak kissé az ölébe hullott a lehetőség, hogy ismét övért küzdhessen, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az egykori bajnok az utolsó ember, aki az oktogonban meg tudta verni Miocicot – a 2014-es ütközetet JDS pontozással hozta. Bár Dos Santos az elmúlt hat meccséből csak hármat tudott megnyerni, a nehézsúly elitjében nem találtak potensebb kihívót – Overeem és Werdum nemrég kapott ki, Velasquez sérülése miatt nem elérhető, a feltörekvő Francis Ngannou, Derrick Lewis párost pedig még nem érezték érettnek a feladatra.
Mellébeszélni nem érdemes, a nehézsúlyúaknál egyetlen ütés is elegendő a trónfosztáshoz (ahogy azt legutóbb Overeem majdnem be is bizonyította), ám a pillanatnyi forma (zsinórban 4 győzelem) egyértelműen Miocic oldalán van, aki tanulva a legutóbbi meccsükön bemutatott hibákból, felül tud kerekedni nemezisén.
Tipp: Miocic, kiütéssel

(Kun Zsolt)

A Sport1-em vasárnap 4 órától élőben közvetítjük a UFC 211-et.